Železničná trať Piešťany – Vrbové oslavuje 110 rokov, hrozí jej však likvidácia

Nadšenci histórie a železníc si v sobotu 29. októbra pripomenú 110. výročie od začiatku premávky na železničnej trati Piešťany – Vrbové. Na jednokoľajku sa pri tejto príležitosti vráti motorový vlak, na železničnej stanici v Piešťanoch bude výstava historických fotografií a cestujúcim bude vyhrávať Cisársky a kráľovský dychový komorný orchester v historických uniformách.

24.10.2016 14:00
vrbové, cyklotrasy, železnica, kolaje, cyklo, Foto: ,
Nová cyklotrasa by mohla viesť popri starej trati z Piešťan do Vrbového.
debata (1)

Prvý vlak spojil kúpeľné mesto Piešťany s mestečkom Vrbové 27. októbra 1906, osobnú dopravu na trati zrušili v roku 1978. V súčasnosti je trať nevyužívaná a hrozí jej úplná likvidácia a nahradenie cyklotrasou.

Nadšenci železníc z občianskeho združenie Čango už niekoľko rokov presadzujú zachovanie historickej trate a vedenie cyklotrasy popri nej. Primátori a starostovia s takýmto riešením nesúhlasia, pretože by to výrazne skomplikovalo budovanie cestičky pre cyklistov.

Podľa starostu Trebatíc Juraja Vala iné riešenie ako jej vedenie po železnici nepripadá do úvahy. Ak by mala viesť cyklotrasa popri trati, bolo by nevyhnutné vysporiadať pozemky, ktoré majú z jednej strany jednokoľajky 247 vlastníkov, z druhej strany až vyše 800 vlastníkov.

Cyklotrasa dlhá 6,5 kilometra by v prípade jej vedenia po telese železnice stála podľa vypracovanej staršej štúdie 630 tisíc eur bez DPH, ak by viedla popri trati, náklady by boli dvojnásobné.

Železničnú trať z Piešťan do Vrbového otvorili 27. októbra 1906, v druhej polovici minulého storočia jej úlohu preberali autobusy. Osobná preprava na trati Piešťany – Trebatice – Krakovany – Vrbové definitívne skončila v roku 1978.

O záchranu trate ako historického dedičstva po predkoch sa už niekoľko rokov snažia ľudia z občianskeho združenia Čango. Samotnú trať združenie navrhuje využívať na atraktívnu turistiku jazdami na rôznych druhoch drezín, prípadne na jazdy historických železničných vozidiel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #železnica #Piešťany #cyklotrasa #Vrbové