Tip: Jánošík príde domov, terchovská muzika vám rozihrá žilky

Od štvrtka 4. augusta do nedele 7. augusta sa Terchová stane znova centrom slovenského, ale i medzinárodného folklóru. Jánošíkove dni s terchovskou muzikou rozihrajú žilky mladým aj starým.

30.07.2016 07:00
Terchová, Jánošíkove dni, tanec, ľudový tanec, Foto: ,
Jánošíkove dni
debata

Slovenský národný hrdina Juraj Jánošík sa vždy v lete vracia do svojho rodiska Terchovej v podobe folklórneho festivalu. Iste by bol pyšný, že práve Terchovská muzika ako tradičný ľudový hudobný prejav dnes patrí do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

„Každá muzika z Terchovej zahrá originálnu archaickú terchovskú muziku a tá väzbami presahuje aj do iných obcí,“ vraví Peter Cabadaj za organizátorov festivalu.

Na Jánošíkových dňoch sa však okrem slovenského folklóru predstavia aj hostia z Česka, zo Slovinska a z Ruska, dovedna takmer 1 200 účinkujúcich. Štvordňový festival ponúkne aj špeciálne programy venované deťom a seniorom.

Deti môžu absolvovať praktikum mladého zoológa, vyučiť sa v kvetinovej mágii alebo sa priučiť zbojníckemu remeslu pod heslom Môj otec bol dobrý, ja musím byť zbojník…

Vo štvrtok 4. augusta v Makovického dome v Žiline slávnostne otvoria výstavu Môj vienok zelený dolu vodou padá a podvečer sa začne program v žilinskom kultúrnom dome. V samotnej Terchovej členovia Terchovského národného divadla uvedú o 21. hodine predstavenie Kubo podľa Jána Hollého.

Piatkový program je od 15. hodiny venovaný seniorom, v šapito pod amfiteátrom Nad Bôrami vystúpi FS Považan – seniori, FS Rovňan, Oprášené krpce, zakladajúci členovia legendárneho súboru Rozsutec. Vystrieda ich world music kapely Nebeská muzika. Iskrivú atmosféru sľubuje piatkový terchovský galavečer s názvom „Hrajže mi muzička, nebeský andele", ktorý sa začne v amfiteátri o 20.30.

V sobotu sa bude muzicírovať už od deviatej ráno, predstaví s Kysucká muzika a heligónky z Kysúc aj chorvátske piesne s tamburicou.

Od obeda bude pódium patriť najprv detským folklórnym súborom a skupinám zo Žilinského kraja a po nich seniorom. V podvečer o 18.15 sa v šapito môžete zapojiť do školy hry na heligónke.

Viete, že je to už 40 rokov, čo vznikol Kubalov celovečerný film Zbojník Jurko? Budú ho premietať v Žiline v kultúrnom dome o 15. hodine.

A to sa akurát stihnete presunúť nazad do Terchovej, aby ste na vlastné oči videli medzinárodný výber tanečníkov a muzikantov z deviatich súborov za sprievodu Terchovského symfonického orchestra. Nad Terchovou sa bude blýskať ohňostroj a tancovať a spievať sa bude ešte do hlbokej noci.

Aj v nedeľu sa oplatí ostať, po svätej omši za nositeľov ľudových tradícií diváci uvidia unikátny konský vozový sprievod s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vo vozoch.

Program 54. ročníka Jánošíkových dní vstúpi do finále záverečným galaprogramom v amfiteátri Nad bôram, v ktorom sa predstavia folklórne súbory, skupiny a sólisti z Terchovej, Horného Považia, Oravy, Kysúc, Turca a Liptova + FS Podpoľanec z Detvy ako hosť.

Kam za zábavou

29. júla, piatok

  • Jaslovské Bohunice: Countryfest
  • Liptovský Mikuláš: Jazzový festival, do 31. 7.
  • Stará Ľubovňa: Stredoveké slávnosti na hrade Ľubovňa, návšteva poľského kráľa Jána Kazimíra z roku 1656, remeselníci, tvorivé dielne, šermiari, nočné prehliadky hradu

30. júla, sobota

  • Banská Štiavnica: Sitno Blues, hudba, jarmok remesiel a gastronómie, sokoliari, od 10. h
  • Jaslovské Bohunice: Countryfest
  • Liptovský Mikuláš: Jazzový festival, do 31. 7.
  • Mýto pod Ďumbierom: Horehronský Gurmán Fest, prezentácia kulinárskeho umenia reštauračných zariadení z Horehronia, kultúrny program, kyvadlová doprava z Brezna
  • Stará Ľubovňa: Stredoveké slávnosti na hrade Ľubovňa,  návšteva poľského kráľa Jána Kazimíra z roku 1656, remeselníci, tvorivé dielne, šermiari
  • Trenčín: Trenčianske hradné slávnosti z čias 16. storočia, šermiarske súboje, brušné tanečnice, sokoliari, fakíri, potulní zabávači, divadlo, remeslá, dobré jedlo, 10. h – 22. h
  • Žilina: KIOSK IX. Festival nového slovenského divadla a tanca, Stanica Žilina – Záriečie, do 31. 7.

31. júla, nedeľa

  • Bratislava: Medzinárodný festival alternatívnych bábkových divadiel, predstavenia pre deti, 15. h, Baxova veža, Kapitulská ul.

3. augusta, streda

  • Poprad: Made in Slovakia, festival remesiel, chovateľov, vinárov a iných producentov, detský program, Nám. sv. Egícia, do 6. 8.

4. augusta, štvrtok

  • Terchová: Jánošíkove dni, do 7. 8.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jánošík #Terchová #Jánošíkove dni