Tajomné gule na Kysuciach nedajú vedcom spávať. Miliónročná záhada ostáva nevyriešená

Hlboko v kysuckých horách sa skrýva unikát, ktorému dodnes odborníci nevedia prísť na kobylku. Záhadné kamenné gule sa vykotúľali po odstrele horniny v kameňolome a ich pôvod je tajomstvom, ktoré si matka príroda úzkostlivo stráži.

26.09.2016 07:00
Kysucké gule prilákali ufológov i geológov.... Foto:
Kysucké gule prilákali ufológov i geológov. Pýtajú sa, ako vznikli.
debata (2)

Okrúhle a oválne útvary z pieskovca a zlepenca, ktoré objavili baníci v 80. rokoch 20. storočia, majú priemer od 10 až po 260 centimetrov. Prírodná rezervácia Klokočovské skálie, kde sa nachádzajú, je najväčším známym náleziskom takýchto gúľ v Európe. Porovnateľné gule sa na svete našli v Mexiku, na Kostarike či Novom Zélande.

Najviac gúľ sa nachádza v lome Milošová-Megoňky, najväčšia z nich dostala meno Mary a geológovia sa zhodujú iba v tom, že útvary vznikli v rovnakom čase ako okolité pieskovcové horniny a významnú úlohu pri ich zrode zohrali tektonické pochody.

Pieskovcové gule ležia „rozsypané“ v blízkosti tektonickej línie. Umiestnené v pevnej pieskovcovej hornine pôvodne ležali na ploche, postupne však boli zanesené pieskom a bahnom. Geologické zmeny spôsobili ich zdvihnutie do súčasnej polohy – ležia asi 1,5 až 2 metre pod dnešným terénom.

Je možné, že sa utvorili v pravekom mori, v období kriedy až stredného eoceánu (30 – 40 miliónov rokov) postupným nabaľovaním na jadro pohybmi vody na morskom dne.

V 90. rokoch sa v médiách objavili senzačné články, ktoré sa pohrávali s teóriou, že gule majú mimozemský alebo iný nadprirodzený pôvod. Aj keď šlo len o novinárske kačice, pravdou ostáva, že doteraz nikto nenašiel jednoznačné vysvetlenie vzniku týchto kamenných záhad a medzi vedcami panuje nejednota. Každej hypotéze protirečí čosi z okolia alebo zo zloženia skalnatých gúľ.

Skutočnou záhadou však bolo, keď gule začali postupne z ničoho nič miznúť. „Jav“ sa vysvetlil až vtedy, keď sa pieskovcové útvary postupne objavovali na dvoroch a záhradách domov v blízkych obciach, v Čadci a Klokočove, kde sa ich miestni rozhodli ukazovať návštevníkom ako raritu.

Chránená krajinná oblasť Kysuce, ktorá leží na krajnom severozápade Slovenska, susedí s tromi ďalšími veľkoplošnými územiami (CHKO Beskydy v Českej republike, Zywiecki park Krajobrazowy v Poľsku a CHKO Horná Orava na Slovensku) a je súčasťou jedného z najrozsiahlejších chránených území v strednej Európe.

Územie CHKO pochádza z dvoch od seba oddelených častí: východnej beskydskej a západnej javorníckej, v ktorej sa gule objavili. V roku 2003 nálezisko vyhlásili za prírodnú pamiatku.

Zdroj: Slovakia.travel; Regionkysuce.sk; Enviromagazin.sk; Wikipedia.org; Kysuce.info

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kysuce #guľa #kameň