Najrasistickejšie štáty: Slovensko je podľa kontroverzného prieskumu tolerantné

Podľa prieskumu v 80 krajinách, v ktorom respondenti dostali otázku, či by za susedov prijali ľudí odlišnej rasy, sú najmenej tolerantnými Jordánsko a India. Naopak, najmenej rasistov býva v USA, Kanade a Južnej Amerike.

30.08.2016 07:00
žena, odmietnutie, sluch, nepočúva, hluk,... Foto:
Krajinou s najvyšším podielom intolerantných ľudí je podľa výsledkov kritizovaného prieskumu Jordánsko.
debata (48)

Globálna štúdia sociálnych postojov, v rámci ktorej viedli prieskum dvaja švédski ekonómovia, dospela k záveru, že najviac rasovo neznášanlivé populácie žijú v rozvojovom svete, informuje Washington Post. Na iné rasy reagujú najlepšie ľudia v západných krajinách.

Vedci sa rozhodli preskúmať, či väčšia ekonomická sloboda ľudí ovplyvnila ich vnímanie osôb iných rás ako neprijateľných. V prieskume vnímania hodnôt sa jednotlivcov pýtali, vedľa akých ľudí by nechceli bývať.

Zamerali sa na odpovede „nechcel by som žiť vedľa ľudí inej rasy“ a na základe ich počtu v jednotlivých krajinách vytvorili mapu, ktorá ukazuje, kde žije vo všeobecnosti najviac rasovo netolerantných obyvateľov u nás.

Slováci vraj lepší ako Francúzi

Slovensko podľa prieskumu patrí spolu s Fínskom, Poľskom, Ukrajinou, Talianskom, Gréckom a Českou republikou do kategórie tolerantnejších. Sused inej rasy by vraj neprekážal 90 až 85,1 percentám obyvateľov.

Európa je však v postoji k iným rasám zreteľne rozštiepená. Aj keď sa dá povedať, že západ kontinentu je viac tolerantný než východ, výnimkou je vraj napríklad Francúzsko. V krajine galského kohúta vyjadrilo negatívny postoj k susedskej diverzite 22,7 % opýtaných.

Krajinou s najvyšším podielom intolerantných ľudí je podľa výsledkov prieskumu Jordánsko, kde 51,4 % respondentov odpovedalo, že by im prekážal sused inej rasy ako je tá ich. Nasleduje India so 43,5 percentami takýchto odpovedí.

No problem!

Na opačnej strane stoja Spojené štáty americké, kde sa negatívne voči susedom inej rasy stavalo len 3,8 percenta opýtaných.

Podobná situácia vládne aj v ostatných anglicky hovoriacich krajinách – menej ako 5 % intolerantných obyvateľov sa našlo vo Veľkej Británii, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande.

Tolerancia vládne aj v juhoamerických štátoch. Menej ako jeden z dvadsiatich obyvateľov vykazoval známky neznášanlivosti voči iným rasám.

Avšak semeniskom napätia, zvlášť v posledných rokoch, sa stal Blízky východ, ktorý zažíva masový príliv málo kvalifikovaných prisťahovalcov z južnej Ázie.

Nedôveryhodný prieskum?

Kritici prieskumu však tvrdia, že údaje nie sú vierohodné, pretože ich zber trval príliš dlhé časové obdobie, a tak neodrážajú aktuálnu situáciu a postoje ľudí.

Ešte vážnejšou námietkou však môže byť fakt, že v mnohých západných krajinách je rasizmus tabu, a tak ľudia svoje skutočné netolerantné názory v tejto otázke taja, a nevyjadria ich ani v anonymnom prieskume.

Najmenej tolerantné krajiny

  • 40 % +

India, Jordánsko

  • 30 až 39,9 %

Egypt, Saudská Arábia, Irán, Vietnam, Indonézia, Južná Kórea

  • 20 až 39,9 %

Francúzsko, Turecko, Bulharsko, Alžírsko, Maroko, Mali, Zambia, Thajsko, Malajzia, Filipíny, Bangladéš, Hongkong

Najtolerantnejšie krajiny

  • 0 až 4,9 %

Spojené štáty americké, Kanada, Brazília, Argentína, Kolumbia, Guatemala, Veľká Británia, Švédsko, Nórsko, Lotyšsko, Austrália, Nový Zéland

  • 5 až 9,9 %

Čile, Peru, Mexiko, Španielsko, Nemecko, Belgicko, Bielorusko, Chorvátsko, Japonsko, Pakistan, Južná Afrika

  • 10 až 14,9 %

Fínsko, Poľsko, Ukrajina, Taliansko, Grécko, Česká republika, Slovensko

  • 15 až 19,9 %

Venezuela, Maďarsko, Srbsko, Rumunsko, Macedónsko, Etiópia, Uganda, Tanzánia, Zimbabwe, Rusko, Čína

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #rasizmus #tolerancia