Náš tip: Železnice majú svoje čaro

Ktorý chlapec by nechcel riadiť rušeň či aspoň vypraviť vlak? V Múzeu dopravy v Bratislave sa tento víkend zoznámite s rôznymi povolaniami v železničnej doprave. Skúsite riadiť rušeň, zažijete simulovanú nehodu a zistíte, ako a kde sa dá doprava na Slovensku študovať.

01.10.2016 07:00
múzeum dopravy, lokomotíva Foto:
Lokomotíva v Múzeu dopravy.
debata

Vôňa a klepot starých podvalov, nádherné silné stroje a prísľub diaľok. Aj v tom mnohí vidia čaro železníc. A kto sa v detstve nezahral s modelmi vláčikov, prišiel o veľa! V sobotu 1. aj v nedeľu 2. októbra v bratislavskom Múzeu dopravy spoznáte prácu rušňovodiča, vlakvedúceho či vozmajstra, budete riadiť dopravu, aj keď len na modelovej železnici, a zabavíte sa pri rôznych súťažiach a hrách. Občerstviť sa dá v jedálenskom vozni. Program sa po oba dni začína o 10. hodine a končí o 16. hodine.

Na podujatí sa po oba dni budú prezentovať aj študijné a učebné odbory v oblasti dopravy, ktoré je možné študovať na stredných odborných školách. Rodičom a deťom sa predstavia stredné odborné školy dopravné z Martina, Trnavy a Bratislavy, Dopravná akadémia z Trenčína, Stredná priemyselná škola dopravná z Trnavy a Stredná odborná škola informačných technológií z Bratislavy. O možnostiach uplatnenia v doprave sa dozviete od ďalších vystavovateľov, ako Železnice Slovenskej republiky, Železničná spoločnosť Slovensko a Železničná spoločnosť Cargo Slovakia.

V sobotu 1. októbra sa môžete zapojiť do cyklokvízu alebo si so špeciálnymi okuliarmi vyskúšať, ako sa prepletá medzi prekážkam človek po užití alkoholu. Od 11. do 15. hodiny môžu návštevníci využiť analýzu osobnostných predpokladov dieťaťa ako kariérne poradenstvo a od 13. do 15. hodiny uvidíte ukážky prvej pomoci a môžete si sami vyskúšať, ako ju dokážete poskytnúť. Záver prvého dňa patrí vernisáži výstavy fotografií s tematikou železníc autora Ivana Hutláka. V nedeľu 2. októbra na deti čaká súťaž v kreslení rušňov, od 10. do 15. hodiny.

„Po oba víkendové dni si návštevníci môžu prezrieť celé Múzeum dopravy aj nahliadnuť do priestorov rušňa, prezrieť si výstavu železničných modelov, videoprojekcie, vyskúšať si riadenie rušňa simulátorom a riadenie dopravy na modelovej železnici simulátorom nárazu a prevrátenia vozidla,“ pozýva Anastázia Friedrichová, kultúrna manažérka múzea. V sobotu a v nedeľu po celý čas budú návštevníkom k dispozícii aj všetci vystavovatelia, poskytujúci kariérne poradenstvo a ponuku voľných pracovných pozícií v železničných spoločnostiach. Podujatie koordinuje Ministerstvo dopravy SR.

Slovenské technické múzeum - Múzeum dopravy... Foto: SITA, Diana Černáková
Noc múzeí a galérií, Bratislava, Slovenské technické múzeum - Múzeum dopravy Bratislava počas podujatia Noc múzeí a galérií.

Kam ešte za zábavou?

1. októbra, sobota

Banská Bystrica: Bábkarská Bystrica, festival, do 2. 10. pre deti, do 4. 10. pre dospelých
Bernolákovo: Lampiónový sprievod
Bratislava: Bratislava 1619, kultúrno-historický festival, rekonštrukcia bitky vojska Gabriela Bethlena proti Habsburgovcom, Sad Janka Kráľa, 16. h, vojenský tábor, remeselníci od 10. h
Čachtice: Slávnostné ukončenie sezóny na hrade, rytierske súboje, hudba, burza kníh, 11. h – 16. h
Detva: Dni mesta, do 2. 10.
Hrad Červený Kameň: Vína na hrade
Jablonka: Jablonkové kumštovanie, ukážky spracovania ovocia, ochutnávky, deň otvorených dverí v pálenici, detský program
Ludrová: Mitrove dni, slávnosti spojené s ovčiarstvom, program, výstava zvoncov, odváranie syra, súťaž o najkrajšiu ovečku, vozenie na koňoch, 12. h
Trenčín: Farmársky jarmok
Košice: Biela noc, festival
Sebechleby: Oberačka po sebechlebsky, tradície
Stupava: Dni zelá, do 2. 10.

2. októbra, nedeľa

Bratislava: Svetový deň zvierat v zoo, program, 10. h – 17. h
Pribylina: Poďakovanie za úrodu, program v Múzeu liptovskej dediny
Vychylovka: Keď ja na tú vojnu pôjdem, podujatie v Múzeu kysuckej dediny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #železnica #múzeá #Múzeum dopravy #tip na víkend