Tip na víkend: Vyskúšajte si, ako sa gazdovalo na lazoch v Hriňovej

Orali ste niekedy ozajstným pluhom so zapriahnutým volmi? Viete si vlastnoručne otesať drevenú hradu na dom? Alebo ostrihať ovcu či vymlátiť obilie cepmi, pokosiť lúku? Všetko si môžete vyskúšať túto sobotu v Hriňovej.

12.08.2016 07:00
Hriňová, oranie, voly, Foto:
Oranie
debata (5)

V Hriňovej pri Detve nikdy nebola kolektivizácia. Nemala ako, lebo políčka sú tam terasovité, poukladané pekne v kopci, a tak nikto žiadne medze rozorať nemohol, nebolo ako.

Možno aj preto si dajú záležať na uchovaní tradícií. O tom, ako sa kedysi gazdovalo na Hriňovských lazoch, sa presvedčia návštevníci tento víkend.

Hriňovské lazy navyše patria do Chránenej krajinnej oblasti Poľana a sú zapísané na zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. Pestrý program sa bude odohrávať v krásnom prostredí Podpoľania a domáci vás pustia nazrieť priamo do ich dvora.

„V Hriňovej, v časti Slanec, budú pre hostí otvorené Ovčiarsky gazdovský dvor, Maďarský, Poľský, Srbský, Hriňovský dvor, Dvor u Tisovianok, Poľovnícky dvor, dvor FS Hriňovčan, všetky s ponukou tradičných jedál za sprievodu tradičných muzík,“ pozýva Martin Kliment z Mestského kultúrneho strediska v Hriňovej.

Podujatie nazvané Gazdovanie na hriňovských lazoch sa začína už v piatok o 18. hodine a pekne zostra. Na Košútke (Ski centrum) sa môžete dve hodiny zapojiť do školy tanca a hneď potom budete svedkami „mitrovania“.

„Mitrovanie bol kedysi záver ovčiarskej sezóny, keď sa bačovia vracali s ovcami do dedín a odovzdávali ich naspäť majiteľom,“ vysvetľuje Martin Kliment. Bol to obrad, pri ktorom bača každému majiteľovi dôkladne zhodnotil sezónu, ako obstáli jeho ovce, koľko nadojili, ako sa správali, či pribudli jahňatá. A tak ako pripomienka mestom prejde pastiersky sprievod s hudbou a tancom.

V Hriňovej nikdy nemali družstvo, ale v susednej obci Látky majú oviec dosť a prídu ich ukázať. V sobotu od 10. do 14.30 uvidíte strihanie oviec, spracovanie vlny, ukážky výroby syra a bryndze.

V tom istom čase predvedú tradičné poľnohospodárske práce: trhanie a spracovanie ľanu, kopanie zemiakov, páračky, žatvu, mlátenie obilia, bielenie a rosenie plátna, kosenie a hrabanie „mládze“, oranie volmi, podkúvanie koní, výrobu heligóniek a kožúškov.

„Väčšinu z týchto prác si môžu hostia aj sami vyskúšať. Populárne je najmä oranie s volmi, to domáci stihnú vyorať jednu-dve brázdy a celé pole už poorú návštevníci,“ hovorí Martin Kliment.

Bielenie látky Foto: Mesto Hriňová
bielenie, lúka, Hriňová, Bielenie látky

Vlani usporiadali súťaž v kopaní zemiakov a mnohí radi vezmú do rúk aj cepy. Po dobrej robote môžu ochutnať pravý domáci chlieb z pece či „pacáľ“ zo zemiakového cesta pečený na platni.

Komu by bolo málo, môže sa ponúknuť v niektorom z gazdovských dvorov. Špeciality chystajú aj zahraniční hostia, Slováci zo srbského Penčeva mäso v kapustnom liste – sárma, Maďari halázslé a Poliaci zo Zakopaného chystajú prekvapenie.

Deti sa zabavia aj v Detskom dvore a spolu s dospelými pri vozením na koni alebo v Hriňovskom divadle u Trebuľov.

Od 16. hodiny sa začína galaprogram „Vitajte v Hriňovej“, v ktorom sa predstavia detské folklórne súbory Malíček, Mravček a Hviezdička, FS Hriňovčan, Heligonkári, Heligonkári – Slovákovci, ženská spevácka skupina Hriňovčanky, folklórna skupina Javorinka a folklórny súbor Heľpa. Gazdovanie na Hriňovských lazoch ukončí zábava s ľudovou hudbou.

Kam za zábavou

12. augusta, piatok

  • Žilina: IX. Stredoveký deň na Mariánskom námestí, jeho ústrednou ideou je bitka pri Moháči, od 13.00 hod. do 23.00 hod.

19. augusta, piatok

  • Hrušov: Hontianska paráda, festival, ukážka tradičnej ručnej žatvy, mlátenia obilia, pálenia drevného uhlia či pečenia chleba v kamenných peciach priamo na poliach, špeciality, aj 20. 8.
  • Levoča: Karpatský remeselný trh, aj 20. 8.
  • Spišský Hrhov: Harhovske čuda a zabaviska, hudba, zábava, aj 20. 8.

20. augusta, sobota

  • Bratislava: Cigánsky bašavel na hrade Devín, program talentovaných detí z podporného projektu Divé maky
  • Bratislava: Historická hudobná električka č. 18, jazda centrom mesta z Jesenského ul. s detským programom, 16. h – 19. h, jazz, 19. h – 21. h
  • Čachtice: Báthoryčkin súd v Draškovičovom kaštieli, inscenovaná prehliadka múzea, 20. h – 23. h
  • Hriňová: Gazdovanie na hriňovských lazoch, môžete vyskúšať oranie s volmi, kosenie a mlátenie obilia, vyberanie zemiakov, bielenie plátna, prácu remeselníkov a starých trhovníkov, strihanie oviec, výrobu ovčieho syra
  • Jasná: Lesné písmo, workshop pre deti – aké tajomné odkazy nám nechávajú zvieratká, 11. – 15. h, koncert, folk-rock, Mihulášska chata – Vrbické pleso
  • Hrušov: Hontianska paráda, festival, ukážka tradičnej ručnej žatvy, mlátenia obilia, pálenia drevného uhlia či pečenia chleba v kamenných peciach priamo na poliach, špeciality
  • Levoča: Karpatský remeselný trh, v noci Tajomná Levoča – súzvuk hudby, spevu, svetelnej techniky a ohňostroja
  • Mojmírovce: Barokový deň v kaštieli, historický sprievod, historické scénky, tance, baroková móda, krčma, bábkové divadlo, vozenie v kočoch, od 13.30 h
  • Trenčín: Kat Jakub rozpráva svoj príbeh na hrade, 21. h – 01.h

21. augusta, nedeľa

  • Bardejov: Alžbetínsky deň na počesť cisárovnej Sisi, ktorá kúpele navštívila
  • Nitra: Bubny v parku, bubenícky workshop samby, na Sihoti, 18. h
  • Vychylovka: Vinárska nedeľa z Čajkova v skanzene kysuckej dediny

25. augusta, štvrtok

  • Bardejov: 665. historický a 45. novodobý jarmok, do 28. 8.

26. augusta, piatok

  • Kremnica: Kremnické gagy, festival humoru, do 28. 8.
  • Žilina: Ľudové umelecké remeslá, FS Rozsutec, Mariánske nám., aj 27. 8.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #lazy #tip na víkend