Levoča aj Bojnice sú na Liptove. Neveríte? Navštívte unikátne Mini Slovensko

Bojnický zámok, košická Kaplnka sv. Michala, hrad Strečno či starobylá levočská radnica – všetky tieto nádherné slovenské pamiatky si môžete do detailov zo všetkých strán prezrieť v Liptovskom Jáne a presne 25-krát zmenšené.

22.11.2016 07:00
Mini Slovensko, Bojnický zámok, Kamil Fischer,... Foto: ,
Kamil Fischer pred modelom Bojnického zámku.
debata (2)

Ak sa chystáte na Liptov na lyžovačku alebo plánujete turistiku, určite si do svojho itinerára zaznačte aj návštevu unikátneho parku Mini Slovensko. Tematický areál so 14 miniatúrami a záhradnou železnicou vznikol pod rukami šikovného Košičana Kamila Fischera.

Staviteľ svoju zbierku modelov navyše priebežne dopĺňa o ďalšie kultúrne a technické pamiatky Slovenska – kostoly, zvonice, zámky, hrady… Dohromady ich bude 30.

Park s rozlohou takmer hektár, ktorý sa rozprestiera na začiatku Jánskej doliny za hotelom Ďumbier, otvorili v júli 2016 a len za prvé dva mesiace ho navštívilo 40 000 nadšených turistov. Za jeho úspechom stojí neúnavná a maximálne precízna práca pána Fischera, profesionálneho stavbára, ktorý sám alebo s pomocou svojej rodiny tvoril miniatúry doposiaľ neuveriteľných 11 rokov.

Bojnický zámok za 5 600 hodín

Modely sú vernými kópiami svojich predlôh, základom je tvrdený polystyrén, no dokonalú autenticitu im dodávajú skutočné fasády zo stavebných materiálov.

Kamil Fischer pred modelom Bojnického zámku.
Model Bojnického zámku
+18Mini Slovensko

Najväčšou a najkomplikovanejšou spomedzi miniatúr je Bojnický zámok. Skladá sa z 52 častí, ktoré bolo treba z dielničky opatrne previezť do parku; práca na modeli zabrala pánovi Fischerovi 5 600 hodín.

Ďalšie „naj“ patrí zmenšenine Strečnianskeho hradu – model váži najviac zo všetkých – 620 kilogramov. Na jeho stavbu autor použil 270 000 kamienkov, ktoré pracne hľadal po rôznych kameňolomoch, aby presne sedel ich odtieň.

„Ako dieťa som odoberal časopis ABC, kde som sa dočítal, že vo Švajčiarsku otvárajú park zmenšenín. Veľmi sa mi to zapáčilo, a tak som si povedal, že sa pustím do niečoho podobného. Bol socializmus, vtedy sa takým nápadom nefandilo, preto som svoje modely zhotovoval a skladoval na povale,“ hovorí autor Mini Slovenska.

Stanica Červená Skala Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Mini Slovensko, Kamil Fischer, miniatúra, model, zmenšený Stanica Červená Skala

Stavba modelov mu dala zabrať – cez deň bol v práci a miniatúram sa venoval po večeroch. Po čase si povedal, že sa nebude zameriavať na svetové stavby, ale iba na tie slovenské.

Miesto pre Mini Slovensko najprv hľadal v Košiciach. „Po revolúcii, v roku 1993, som plánoval vytvoriť minipark v Košiciach,“ vysvetľuje Fischer. S vtedajším starostom Starého Mesta sa však nakoniec nedohodli. Záujem o park mali aj v Betliari, na Spiši a vo Vysokých Tatrách, no kvôli problémom s voľnými pozemkami v týchto mestách ho nakoniec získal Liptov.

Odštartovala to veža

Aktuálne sa v Miniparku môžete zhora-zdola pokochať miniatúrou jediného na Slovensku zachovaného a stále funkčného dreveného krytého mosta v Kluknave, o kúsok ďalej je Kaplnka sv. Michala z Košíc s tisíckami drobných šindľov.

Prvotinou pána Fischera bola známa košická Urbanova veža. „Mal som ju rovno pod nosom, mohol som si ju dobre zo všetkých strán poobzerať. Dostal som dokonca k dispozícii jej technické výkresy a pomáhala mi aj košická riaditeľka pamiatkarov,“ vysvetľuje. „Najviac mi dal zabrať práve kríž na tejto veži. Chodil som k puškárom, cínovačom, zlatníkom, aby mi ho nejako ‚polepili‘,“ spomína staviteľ.

Levočská radnica Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Mini Slovensko, Kamil Fischer, miniatúra, model, zmenšený Levočská radnica

Svoje miesto si v miniparku našiel tiež hervartovský drevený kostolík aj najstaršie murované zvonice v Kežmarku aj v Spišskej Sobote.

Zmenšenina levočskej radnice sa pýši pravou farbou z originálnej stavby, ktorú pravé rekonštruovali a firma poskytla zopár plechoviek pre model. V ponuke je aj mauzóleum rodiny Migazzi v Zlatých Moravciach či kostol sv. Juraja z Kostolian pod Tríbečom.

Milovníkov vláčikov poteší železničná trať Červená Skala – Margecany s jej unikátnymi technickými pamiatkami a stanicami. Zaujímavá je tiež ukážka ľudovej architektúry Tekov-Ihráč – „rekonštrukcia“. Hodnota všetkých vystavených modelov predstavuje 90-tisíc eur.

Postrach krtkovia

Toto však nie je konečná podoba expozície, nové miniatúry stále vznikajú – na želanie návštevníkov aj podľa sympatií tvorcu. „Vyberám si stavby, ktoré sú niečim zaujímavé. Začínal som s jednoduchými, ako zvonice, no neskôr ma zlákal hrad Strečno, pretože zo všetkých našich hradov bol najkvalitnejšie zrekonštruovaný,“ vysvetľuje Fischer.

Strečno Foto: Gabriela Sabová, Pravda.sk
Mini Slovensko, Kamil Fischer, miniatúra, model, zmenšený Strečno

Už čoskoro pribudne do parku napríklad aj Dobšinská ľadová jaskyňa, Chramošský viadukt, ale plánuje sa aj Bratislavský hrad. Starosta Liptovského Jána si zasa zaželal jánske kostoly, keďže minipark sa nachádza v tejto obci.

Zaujímavosťou je, že každá miniatúra má zámerne spravenú maličkú chybičku. Je dobre viditeľná, no zároveň zamaskovaná, nevšimli si ju dokonca ani kasteláni z Bojnického hradu, ktorí si na Liptov prišli osobne obzrieť svoj zmenšený príbytok.

„Keď bude celý park dokončený, mám pre deti pripravenú hru – na každom modeli budú hľadať chybu," teší sa Fischer.

A najväčší postrach miniparku? Zlé počasie a krtkovia.

Park Mini Slovensko

Je otvorený celoročne, denne 9,00 hod. – 17,00 hod.

Vstupné:

  • Dospelá osoba: 5 €
  • Zľavnené vstupné(ZŠ, SŠ, ZŤP): 3 €
  • Rodinné vstupné: 10 €
  • Skupinové vstupné: 10 – 20 osôb  -10 %; 21 a viac  -20 %
  • Deti do 6 rokov zdarma

Vstup so psom len na vôdzke.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Liptov #zmenšenie