Náš tip na víkend: Vitajte na Trnavskom rínku!

Mladí Trnavčania tiež chodia do sveta alebo aspoň do Bratislavy a odkukali dobrý nápad. Že centrum mesta môže byť príjemným miestom na stretávanie sa ľudí, príležitosťou pre lokálnych výrobcov aj pomocou pre neziskové organizácie. Vitajte na Trnavskom rínku!

14.10.2016 07:00
rínek, trh, Foto:
Na pravidelný trh v centre mesta si už ľudia zvykli a tešia sa naň, hoci býva len niekoľkokrát v roku.
debata (3)

Túto sobotu sa v Trnave na Kapitulskej ulici otvára ďalší, tentoraz Októbrový rínek. Prinesie nielen pestrý jarmok lokálnych výrobcov, ale aj príjemný program s hudbou, divadlom, burzu kníh aj tvorivé dielne pre deti.

Priaznivci histórie sa môžu pridať k prehliadke o archeologických skvostoch Trnavy okolo Kostola sv. Mikuláša.

Tradícia moderného Trnavského rínku je ešte mladá, rovnako ako tí, čo ju založili. Dobrovoľníci z občianskeho združenia Bronco veria, že na dobré veci netreba veľa peňazí, no o to viac radosti a nadšenia.

„Trnava bola starým trhovým mestom, a keď sme v zahraničí alebo aj v Bratislave videli, akú atmosféru môže mať dobrý trh na historickom mieste, chceli sme to skúsiť aj v Trnave,“ hovorí dobrovoľníčka Miroslava Hlinčíková.

Mladí ľudia v spolupráci s mestom oživli verejný priestor a vytvorili miesto, kde môžu ľudia spoločne tráviť čas, a zároveň dali príležitosť miestnym výrobcom. „Spomedzi záujemcov o predajné miesta si vyberáme, rínek sa zameriava na malopredajcov poctivých produktov a kreatívnych ľudí,“ dodáva Miroslava Hlinčíková.

A hoci tam nájdete tovar naozaj rôznorodý – od potravín cez textil, drevo či keramiku, všetko je to poctivá remeselná či umelecká práca. Aj na sobotný Októbrový rínek sa prihlásilo skoro 200 záujemcov, ale príležitosť dostane len približne polovica.

„V roku 2013 na prvom Rínku predával malý, osem- či deväťročný chlapec svoje vlastnoručne vyrobené mydlá a chodí stále, jeho výrobky sú z roka na rok lepšie, rastie spolu s nami,“ spomína Miroslava Hlinčíková.

Trnavský rínek je zároveň priestorom pre neziskové organizácie, aby mohli pred verejnosťou prezentovať svoje aktivity. Tentoraz na Rínku predstavia aj projekty, ktorým obyvatelia odhlasovali podporu v rámci mestského participatívneho rozpočtu.

Na pravidelný trh v centre mesta si už ľudia zvykli a tešia sa naň, hoci býva len niekoľkokrát v roku. Tento bude desiaty v poradí. Keď zo starej historickej ulice aspoň načas ľudia vytlačia autá, všetci si na chvíľu vydýchnu. Bez náhlenia sa prechádzajú, obzerajú si tovar, počúvajú hudbu, všade počuť rozhovory.

Cieľom organizátorov je, aby zo získaných peňazí mohli podporovať aj ďalšie aktivity v meste. Napríklad menšie lokálne združenia, začínajúce podujatia v meste a miestnych kreatívnych ľudí.

Kam za zábavou

14. októbra, piatok

  • Zvolen: Noc strachu a smiechu na zámku, 18., 20. a 22. h

15. októbra, sobota

  • Banská Bystrica: Zatváranie Banoša, ukončenie poľnohospodárskej sezóny v kraji, farmársky trh, včelári, drobnochovaelia, program, hry a súťaže pre deti, SOŠ POd Banošom
  • Bratislava: Detský ateliér – Prechádzky s pánom Marquartom, deti spoznávajú históriu mesta – Apponyiho rokokový palác s krásnym zachovaným interiérom z 18. storočia, Stará radnica, 14.30
  • Bratislava: Ukončenie sezóny v železničnom múzeu Bratislava – východ, parný a motorový vlak na bratislavskej trati Hlavná stanica – Devínska Nová Ves – BA Nové Mesto – Petržalka – Železničné múzeum Bratislava východ, prehliadka múzea, 11. h – 18. h, odchod vlaku z hl. st. 9.50
  • Holíč: Októberfest, Cool Aréna
  • Košice: Astro sobota pre deti a rodičov, pozorovanie Slnka, Mesiaca, Venuše, Hvezdáreň a planetárium, 14. h – 19. h
  • Margecany: Margecianske fajnoty, folklór a maškrty
  • Trnava: Októbrový rínek, jarmok, program, divadlo, burza kníh, tvorivé dielne, prehliadka o archeologických skvostoch Trnavy okolo kostola sv. Mikuláša (13. h)
  • Veľké Trakany: Svätomartinský festival, husacinu a ďalšie špeciality podľa receptov babičiek, domáce vína, súťaž stredných odborných škôl vo varení husaciny, folklór, detské hry
  • Zálesie: Jesenné trhy, farmárske výrobky
  • Zvolen: Noc strachu a smiechu na zámku, 18., 2. a 22. h

16. októbra, nedeľa

  • Košice: AkvaTera, výstava exotických zvierat, Spoločenský pavilón, Tr. SNP 61, 9. h – 15. h
  • Martin: Keď sa zima opýta, spracovanie poľnohospodárskych plodín pred zimným uskladnením, zemiaky v tradičnej a súčasnej kultúre, Múzeum slovenskej dediny
  • Sabinov: Krása životu, regionálna prehliadka folklórnych skupín, MKS, 13. h
  • Vychylovka: Kuchyňa starých materí, maškrty zo zabíjačky, podujatie s Múzeu kysuckej dediny

18. októbra, utorok

  • Holíč: Strašidlá na zámku, prehliadky zámku, občerstvenie a suveníry pre deti. prehliadky pre Bojkov 18. – 20. 10. od 16. do 19. h, pre odvážnych 21. 10. od 16. do 22. h.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava