Noc v slanom kráľovstve, pod Everestom či v tmavej štôlni? Aj tu sa dá prenocovať

Noc v tmavej baníckej šachte desiatky metrov pod zemou? Alebo radšej ubytovanie v soľnom kráľovstve, kde sa však steny nesmú chutnať? Podnikavci sa snažia zaujať klientov.

27.09.2016 07:00
debata (1)

Palacio de Sal, Uyuni, Bolívia

Toto ubytovacie zariadenie, po španielsky Palác soli, je celé postavené z tohto nerastu – od podláh, cez zariadenie, až po strop.

Hotel stojí na okraji Salar de Uyuni, najväčšej soľnej planiny na svete (má rozlohu až 10 582 km2).

Prvý soľný hotel v oblasti vznikol v rokoch 1993 až 1995 a okamžite sa stal navštevovanou turistickou atrakciou. Mal 12 dvojposteľových izieb, spoločné WC a žiadnu sprchu.

Poloha uprostred pustatiny sa však časom ukázala ako problematická z hľadiska odvozu odpadu. Nedbanlivý manažment spôsobil v oblasti vážne environmentálne znečistenie, a tak celý hotel museli v 2002 demontovať.

V roku 2007 uzrel sveta nový projekt pod názvom Palacio de Sal. Majitelia, poučení neúspechom prvého soľného hotela, umiestnili Soľný palác na okraj planiny, asi 25 km od mesta Uyuni, 350 km južne od bolívijskej metropoly La Paz.

Hotel pozostáva z milióna asi 35-centimetrových soľných blokov. Okrem stien je zo soli aj nábytok – postele, stoly, stoličky aj okrasné sochy. Nachádza sa v ňom suchá sauna aj parná miestnosť, bazén so slanou vodou aj vírivky.

V novom, rovnako ako v predošlom hoteli, platí prísny zákaz olizovania stien – z pochopiteľných dôvodov.

Hotel Everest View, Nepál

Z najvyššieho luxusného hotela na svete je úžasný výhľad na najvyššiu horu planéty. Everest View čnie vo výške takmer štyri kilometre, vďaka čomu sa dostal aj do Guinessovej knihy rekordov, no práve kvôli nízkemu tlaku môžu pociťovať niektorí návštevníci nevoľnosti.

Hotel leží v nádhernom prostredí uprostred Národného parku Sagarmatha (Everest), ktorý je na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Budovu otvorili v roku 1971 a od stropu po podlahu je sklená, takže umožňuje 360-stupňový pohľad na okolité obklopená oparom zahalené hory, rododendrónové lesy a sosny. Z každej z 12 izieb vidieť Mount Everest.

Hotel Everest View symbolizuje dobrodružného ducha Himalájí, môžete sa z neho vydať na prehliadky okolitých dedín aj hôr a večer si opäť pochutnať na nepálskej kuchyni.

Sala Silvergruva, Sala, Švédsko

Bývalá baňa 155 metrov pod zemou – ideálne miesto pre hotel, povedali si Švédi. Každý, okrem klaustrofobikov, si môže užiť pobyt na strašidelnom mieste spojený s prehliadkou širších podzemných priestorov.

Baňa bola v prevádzke nepretržite od 15. storočia až do roku 1908, práce na ťažbe olova, zinku a striebra sa definitívne ukončili v roku 1962, odvtedy slúžila ako múzeum.

V niektorých väčších miestnostiach sa konajú koncerty a ďalšie kultúrne podujatia, ďalšia menšia je zariadená ako spálňa pre dvoch – je to najhlbšie umiestnený apartmán na svete.

Hostí najprv prevedú sprievodcovia podzemím, ukážu im priestory a oboznámia ich s históriou bane. Ubytovaní potom dostanú kôš s večerou a v tichu podzemia ostanú sami.

Po zobudení naservíruje personál hosťom raňajky a po nich sa zasa vrátia hore, na svetlo sveta.

V bani vládne celoročne stabilná teplota 2 C, avšak apartmán sa vyhrieva na príjemných 18 stupňov. Za noc zaplatíte v prepočte 530 eur.

Zdroj: Hoteleverestvi­ew.com; Frugalfun.com; Guinnessworldre­cords.com; Salasilvergru­va.se

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hotely