Navštívte slovenské bio kúpaliská: Čistučká voda môže byť aj bez chémie

Chlórové bazény alebo prírodné jazerá? Už sa nemusíte rozhodovať medzi týmito alternatívami. Je tu aj tretia možnosť – kúpaliská, ktoré čistia vodu bez chémie, len za pomoci kamienkov, rastlín a rias.

17.08.2016 15:00
debata (1)

Bio kúpalisko v Levočskej doline

Prvé spišské bio kúpalisko, len 5 kilometrov z centra Levoče, ponúka čistučkú vodu bez chemickej úpravy. Využíva totiž technológiu samočistenia rastlinami a riasami.

Z troch bazénov, obkolesených Levočskými vrchmi, slúži jeden na kúpanie, druhý na očisťovanie a filtráciu vody cez kamienky a štrk. Pri treťom si prídu na svoje milovníci rybolovu. V tomto jazierku si môžete vlastnoručne uloviť pstruha dúhového a rovno si ho aj podľa vlastného receptu ugrilovať.

Kúpací bazén je vhodný pre dospelých aj deti, má tri časti s rôznymi hĺbkami až do dvoch metrov, z jednej strany sa začína postupne sa zvažujúcou plážou. V areáli nechýbajú trávnaté lúčky na oddych, ani bufet.

Celodenný vstup pre dospelého je 8 eur, deti do 12 rokov aj seniori 4 eurá. Za vstup po 16. hodine zaplatí dospelý 5 eur, deti a dôchodcovia 2,50. Rodinné vstupné (dvaja dospelí a dieťa) stojí 16 eur, rodina s dvoma deťmi zaplatí 20.

Bio kúpalisko Sninské rybníky

Na samočistenú vodu bez chemikálií láka aj areál prírodného kúpacieho biotopu v Snine. Rekreačná oblasť Rybníky je druhým bio kúpaliskom na Slovensku, ktoré si miesto syntetiky vzalo na pomoc riasy a rastliny.

Kúpalisko je lemované romantickou panorámou Vihorlatských vrchov a okrem jazierka preloženého mólami ponúka aj relaxačné zóny a športoviská.

Kúpalisko je otvorené v auguste od 9.00 do 19.00, od septembra zatvára brány o hodinu skôr. Celodenný vstup pre dospelého stojí 4,50 eur, poldenný 3 eurá. Deti a seniori za celodenné kúpanie zaplatia 2,50, za poldeň 1,70. Rodinu s dieťaťom vyjde celý deň na 9 eur, dvojdetná rodina zaplatí 11 eur.

Biobazén Borovica

Kamenný mlyn pri Plaveckom Štvrtku ponúka okrem športových možností aj zdravé kúpanie v srdci prírody pri krásne kvitnúcich leknách. Aj tento bio bazén spája v sebe výhody konvenčných bazénov, no zároveň rešpektuje životné prostredie a udržuje zdravie.

Osemdesiatmetrový, prírodným spôsobom vyhrievaný, bazén sľubuje radosť z vody aj relax na pláži v tieni borovíc. Súčasťou komplexu je aj malý detský bazén či jazierko s rybami.

Bazén je prístupný denne od 10.00 do 20.00. Vstup pre dospelého stojí 6 eur na deň, deti do 6 rokov vojdú zdarma a deti do 12 rokov zaplatia 4 eurá. Štvorhodinový vstup po 16.00 je 4 eurá.

Prírodné bio kúpalisko Krtko

Na zdravé kúpanie sa dali aj vo Veľkom Krtíši. Vybudované biotopy vyzerajú ako prírodné jazerá, kúpalisko šetrne využíva vyvážený biosystém rastlín na prečisťovanie vody bez pridávania chemických a dezinfekčných prostriedkov, čím šetrí životné prostredie. Okrem kúpania si tu môžete užiť aj jazdu na adrenalínovom tobogane.

Kúpalisko je otvorené denne od 9.00 do 20.00. Dospelý sa celý deň vykúpe za 2,80, deti do troch rokov majú vstup zdarma a staršie do 15 rokov za 2,20 eur.

Zdroj: Levocskadolina­.sk; Biokupaliskos­nina.sk; Kamennymlyn.sk; Velky-krtis.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpalisko #bio