Najpodivnejšie jazerá sveta: jedno vrie, ďalšie usmrtilo stovky ľudí, iné exploduje

Kanadské Bodkované jazero (Spotted Lake alebo Kliluk) patrí k najväčším pozoruhodnostiam severoamerickej krajiny. V zime, keď je pokryté ľadom a snehom, nie je na ňom nič zvláštne. Ale na jar, keď sa biela perina roztopí, odhalí na dne jazera bizarné kruhy pravidelného tvaru a rôznych veľkostí a farieb.

05.09.2016 07:00
debata (1)

Okrúhle útvary sú dielom vzácneho prírodného úkazu. V jazere, ktoré leží v Britskej Kolumbii, je vysoký obsah zásaditých solí, a teda má vysoké pH. Jeho voda nikam neodteká, preto sa v lete môže len pomaly vyparovať.

Jazero navyše obsahuje veľké množstvo rôznych minerálov, ktoré tvoria usadeniny a keď voda vyschne, vytvárajú podivný škvrnitý efekt.

Farbu škvrnám zabezpečuje práve síran horečnatý, ktorý v rôznych množstvách kryštalizuje a dodáva jednotlivým kruhom rôznorodé odtiene.

Už pôvodní Američania vyhľadávali jazero pre jeho liečivé účinky a v 70. rokoch minulého storočia sa tam plánovala stavba kúpeľov. Pozemky okolo Spotted Lake však naspäť vykúpili indiáni a priestor oplotili, pretože táto pôda je pre nich posvätná.

Aby však predsa len vyhoveli aj turistom, postavili nad jazerom vyhliadkovú plošinu a vedľa návštevnícky kiosk.

Jazero Pitch

Toto trinidadské jazero, ktoré zaberá viac ako 40 hektárov a je hlboké až 75 metrov, je najväčším prírodným ložiskom asfaltu na svete. Miestni obyvatelia tiež tvrdia, že jeho voda má mystické liečivé vlastnosti, no tieto teórie sa nepotvrdili.

Balchašské jazero

Nachádza sa v Kazachstane a je jedným z najväčších v Ázii a 16. najväčšie na svete. Napĺňa ho sedem väčších riek. Potiaľto ešte nie je na ňom nič zvláštne… Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že je rozdelené úzkym prielivom na dve časti – západná obsahuje sladkú vodu, ale východná časť je slaná.

Jazero Taal

Toto jazero na Filipínach sa nevyznačuje nijakou nezvyčajnou farbou, ani jeho voda nemá žiadne zvláštne vlastnosti. Zaujímavé je ale to, že vo svojom strede má ostrov – Volcano Island. A v jeho strede sa nachádza kráter, ktorý je vyplnený ďalším jazerom (Crater Lake), v strede ktorého je zasa ďalší ostrovček (Vulcan Point). Niečo ako ruské matriošky.

Laguna Colorada

Bolívijská Laguna Colorada má krvavočervenú farbu a je posiata bielymi ostrovčekmi, ktoré tvoria minerály. Zlovestnú farbu vody majú na svedomí usadeniny a riasy, ktorým sa tu mimoriadne darí. Zlatým klincom celého bizarného výjavu sú ružové plameniaky brodiace sa rubínovými vlnami bez zjavného vzrušenia nad prírodným divom.

Laguna Colorada Foto: SHUTTERSTOCK
jezero, červené jazero, Laguna Colorada, Bolívia, plameniaky Laguna Colorada

Vriace jazero

Dominikánske jazero je vždy pripravené uvariť vám vajíčko či cestoviny na obed. Lake Boiling je najväčším horúcim prameňom na svete. Len po okrajoch je jeho teplota 82 C až 92 C, v strede ešte omnoho viac. Jazero je takmer nepretržite zahalené v oblakoch pary a jeho sivastá voda neprestajne buble.

Jazero Nyos

Vodná nádrž v Kamerune je svetovo preslávená svojimi explóziami. Tesne pod jeho dnom sa totiž nachádza zásoba magmy. Unikajúci oxid uhličitý mení vodu na kyselinu uhličitú. V roku 1986 jazero „vydýchlo“ obrovskú dávku oxidu uhličitého, ktorá udusila v okolitých dedinách 1 700 ľudí a 3 500 kusov dobytka. Tento tragický prípad sa uvádza ako najväčšie známe udusenie v dôsledku prírodných dejov a stále existujú obavy, že nešťastie sa môže zopakovať.

Zdroj: Roadtrippers.com; Mnn.com; Wikipedia.org

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jazero