Unikátny zábavný park v Alpách Familienland postavila rodina vlastnými rukami

Prichádza nesúc vedro so zvyškami farby a napochytro si poutiera ruky do trička. "Á, vy ste už tu? Vitajte!" Za chrbtom mu preletí horská dráha rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu a počuť výskot cestujúcich. Majiteľ zábavného parku Joseph Berger si tu väčšinu atrakcií vybudoval sám. Zábavný pracovitý chlapík sa rád hrá a dopraje to aj iným. Život je veľké ihrisko.

15.08.2016 07:00
Familienland, zábavný park, Kitzbühelské Alpy, Foto:
Horská dráha Big Bang a vrcholky Álp v Tirolsku.
debata

Zábavní, vtipní a pohotoví ľudia, ktorí sa vedia predať, sa živia tým, že zabávajú iných. A niektorí zas možno nie sú vtipnými rozprávačmi historiek a postrehov, ale radi stavajú a budujú.

Poteší ich pohľad na smejúcich sa a šťastných ľudí, na rodiny, ktoré trávia čas spolu, keď majú vietor vo vlasoch a ohníčky v očiach nielen deti, ale aj dospelí.

Taký je aj Joseph Berger, ako by mu inak napadlo vybudovať zábavný park v tirolskom údolí Pillerseetal, v dedinke St. Jakob, ktorú obklopujú Kitzbühelské Alpy?

Obrovským zábavným parkom pri Neusiedler See alebo viedenskému Prátru konkurovať nemôže, jeho „Familienland“ má však dušu, ktorú jeho rodina vložila nielen do názvu. Pracujú tu všetci, Josephova žena, jeho tri deti a raz priložia ruku k dielu iste aj vnúčatá.

Od farmárčenia k zábavnému parku

„Mnohí boli prekvapení, že v takejto horskej lokalite nájdu zábavný park pre rodiny s deťmi,“ vysvetľuje Joseph Berger. Naozaj pekné meno pre chlapa z tejto oblasti, pretože Berg znamená v nemčine kopec.

„Začali sme pred dvadsiatimi rokmi, bolo pomerne ťažké nájsť tu väčší pozemok, pretože naša dolina je relatívne úzka.“ Čo sa dalo, rôzne preliezky z dreva, plošiny či rebríky, visuté mosty, postavil svojpomocne, pretože vybudovať zábavný park nie je lacná záležitosť pre obyčajného človeka, ktorý vyrástol na hospodárskom dvore 60 km odtiaľto.

Majiteľ Familienlandu Joseph Berger.
Kto sa chce báť, nájde tu aj strašidlá.
+7Preliezačky, šmykľavky, visuté mosty.

„Samozrejme, dnes to nejde bez elektriny, a tak medzi prvé elektrické atrakcie patrí vláčik, postupne pribúdali rôzne kolotoče a najväčšou investíciou bola pred troma rokmi horská dráha Big Bang, kde si možno vychutnať polkilometrovú trasu pri rýchlosti až 80 km za hodinu a najvyšší bod má výšku 22 metrov.“

Povolené je jazdiť na nej už deťom od štyroch rokov a výšky 110 cm spoločne so sprevádzajúcou dospelou osobou, nuž, na túto 50-sekundovú adrenalínovú jazdu musí ísť dosť odvážne dieťa!

„Bol to veľký výdavok, dráha stála 2,3 milióna eur, čo je pre nás už hraničná investícia,“ pokračuje Berger. „700-tisíc eur stálo vybudovanie divokej vody Wild Raft, kde si na špeciálnych kruhových raftoch možno zajazdiť na umelo vybudovanom koryte spenenej rieky.“ A buďte si istí, že sa namočíte!

Infarkt? Ale nie na horskej dráhe

Voľnočasový park Familienland je otvorený denne od mája do konca októbra vždy až do šiestej večer, čo je slušný časový záväzok pre rodinu Bergerovcov. Samozrejme, v čase najvyššej sezóny tu pracuje 16 zamestnancov, z toho šesť rodinných príslušníkov, o vlastnej dovolenke však môžu v lete len snívať. 100-tisíc návštevníkov ročne dá zabrať.

Preliezačky, šmykľavky, visuté mosty. Foto: Dávid Popovič
Familienland, zábavný park, Kitzbühelské Alpy, Preliezačky, šmykľavky, visuté mosty.

„Ja som bol na svojej prvej dovolenke, keď som mal 40 rokov,“ smeje sa chlapík, ktorý pochádza z ôsmich detí. „My sme na farme ešte všetko robili s koňmi. Dnes človeku pomáhajú stroje, nielen v oblasti práce, ale aj v oblasti zábavy. Z podpory, ktorú nám poskytla EÚ, som kúpil prvý elektrický lietadlový kolotoč. Detský elektrický vláčik bola tiež jedna z prvých mašiniek v tomto parku.“

Dnes je tu 50 rôznych atrakcií a každý rok pribudne niečo nové. „Našou prioritou je aktívna hra, nie vozenie sa. Deti dnes sedia pri počítačoch, v rukách majú smartfóny. Pri lezení po lezeckej stene ich musia odložiť! Vylezú nahor, spustia sa nadol po šmykľavke. Keď prší, ponúkame aj indoor aktivity. Máme dokonca soľnú jaskyňu, pretože mnohí dnes trpia alergiami, astmou, sú v strese,“ podotýka Joseph Berger.

Veľká pirátska loď pre 32 malých aj veľkých sa rozhojdá až do výšky 12 metrov. V maličkej zoo si možno pohladkať rôzne zvieratá. „Rodiny sem chodia zo vzdialenosti s rádiusom 150 km a strávia tu tých 4–5 hodín,“ pokračuje majiteľ rodinného podniku. Opäť sa ozve adrenalínový výskot z horskej dráhy.

„Či tu už niekto dostal infarkt?“ usmeje sa pri tejto otázke. „Ach, áno, raz jeden starší pán, ale bolo to z horúčavy. Keď je veľmi teplo, treba sa ísť schladiť na divokú vodu alebo medzi naše fontánky, pomedzi ktoré deti behajú. Alebo si vyzuť topánky, vyhrnúť sukňu, nohavice a prejsť sa naboso po Kneippovom vodnom chodníku.“

Arabky v burkách na horskej dráhe

Najnetradičnejší hostia v tomto alpskom prostredí sú saudskí Arabi, ktorí prichádzajú na dovolenku do neďalekého mesta Zell am See. Tu majú totiž hotely prispôsobené špeciálne pre túto klientelu. A tak v zábavnom parku v rekreačnej oblasti Pillerseetal uvidíte arabské ženy v burkách, ako výskajú na horskej dráhe, alebo zahalené raftujú na divokej vode spoločne so svojimi deťmi.

Vyhliadková veža Jakubov kríž nad obcou. Foto: Kamkam.eu, Jakobskreuz (c) BB Pillersee 68
Familienland, zábavný park, Kitzbühelské Alpy, Vyhliadková veža Jakubov kríž nad obcou.

Len ich niekedy treba upozorniť, že voľné šatstvo môže byť na horskej dráhe Big Bang nebezpečné, na zákaz nosenia šálov a voľných zvrškov upozorňuje aj špeciálna tabuľa. „Pribúdajú aj Česi a Slováci,“ poznamená Joseph vo chvíli, keď vchádza po česky hovoriaca rodina.

Vstupné stojí 14,50 eura pre dospelých a deti vyššie ako 1,30 metra, pričom za vstup do soľnej jaskyne so soľou z Mŕtveho mora sa platí osobitne. V prípade zlého počasia je možnosť tráviť čas pri indoor aktivitách za zľavnené vstupné.

Pri pobyte v rekreačnej oblasti Pillersee (4 hodiny jazdy autom z Bratislavy) sa však oplatí kúpiť Pillerseetal kartu (4-dňová stojí 42/22 eur pre dospelého/dieťa), pretože umožňuje vozenie sa všetkými lanovkami, vstupy do iných zážitkových parkov pre rodiny, napr. lezeckého, lanového v tejto oblasti, na kúpaliská a Kneippove chodníky, kde si možno oddýchnuť v rámci cyklistiky atď.

Aj na 30-metrovú vyhliadkovú vežu s piatimi platformami Jakubov kríž z ocele a dreva, ktorá sa nachádza nad obcou v nadmorskej výške 1 456 metrov. S takouto kartou už nikde inde nepotrebujete vstupenku a na ktorúkoľvek z turistických atrakcií môžete ísť aj opakovane – ale len raz denne.

„Prepáčte, už musím ísť, lebo hostia čakajú,“ Joseph Berger sa narýchlo rozlúči a o minútu už obsluhuje hostí v bufete. Človek si povie, aká pekná práca prinášať ľuďom zábavu a príjemne strávené chvíle. Len občas to človeka unaví viac ako kopanie kanálov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alpy #Kitzbühel #rakúske Alpy #zábavný park