Tip na víkend: V Liptove sa na svadbu hotujú, príďte, pozvaní ste tiež

Odobierka, čepčenie aj bujaré krpčenie. Tak vyzerala kedysi každá poriadna svadba v Liptove. V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline môžete byť svadobnými hosťami práve túto sobotu.

22.07.2016 10:00
Liptov, svadba, folklór, kroje, čepčenie, zvyky... Foto:
Na svadbe nevestu začepčili, dvoma vidličkami jej sňali z hlavy partu (dnes svadobný veniec či závoj) a nasadili čepiec, znak vydatej ženy.
debata

Ide svadba z hory, zakrývajte stoly. Ako kedysi vyzerala pravá liptovská svadba, uvidíte túto sobotu o 13. hodine v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline.

„Predvedieme svadbu z Važca v krásnych krojoch a s tradičnými zvykmi, pečieme kysnuté svadobné koláče a návštevníci múzea sa môžu ponúknuť z prestretého svadobného stola,“ pozýva Anna Kolkusová z Múzea liptovskej dediny.

Hoci účinkujúcimi budú členovia Folklórneho združenia Stráne Važec, svadba bude nefalšovaná, oddávať sa bude skutočný mladý pár z Ružomberka, ktorý vyhral na takúto krásnu svadbu „konkurz“.

Važecká svadba trvala štyri dni a hodovalo na nej pol dediny. „S prípravami sa začínalo už vo štvrtok, obrad bol v sobotu, a v nedeľu sa ešte pozývala rodina na otrusky zo svadby,“ pripomína Anna Kleinová, riaditeľka Folklórneho združenia Stráne Važec. Návštevníci skanzenu sa budú musieť uspokojiť s dvoma hodinkami zo svadobného dňa.

Začína sa podľa tradície prenášaním rúcha, čo je vlastne prenášanie celej nevestinej výbavy z domu rodičov do domu ženícha. Ženy niesli periny, koberce, v maľovanej truhlici boli obliečky, obrusy, šatky, mašle, niektoré nevesty mali aj tri truhlice.

Čím bola nevesta bohatšia, tým bola jej truhlica ťažšia – preto niekedy, aby zakryli chudobu, dávali vraj do truhlice aj kamene či tehlu. Všetko sa prevážalo na vyzdobenom koči ťahanom koňmi, a tak to bude aj v skanzene v Pribyline.

V ženíchovom dome výbavu uložili, dostali pohostenie a budúceho manžela symbolicky vyváľali v nevestiných perinách. Až potom sa odobrali do domu nevesty pýtať ju od rodičov a nasledoval samotný sobáš v kostole.

Ani ten nebude v skanzene chýbať, lebo v Múzeu liptovskej dediny stojí unikátny ranogotický Kostol Panny Márie, prenesený z obce Liptovská Mara, s fragmentmi pôvodných nástenných malieb zo 14. a 15. storočia.

Keď svadobčania kráčali do kostola, cestu im prehradili reťazou, a ženích si musel nevestu vykúpiť. Cestou z kostola zas družičky vyhadzovali okolostojacim koláče, aby sa pohostili. No a na samotnej svadbe o polnoci nevestu začepčili, dvoma vidličkami jej sňali z hlavy partu (dnes svadobný veniec či závoj) a nasadili čepiec, znak vydatej ženy.

„Pre Važec je typická práve krásna parta, nosila ju len "čistá“ nevesta – panna, prespanky už museli mať rožkavý čepiec alebo šatku," vysvetľuje Anna Kleinová, riaditeľka Folklórneho združenia Stráne Važec.

„Važecký kroj, či sviatočný, alebo pracovný, aj tradičné zvyky chceme zachovať pre ďalšie generácie, hoci mnohé sa zničilo pri požiari dediny v roku 1931, keď si ľudia zachránili len holé životy.“

Kam za zábavou

20. júla, streda

  • Trenčín: Trenčianske historické slávnosti, festival inšpirovaný výmenou panovníkov na uhorskom tróne v roku 1527, súperením Jána Zápoľského a Ferdinanda I. Habsburského a následnou občianskou vojnou, do 24. 7.

22. júla, piatok

  • Bratislava: Visegrad Gipsy Fest, najlepší rómski hudobníci a tanečníci zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska, Hlavné nám., 20. h
  • hrad Červený Kameň: Meno ruže, nočné prehliadky na motívy románu Umberta Eca z prostredia inkvizície
  • Kremnica: Dobýjanie mesta a cechové slávnosti, dobový jarmok, kremnickí cechmajstri, urodzení páni, husitskí vojaci, ukážky sedliackeho života, aj 23. 7.
  • Muráň: Rodeo, aj 23. 7.
  • Oravský hrad: Nočné prehliadky

23. júla, sobota

  • Bratislava: Defilé Visegrad Gipsy Fest, pestrofarebný sprievod plný hudby a tanca, centrum mesta, 13. h, Galaprogram Visegrad Gipsy Fest, špičkové rómske kapely z Argentíny, Arménska, Litvy, Bulharska, Poľska, Maďarska, Českej republiky a zo Slovenskej republiky, Hlavné nám., 20. h
  • Driečany: Dedina ožíva, jarmok, remeselníci, pouličné divadlo, folklór, rozprávkový labyrint
  • Hontianske Nemce: Festival Atmosféra, divadlo, diskusie, premietanie, tvorivé dielne, tanečný workshop, handmade market, vedecký park, aktivity nielen pre deti
  • hrad Červený Kameň: Meno ruže, nočné prehliadky na motívy románu Umberta Eca z prostredia inkvizície
  • Kremnica: Dobýjanie mesta a cechové slávnosti, dobový jarmok, kremnickí cechmajstri, urodzení páni, husitskí vojaci, ukážky sedliackeho života
  • Markušovce: Máriássyovci v dejinách, tematické nočné prehliadky kaštieľa, 19. h a 21. h
  • Pribylina: Liptovská svadba v Múzeu liptovskej dediny
  • Stupava: Svätojakubský jarmok
  • Špania dolina: Ukážky varenia tradičného baníckeho jedla, posedenie pri ľudovej hudbe, penzión Klopačka, 14. h
  • Vígľaš: Drotár Miško a naozajstná princezná na zámku, divadlo, 15. h

24. júla, nedeľa

  • Martin: Ľanová nedeľa v Múzeu slovenskej dediny v Slovenskom národnom múzeu
  • Oravský hrad: Umenie starých majstrov
  • Pribylina: Liptovská svadba v skanzene liptovskej dediny
  • Vychylovka: Z bačovho kotlíka, podujatie v skanzene kysuckej dediny, strihanie oviec, varenie baranieho gulášu, halušiek, ťahanie korbáčikov, svätá omša

25. júla, pondelok

  • Bratislava: Klezmerová loď, plavba po Dunaji bratislavským okruhom s hudbou Pressburger Klezmer Band, 19. h
  • Žilina: Tvorivé remeselné dielne, Mariánske nám., do 29. 7.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #folklór #tradície #Liptov #ľudové tradície na Slovensku