Pláž či hory? Podľa výberu dovolenky určia psychológovia vašu povahu

Máte možnosť zvoliť si ideálnu dovolenku – vyberiete sa k moru alebo do hôr? Nie je to len obyčajná voľba, vedci totiž zistili, že vaše preferencie súvisia s tým, aký priateľský a otvorený ste.

26.11.2016 07:00
turista, turistika, hory, cestovanie, ruksak,... Foto:
Hory alebo pláž?
debata (4)

V sérii piatich pokusov psychológovia z Univerzity vo Virginii zistili, že introverti všeobecne preferujú skôr horské oblasti, zatiaľ čo extroverti sa rozhodujú pre pobyt na pláži, píše portál mnn.com.

V prvom teste vedci jednoducho požiadali sledovaných dobrovoľníkov, aby si vybrali more alebo hory a potom na základe osobnostných testov zistili, či sú skôr otvorenejší, či uzavretejší. Už úvodné „kolo“ ukázalo spojitosť medzi introvertnosťou a preferenciou horských oblastí.

V druhom teste psychológovia vylepšili otázku a pýtali sa ľudí, kam by sa šli zoznamovať. Štúdia uvádza, že pokiaľ šlo o socializovanie, vyhrala pláž. Ak však opýtaní mali chuť len tak vypnúť a relaxovať, hory aj more si vyberali rovnako.

V teréne

Ďalšie kolá testov boli čím ďalej, tým praktickejšie. V treťom teste ukázali dobrovoľníkom obrázky rôznych typov krajín, z ktorých si mali vybrať najsympatickejšiu.

Vedci si všimli súvislosť medzi typom krajiny, v ktorej ľudia žijú, a ich správaním. V štúdii píšu, že obyvatelia amerických štátov, ktoré sú rovinaté, sú otvorenejší a viac extrovertní ako obyvatelia hornatých regiónov.

Preto sa rozhodli pozorovať ľudí priamo v exteriéroch – doviezli ich k moru aj do hôr a pýtali sa, ako sa tam cítia. Zalesnený vlnitý terén nerobil z ľudí automaticky introvertov, ale introverti sa v ňom lepšie a istejšie cítili.

Vysvetlenie je vraj jednoduché – extroverti obľubujú plochšie oblasti, kde sa môžu ľahko stretať a stýkať s novými ľuďmi, zatiaľ čo introverti podvedome hľadajú útulné miestečka, kde sa môžu uchýliť a schovať.

Samozrejme, táto teória má aj trhliny a niekto by mohol namietať, že pred davmi a prílevom nových ľudí sa dá perfektne schovať na nenápadných odľahlých plážach, a naopak, napríklad lyžiarske strediská v horách sú všetko, len nie tiché a vyľudnené…

Zdroj: Sciencedirect­.com; Mnn.com; Sciencedaily.com; Bigthink.com

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #more #hory #psychológia