Náš tip na víkend: Príďte si užiť jablkové hodovanie pod Karpatmi

Tak ako Záhoráci nemajú len svoju slávnu kapustu, ani pod Malými Karpatmi sa nerodí len hrozno a dobré víno, ale aj dobré jablká. V mestách a dedinách po celom Bratislavskom kraji si túto sobotu uctia jablká vo všetkých podobách.

07.10.2016 07:00
jablkove hodovanie, jablko, dobre jablka, sad Foto: ,
Chutné jablká rôznych odrôd aj s koláčikmi a hudbou ponúkajú aj v tržnici na Trnavskom mýte a vo Fresh Markete na Rožňavskej dostanete raw špeciality či jablkové pivo.
debata

V sobotu 8. októbra to pod Karpatmi bude voňať po jabĺčkach. Domáce odrody od výmyslu sveta, každé chutí aj vonia inak, štrúdle, koláče, sirupy a mušty, ale aj rôzne výrobky s motívom tohto tradičného ovocia nájdete v jeden deň na rôznych miestach od Bratislavy po Modru či Dunajskú Lužnú. A k voňavým jabĺčkam dostanete aj nádielku dobrej hudby, divadla či iný program.

Na jablkách a jablkových špecialitách si môžete pochutiť v Modre, Senci, Pezinku, vo Viničnom, v Limbachu, vo Svätom Jure, v Dunajskej Lužnej, Jablonove, Turni, Blatnom a v mestských častiach Bratislavy-Rača, Vajnory, Petržalka, Devínska Nová Ves, Nové Mesto. Začiatok je niekde predpoludním, inde popoludní.

Všetko o pestovaní jabĺk sa dozviete priamo v sade a vo výrobných priestoroch spoločnosti Boni Fructi – Dobré jablká v Dunajskej Lužnej. Brány otvárajú už o desiatej a do sadu sa deti povezú na traktore či na štvrokolke.

Všetko o pestovaní jabĺk sa dozviete priamo v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
jablkove hodovanie, jablko, dobre jablka, sad, samozber, oberačka Všetko o pestovaní jabĺk sa dozviete priamo v sade a vo výrobných priestoroch spoločnosti Boni Fructi - Dobré jablká v Dunajskej Lužnej.

S rodičmi si tam môžu jabĺčka natrhať priamo zo stromov alebo ich kúpiť na jarmoku. Môžu si vyrobiť vtáčiu búdku, zabaviť sa pri divadle, spoznať život medveďov aj staré spôsoby výroby nástrojov a lisovania jabĺk.

Vo Svätom Jure sa „jablkový rínek“ otvára o 13. hodine a popri chrumkaní jabĺčok sa deti vo vinohradníckom dome môžu zapojiť do divadelného predstavenia Tuláčik a Klára, ktoré je spojené s výtvarnou dielňou. Kým do tanca bude hrať dychovka, deti čaká ešte jablkový karneval.

Unikátnym pohostením je autorské čítanie literatúry podávané s domácimi šúľancami. Hostia sa oboznámia s pôvodnými odrodami jabĺk a uvidia lisovanie jablčnej šťavy. Večer pre dospelých uzavrú divadelné jednoaktovky a koncert.

V sobotu 8. októbra to pod Karpatmi bude voňať... Foto: Ivan Majerský, Pravda
jablkove hodovanie, jablko, dobre jablka, predaj jabĺ, trhV sobotu 8. októbra to pod Karpatmi bude voňať po jabĺčkach. V sobotu 8. októbra to pod Karpatmi bude voňať po jabĺčkach.

V Modre spájajú jablkové hodovanie s mladým vínom a s prehliadkou country, bluegrass, trampskej a folkovej hudby Strunobranie. V kaštieli otvoria novú výstavu šitých bábik a hračiek.

Vo Vajnoroch začínajú o 13.30 hodine na športovom letisku a okrem ochutnávania jabĺk a jablkových dobrôt si deti môžu vyrobiť šarkana a súťažiť s ním o pekné ceny. Tí menej zruční si šarkana môžu kúpiť.

Chutné jablká rôznych odrôd aj s koláčikmi a hudbou ponúkajú aj v tržnici na Trnavskom mýte a vo Fresh Markete na Rožňavskej dostanete raw špeciality či jablkové pivo. Tak dobrú chuť a nazdravie!

Kam za zábavou

7. októbra, piatok

  • Košice: Spisovatelia a Košice, potulky mestom, na ktorých sa dozviete, kde prežili detstvo slávni spisovatelia z Košíc, čo napísal o meste Juraj Jakubisko, Július Satinský, Oľga Feldeková či nositeľ Nobelovej ceny Elie Wiesel. Uvidíte komiks o Košiciach a súvisiace grafiti, pamätný dom Sándora Máraia a Barkócziho palác, kde sídli Verejná knižnica Jána Bocatia, 15.30 – 17. h
  • Stupava: Tekvicové dni, vyrezávanie tekvíc, záhradkárske a bylinkárske poradenstvo, predaj ovocných stromčekov a dekorácií, Agroservis, 13. h – 18. h
  • Žiar nad Hronom: Žiarsky jarmok a festival vína

8. októbra, sobota

  • Bratislava: Bitka pri Lamači 1866, stretnutie rakúskej a pruskej armády, lúka pri krematóriu, vojenský tábor, výcvik dravých vtákov, súťaž pre deti, promenádny koncert, 14. h
  • Bratislava: Vajnorská šarkaniáda a jablkové hodovanie, tvorivé dielne na výrobu šarkanov, bývalé športové letisko vo Vajnoroch, 13.30
  • Modrý Kameň: Gaštanové slávnosti na hrade, ochutnávky gaštanových špecialít, výstava, súťaže, predaj sadeníc gaštana jedlého, pečených i surových gaštanov, tvorivé dielne, hudba, dobový tábor, kolotoče
  • Košice: Polievkový festival, prezentujú sa zástupcovia komunít a menšín, tance, odev, detský program, 44 polievkových tímov, Kasárne/Kulturpark
  • Košice: Spisovatelia a Košice, potulky mestom, 10.30, 11., 12., 14., 15.30, 16. a 17. h
  • Piešťany: Noc svetiel, Cirkus Kus s jeho Farebnou šou, koncert Vrbovských vetrov, ohňová šou, lampiónový sprievod i svetelná projekcia.
  • Stupava: Tekvicové dni, vyrezávanie tekvíc, záhradkárske a bylinkárske poradenstvo, predaj ovocných stromčekov a dekorácií, Agroservis, 8. h – 12. h
  • Žiar nad Hronom: Žiarsky jarmok a festival vína

9. októbra, nedeľa

  • Košice: Spisovatelia a Košice, potulky mestom 12., 14., 14.30, 15.30, 16. a 17. h
  • Vychylovka: Kováči na Kysuciach, podujatie v skanzene kysuckej dediny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jablká #zber jabĺk