Premýšľate, kam za letom? Domov a blízke okolie tento rok jasne vyhráva!

Všetky prieskumy ukazujú, že väčšina ľudí sa chystá stráviť tohtoročnú letnú dovolenku v domácich destináciách alebo v okolitých krajinách.

13.07.2016 07:00
rybári, dovolenka, jazero, rybník, otec a syn,... Foto:
Prieskumy ukazujú, že väčšina ľudí sa chystá stráviť tohtoročnú letnú dovolenku v domácich destináciách či okolí.
debata

Pre našincov sa tak stane počas dovolenky znovu objavovaný Slovenský raj, či pamiatka UNESCO – mesto Bardejov, Bardejovské kúpele a ich okolie. Magnetom sú i Bojnice s čarokrásnym zámkom a najväčšou ZOO na Slovensku.

Kúpele a hory

Výbornú dovolenku môžu najmä starší ľudia stráviť aj v Piešťanoch. Rozprestierajú sa nad západnými svahmi Považského Inovca, v údolí rieky Váh. Základom vzniku Kúpeľov Piešťany sú termálne minerálne vody (67–69 °C), ktoré vyvierajú z hĺbky 2 000 metrov a sírne liečivé bahno.

Kúpele vám ponúkajú veľký výber pobytov od víkendových až po detoxikačné. Svetovo známe sa stali vďaka moderným metódam liečby, ale aj vďaka prekrásnemu kúpeľnému parku. Okrem toho ponúkajú pestrý spoločenský život – divadelné predstavenia, tanečné vystúpenia, koncerty či výstavy.

Vynikajúce ceny a prírodnú romantiku ponúka aj oblasť Spiša. Napríklad rodinný Penzión Pod Guglom je situovaný priamo pod lesom na okraji obce Mlynky, na juhu národného parku Slovenský raj, neďaleko obce Dedinky a priehrady Palcmanská Maša. Svojou polohou a ponúkanými možnosťami sú Mlynky a ich okolie ideálnym miestom pre trávenie aktívnej dovolenky počas celého roka tak pre dospelých ako aj deti.

Slovenský raj je horské pásmo na východnom Slovensku v oblasti Spiša. Považuje sa za jednu z najkrajších prírodných oblastí Slovenska. Leží v severovýchodnej časti Slovenského Rudohoria a juhovýchodnej časti Fatransko-tatranskej oblasti. Oblasti horského pásma chráni Národný park Slovenský raj, ktorý je jedným z deviatich národných parkov na Slovensku.

Každý si určite vyberie zo širokej letnej ponuky najväčšej hotelovej siete na Slovensku SOREA, ktorá má svoje zariadenia po celom Slovensku. K dispozícii sú zvýhodnené pobyty pre rodiny s deťmi, seniorov i aktívnych športovcov spolu s bohatým programom.

Seniori si môžu dopriať zaslúžený oddych aj so štátnou účelovou dotáciou pre dôchodcov. Športoví nadšenci zase majú možnosť využiť cyklotrasy v okolí hotelov a objavovať krásy slovenských hôr či okolie hlavného mesta.

Pre milovníkov turistiky sú najatraktívnejšími Vysoké Tatry. Priamo pri lanovke na Skalnaté pleso, s prestupom na lanovku na Lomnický štít, je zrekonštruovaný hotel Urán*** v centre Tatranskej Lomnice. V hoteli Titris***, tiež v Tatranskej Lomnici, sa deti môžu zabaviť na 36-metrovom tobogane v Aqua relax centre a dospelí si užiť vodné atrakcie, masážne trysky, bohatý animačný program, hudobné večery.

Na Liptove dobre

Okrem Tatier sa teší veľkej obľube aj Liptov, kde sa okrem hotela Máj nachádza aj hotel SNP, situovaný v krásnej Demänovskej doline. Na leto ponúka cenovo zvýhodnený pobyt Prázdniny s horou zážitkov, ktorý je doplnený rôznymi hotelovými zľavovými bonusmi, zapožičaním športových potrieb, detským ihriskom a deti tiež dostanú brožúrku s mapou záhady draka Demiána. Pobyt si môžete oživiť masážou lávovými kameňmi či škoricovým alebo rašelinovým zábalom.

Do letnej ponuky hotela Ďumbier v Liptovskom Jáne zas patrí týždeň fakultatívnych výletov po pamätihodnostiach Slovenska Môj slovenský týždeň zážitkov. V rámci neho získate 100 % zľavu na vstup do expozície miniatúr kultúrnych pamiatok Minislovensko.

Možnosť stráviť nezabudnuteľný pobyt v renesančných, gotických a barokových priestoroch a zažiť tak autentickú historickú atmosféru života na zámku poskytuje zámocký hotel The Grand Vígľaš****. Spája v sebe historické prostredie, luxusné ubytovanie a prvotriedne služby.

Hostia majú na výber zo siedmich kategórií ubytovania a oddýchnuť si môžu v hotelovom wellness centre. Vnútorné priestory zámku sú otvorené pre záujemcov so sprievodom a odborným výkladom v určených časoch.

Tatranci pripravení

Na letnú sezónu vo Vysokých Tatrách sa Tatranci pripravili starostlivo. „Pripravili sme produkty a aktivity ako pre rodiny s deťmi, aktívnych ľudí a milovníkov športu, tak aj pre tých, ktorí majú radi kultúru, históriu či zdravý životný štýl,“ informovala Andrea Žigová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry.

Na letnú sezónu vo Vysokých Tatrách sa Tatranci... Foto: SHUTTERSTOCK
tatry, dovolenka, turistika, turista, hory, ruksak, mapa, Vysoké Tatry, Štrbské pleso, Na letnú sezónu vo Vysokých Tatrách sa Tatranci pripravili starostlivo.

Príprava letnej sezóny vo Vysokých Tatrách sa podľa jej slov zameriavala najmä na podporu podujatí, ktoré majú zatraktívniť ponuku regiónu a ponúknuť dôvod na predĺženie pobytu hostí vo Vysokých Tatrách. Na letnú sezónu organizácia vyčlenila približne 200-tisíc eur.

Rodiny s deťmi sa počas prázdnin môžu tešiť na obľúbené podujatia ako Medvedie dni na Hrebienku, ktoré sa uskutočnia začiatkom augusta i Svište na Plese na konci augusta.

„Okrem toho na deti čakajú v Tatrách aj štyria zvierací kamaráti, ktorí ich budú sprevádzať Tatranskou divočinou s vynovenou brožúrkou, ktorá je plná napínavých etáp, a počas prázdninových víkendov sú pripravené dobrodružné animačné programy na Skalnatom plese ako spoznávanie prírody, kamzíčia olympiáda či tatranské tvorivé dielne,“ uviedla Žigová.

Romantikov by podľa nej mohol potešiť medzinárodný husľový orchester na Skalnatom plese v piatok 15. júla či tretí ročník podujatia s atmosférou talianskych Benátok s názvom Benátska noc, ktorá bude tento rok 16. júla.

Tatranci pripravili program aj pre milovníkov športu. Okrem toho, že Vysoké Tatry ponúkajú viac ako 600 kilometrov značených turistických trás, značené cyklistické či bežecké trasy, bude aj počas leta pokračovať projekt Tatry v pohybe. Práve ten v minulom roku získal ocenenie Naj produkt cestovného ruchu v Prešovskom kraji.

Ide o súbor športových podujatí počas celého roka, ktorého súčasťou je aj pohárová bežecká súťaž Prestige Tour. V rámci nej sú pripravené letné behy v júli Malý štrbský maratón a Memoriál Jána Stilla a septembrový Podtatranský polmaratón.

Leto v regióne Vysokých Tatier bude spríjemňovať všetkým návštevníkom aj množstvo podujatí v rámci Tatranského a Popradského kultúrneho leta. Doplnia ich aj podujatia v popradskom akvaparku.

„Leto vo Vysokých Tatrách bude tento rok určite výnimočné a pevne veríme, že všetci dovolenkári u nás prežijú príjemný a nezabudnuteľný pobyt, ktorý v sebe skĺbi radosť z pobytu v našej prekrásnej prírode i výnimočný program a kvalitné služby,“ dodala výkonná riaditeľka miestnej OOCR.

Cyklotrasy pribúdajú

Pre priaznivcov aktívnej dovolenky ponúka okolie hotelov možnosť objavovať krásy zo sedadla bicykla. Cykloturistika je vynikajúcou príležitosťou, ako spojiť športový pohyb s bezprostredným zážitkom z prírody.

Rovinaté trate v podhorí, exponované výstupy až pod najvyššie štíty Tatier, cyklomagistrála vedúca takmer okolo celého pohoria Vysokých Tatier – to je viac ako 300 km značených cyklotrás rôznych obťažností, určených pre všetkých – rodinky s deťmi, milovníkov horskej a cestnej cyklistiky, športovcov aj začínajúcich cyklistov.

V Liptove je pre vyznávačov cyklistiky pripravených 634 km cyklotrás a najväčší bike park na Slovensku. Obľúbené sú trasy okolo Liptovskej Mary, cez Čiernovážsku dolinu či Demänovskú dolinu a množstvo turistov kombinuje pešiu turistiku s výletom na bicykloch. Jánskou dolinou do Svidovského sedla je jedna z menej náročných cyklotrás, ktorá vedie krásnou dolinou po asfaltovej ceste, popri potoku, niekedy stúpa viac, inokedy menej až do sedla.

Cyklistické túry sú zamerané na zážitkové spoznávanie Liptova a okolia s výhľadmi na okolitú prírodu. 200 kilometrov tratí horským terénom v regióne Severný Spiš a Pieniny sa líšia svojou náročnosťou, dĺžkou i prevýšením.

Singletraily Cyklostopy predstavujú nové poňatie cyklistického zážitku. Sú to jednosmerné chodníky určené iba pre bicykle a povolený je len zjazd. Nachádzajú sa pod Oslím vrchom za Ľubovnianskym hradom.

Názvy jednotlivých trás – Vlčia, Medvedia a Rysia sú inšpirované lesnými zvieracími chodníčkami. Ako stvorená pre rodiny s deťmi je Pieninská cesta, nenáročná cyklotúra prekrásnou scenériou prielomu rieky Dunajec. Začína sa pri Národnej kultúrnej pamiatke – múzeu Červený Kláštor, pokračuje prielomom rieky Dunajec až k poľskému susedovi.

Vďaka kopcovitému i rovinatému terénu ponúka aj Bratislava a jej okolie skvelé možnosti na cykloturistiku. Bratislava je napojená na medzinárodnú Dunajskú cyklistickú cestu, ktorá je počas slnečných dní vyhľadávaná rekreačnými cyklistami – a to najmä popri lužných lesoch medzi Petržalkou, Rusovcami a Čunovom.

Fyzicky zdatnejších cyklistov však určite bude zaujímať Bratislavský lesný park, ktorý zahŕňa okrem lužných lesov pri Dunaji aj masív Devínskej Kobyly a časť Malých Karpát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #letná dovolenka