Jeseň v kúpeľoch prinesie relax. Ktoré sú najobľúbenejšie procedúry Slovákov?

Túžite s príchodom chladnejšieho a menej vľúdneho počasia po zahriatí a chvíľach psychickej pohody? Možno vám ich sprostredkuje partner, ale pre istotu si to poistite – ponuka slovenských kúpeľných domov a zariadení splní očakávané.

20.10.2016 07:00
kúpele, relax, žena, bazén, kúpanie, plávanie,... Foto:
Návštevníkom kúpeľných zariadení, ktorých pobyt hradí zdravotná poisťovňa, sa zväčša odporúča trojtýždňová kúra.
debata (1)

Slováci si jeseň pravidelne spestrujú kratšími relaxačnými pobytmi a popularita rozličných zariadení s ponukou wellness vzrástla za posledné roky niekoľkonásobne. Uznané liečebné kúpele tvoria v tomto segmente špeciálnu kategóriu – popri oddychu totiž ponúkajú aj liečbu a dôležitú zdravotnú pomoc.

Niekomu stačí relax, niekto preferuje zdravie

Pri rozhodovaní, aké zariadenie si vybrať, by malo zavážiť, po čom presne túžite. Ak vám stačí horúca bublajúca voda vo vírivke alebo saunový svet, kde vystriedate niekoľko typov procedúr, možností je skutočne veľa.

Majitelia domácich hotelov, rekreačných zariadení, ale dokonca aj menších penziónov pochopili, že boj o klienta je tvrdý. A vyhrávajú pripravení. Aj preto do ponuky rozličných akciových víkendových či týždňových pobytov pribudli možnosti wellness a relaxu v bazéne či saune.

Wellness procedúry v liečebných kúpeľných zariadeniach však majú zvyčajne vyššiu kvalitu ako ponuka podobných služieb v bežných hoteloch. Dôvodom je odborne školený personál, ale tiež blahodarné účinky liečivých prírodných zdrojov, či už ide o pramene, alebo napríklad rašeliny a bahno.

V Európe už niekoľko rokov vzrastá tendencia priblížiť ponuku kúpeľných zariadení aj zdravej populácii. Cieľ je jasný – uvedomovať si potreby tela a zdravotného stavu a preventívne ich podporovať pravidelnými liečebnými aktivitami. Tie sú však zároveň dostatočnou alternatívou relaxu, po ktorom mnoho dnešných aktívnych ľudí túži.

Močiť si nohy nie je len pre dôchodcov

Návštevníkom kúpeľných zariadení, ktorých pobyt hradí zdravotná poisťovňa, sa zväčša odporúča trojtýždňová kúra. Už týždňový pobyt však dokáže pomôcť, pokiaľ do kúpeľov mierite so začínajúcim zdravotným problémom. To platí aj pre aktívnu generáciu tridsiatnikov či štyridsiatnikov.

Foto: SHUTTERSTOCK
kúpele, relax, procedúry, oddych

Pre tých, ktorí vnímajú kúpeľné zariadenia ako alternatívu zdravého relaxu a oddychu, je možné absolvovať aj predĺžené víkendové pobyty a vyskladať si jednotlivé procedúry podľa potrieb a chuti. Nie je výnimočné, ak si takéto služby spoločne užíva skupina kamarátok – slobodných žien či mladých mamičiek, ktoré vyrazili na „dámsku jazdu“.

Kým kedysi sa kúpele vnímali ako záležitosť jednotlivca, dnes je možné vyraziť tam so skupinou priateľov, ale aj s celou rodinou. Rôzne animačné programy pre deti, detské kútiky či dokonca možnosť prenajatia bicyklov na túry v okolí a tiež ponuka zábavy vo wellness odbremenia rodičov od neustálych starostí a vymýšľania programu pre ratolesti.

Pravda však je, že príjemnú a relaxačnú atmosféru kúpeľov si asi najlepšie užijú dvojice a páry. Najmä ak je ich spoločnou záľubou zdravý relax a procedúry, ktoré prospievajú telu aj duši.

Darovať zdravie? Aj to je cesta

Podľa mnohých odborníkov je práve jeseň vhodným obdobím na návštevu kúpeľov. Zmena počasia, nízke teploty, skrátenie dní a vírusové epidémie sa totiž razom podpíšu na zdraví a bežnom fungovaní ľudí rôznej vekovej kategórie. Ak nemieria priamo za riešením zdravotného problému, môžu si aspoň vychutnať telu prospešný oddych, ktorý dodá novú energiu do pracovného nasadenia.

Foto: SHUTTERSTOCK
kúpele, masáž, relax, oddych, dovolenka

Ideálne je využiť rozličné výhodné balíky, zľavové akcie a doplnkové služby, ktoré vznikli a stále vznikajú práve pre dopyt platiacej klientely. A myslieť nemusíte len na seba.

Možnosti jednotlivých zariadení, variabilita dĺžky pobytov a garancia kvalitnej starostlivosti totiž priam lákajú k tomu, aby ste podobným komfortom obdarovali aj najbližších. Takže, ak hľadáte tip na predčasný vianočný darček, tento určite stojí za zváženie…

Balneoterapia – dôvod, prečo vyraziť do kúpeľov

Pochádza z latinského slova balneum (kúpeľ) a radí sa medzi najstaršie odvetvia medicíny. Využíva prírodné liečivé prostriedky, okrem vody z liečivých prameňov aj plyny, peloidy (rašeliny a bahná) či liečivú klímu, na udržanie a podporu zdravia. Delí sa na vonkajšiu (kúpele, obklady, zábaly, polievanie a pod.) a vnútornú (pitný režim, inhalácia).

Vzhľadom na konkrétne liečivé prírodné zdroje sa jej pozitívne účinky môžu prejaviť pri liečbe ochorení kardiovaskulárneho, dýchacieho, tráviaceho či nervového systému. Pomáha však aj pohybovému aparátu alebo pri kožných problémoch či gynekologických ochoreniach. V neposlednom rade je dobrým prostriedkom všeobecnej prevencie pre uchovanie zdravia.

Najobľúbenejšie procedúry Slovákov

Liečivý zábal – patrí medzi vyhľadávané procedúry a vykonáva sa rôznymi spôsobmi. Môže ísť o termálne alebo chladivé zábaly, niektoré zariadenia ponúkajú rašelinové alebo parafínové zábaly.

Populárne sú tiež suché zábaly a v ponuke viacerých liečebných zariadení sú aj špeciálne krémové procedúry, ktoré pôsobia blahodarne na myseľ, ale predovšetkým na pokožku. Špecifikom sú potom bahenné zábaly.

Kúpele – napĺňajú podstatu slova a prapôvodný dôvod, prečo sa kedysi do kúpeľov chodilo. Využívajú účinky liečivých prameňov a populárne sú v bazénovej, ale aj vo vaňovej forme. Jednotlivé zariadenia majú potom svoje špecifiká v konkrétnych procedúrach.

Perličkové či minerálne kúpele, aromatické vaňové procedúry alebo prísadové kúpele (napríklad s pivom!) bodujú u pacientov, ale tiež samoplatcov, ktorí vyhľadávajú relax práve v liečebných domoch.

Masáže – odborný personál v kúpeľných domoch na Slovensku spĺňa náročné požiadavky a dokáže poskytnúť viacero foriem masáží. Popri relaxačných, ktoré obľubujú najmä mladší a pracovne stále aktívni hostia, nechýbajú ani zdravotné masáže či procedúry cielené na jednotlivé telesné partie.

Personál je schopný poskytnúť aj športovú masáž, ale čoraz populárnejšie sú druhy s využitím vonných masážnych olejov, prírodných tinktúr či napríklad horúcich lávových kameňov. Najmä ženy si rady skúšajú účinky masáží proti celulitíde či na zlepšenie vitality svalstva a celkové spevnenie.

Článok vyšiel v prílohe denníka Pravda – magazíne Mia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele