Úchvatná lesná katedrála schová do vrecka aj Svätopeterskú baziliku

Kameň, mramor, zlato... Chrámy po celom svete sa predbiehajú v honosnosti, no zdá sa, že najkrajším „stavebným materiálom“, ktorý nič neprekoná, je samotná príroda. K menám ako Antoni Gaudí či Donato Bramante môžeme smelo pridať aj umelca a krajinného architekta Giuliana Mauriho.

04.09.2016 07:00
debata

#cattedralevegetale #oltreilcolle

Fotka uverejnená používateľom @eccoelena,

Nádhernú umeleckú inštaláciu „Cattedrale Vegetale“ (Stromová katedrála) tvoril od roku 2001 až do svojej smrti v roku 2009. Dnes je rastúci chrám na úpätí talianskeho vrchu Arera, neďaleko od Bergama, akýmsi Mauriho pamätníkom.

Umelec postavil na šikmej čistine 42 stĺpov rôznej výšky, ktoré vytvárajú päť uličiek. Stĺpy pozbíjal z 1 800 jedľových haluzí, 600 gaštanových vetiev, a množstva lieskových prútov. Všetko navzájom pospájal klincami a lankami.

Drevená „šablóna“ s rozlohou 650 metrov štvorcových sa však dokončenia dočkala až v roku 2010, počas Medzinárodného roka biodiverzity, ktorý vyhlásila OSN.

Nakoniec, keď všetky drevené časti zhnijú, ostanú len symetricky rastúce buky, ktorých koruny sa hore spoja, a tak vytvoria „stropnú“ klenbu.

Cattedrale Vegetale nie je prvým takýmto dielom Giuliana Mauriho. Architekt v minulosti postavil podobný zelený chrám v talianskej Valsugane v roku 2002 ako súčasť Arte Sella, výstavy o životnom prostredí a prírodnom umení.

Svoj lesný chrám Whipsnade Tree Cathedral má aj Veľká Británia v Bedfordshire. Vysadili ho v roku 1932 ako reakciu na prvú svetovú vojnu.

Ďalšia prírodná katedrála Cathedral of Trees vyrástla v Milton Keynes kopírujúc dizajn Katedrály Norwich na východe Spojeného kráľovstva.

#trees #tree #green #walk #mk #willen #davidlloyd

Fotka uverejnená používateľom Adam Evans (@adammk),

Zdroj: Roadtrippers.com; Bbc.com

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #chrám