Najviac turistov nocovalo v Žilinskom kraji, štvrtina zo všetkých prenocovaní

V prvom štvrťroku 2016 strávili turisti najviac nocí v Žilinskom kraji, u viac ako tretiny prenocovaní išlo o zahraničných dovolenkárov. Podľa údajov Štatistického úradu SR ubytovacie zariadenia v Žilinskom kraji zaznamenali vyše 738-tisíc prenocovaní, čo je až štvrtina (25,2 percent) zo všetkých prenocovaní na Slovensku.

16.07.2016 15:00
rodina, mama, otec, dieťa, dcéra, výlet,... Foto:
V počte prenocovaní skončil Žilinský kraj prvý, v počte zaregistrovaných turistov druhý.
debata

Takmer 641-tisíc prenocovaní za prvé tri mesiace tohto roka napočítali v Prešovskom kraji a viac ako 521-tisíc v Bratislavskom kra­ji.

„Tešíme sa vysokému záujmu turistov o žilinský región. Náš kraj má obrovský potenciál. Krásne hory, zaujímavé možnosti turistiky, cyklotrasy, množstvo termálnych prameňov, tradičný folklór a gastronómia, ale aj moderné strediská sú magnetom pre mladých ľudí, rodiny s deťmi aj seniorov,“ povedal predseda krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj Jozef Štrba.

Podľa krajskej organizácie v porovnaní s prvým štvrťrokom 2015 prilákal Žilinský kraj viac turistov z Rakúska, Česka, Nemecka, Maďarska aj Poľska. „Sme radi, že sme pre zahraničných návštevníkov nielen atraktívnym, ale aj bezpečným dovolenkovým cieľom. Región je potrebné sústavne a cielene prezentovať doma aj za hranicami,“ dodal Štrba.

V počte prenocovaní skončil Žilinský kraj prvý, v počte zaregistrovaných turistov druhý. Podľa údajov Štatistického úradu SR v prvom štvrťroku 2016 zavítalo do Bratislavského kraja takmer 250-tisíc návštevníkov, do Žilinského kraja viac ako 244-tisíc a do Prešovského kraja vyše 198-tisíc.

„V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2015 vzrástol počet návštevníkov Žilinského kraja o viac ako 23 percent. Za nárastom návštevníkov je viacero faktorov. Okrem mediálnych a marketingových kampaní aj sústavná prezentácia na veľtrhoch cestovného ruchu, lokálnych akciách doma i v prihraničných regiónoch na Morave a v Poľsku, prezentácia na festivaloch, kultúrnych podujatiach a tiež komunikácia s potenciálnymi návštevníkmi na sociálnych sieťach,“ povedala riaditeľka krajskej organizácie Žilinský turistický kraj Iveta Chabadová.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Žilinský kraj