Náš tip na víkend: Vydajte sa po vínnej ceste

Milovníci dobrého vína majú tento víkend sviatok. Nazrú do útulných pivničiek aj do veľkých vinárstiev a ochutnajú to najlepšie, čo dozrelo pod Malými Karpatami. Práve tento víkend je Deň otvorených pivníc od Bratislavy až po Trnavu.

25.11.2016 07:00
debata
Vstupenka stojí 50 €, z toho 25 € je na nákup... Foto: MALOKARPATSKÉ OSVETOVÉ STREDISKO
víno, ochutnávky, Malokarpatská vínna cesta, alkohol Vstupenka stojí 50 €, z toho 25 € je na nákup fľaškového vína podľa vlastného výberu.

Malokarpatská vínna cesta je najpopulárnejšie vinárske podujatie a vrcholí počas Dňa otvorených pivníc v piatok 25. novembra a v sobotu 26. novembra. Návštevníkom sa predstaví až 200 vinárov. Vínna cesta sa začína na Devíne pod hradom a končí sa v Trnave, v hradných pivniciach na Červenom Kameni a na Smolenickom zámku.

"Vinári otvoria pre verejnosť až 160 pivníc, malé útulné pivničky aj veľké moderné vinárstva či teplé degustačné miestnosti od Bratislavy, vrátane Starého Mesta, Vajnôr a Rače, cez Svätý Jur, Limbach, Modru, Častú a Doľany až po Trnavu,” pozýva riaditeľka Malokarpatského osvetového strediska Anna Píchová.

Deň otvorených pivníc sa začína v piatok o 14. hodine a v sobotu napoludnie, končí sa po oba dni o 21. hodine. Hostitelia pripravili na ochutnávku výborné malokarpatské vína, ktoré mali v máji na Dni otvorených pivníc ešte kostrbaté kontúry, a v neposlednom rade veľa priateľských stretnutí aj sprievodný program.

Okrem dobrého vína a dobrého jedla čaká na hostí aj dobrá muzika. A nebude to len folklór, pripravené sú aj malé rockové koncerty a výstavy.

V piatok budú v modranských pivniciach hrať bratia Kuštárovci, až do neskorého večera, v sobotu spestrí program v Doľanoch Cimbalová muzika Lipka. Vo Vajnoroch sa o program počas oboch dní postará Vajnorský okrášľovací spolok a multiinštrumen­talista Igor Hraško.

Vo Svätom Jure sa predvedie Cimbalová muzika z Krajného, vo Víne z Kamenného mlyna bude znieť v piatok malokarpatský ethno-rock a v sobotu rock-pop-jazz. Modranské pivnice rozihrá Cigánska muzika Jožka Kudriho  a Kmeťoband a vo vinárstve Turčina si hostia môžu posedieť v 10-tisíc litrovej nádobe na víno.

Návštevníkov bude po trase navigovať mapa, k nej dostanú pohár s logom podujatia ako súčasť vstupenky. Vstupenka stojí 50 €, z toho 25 € je na nákup fľaškového vína podľa vlastného výberu.

Foto: MALOKARPATSKÉ OSVETOVÉ STREDISKO
víno, ochutnávky, Malokarpatská vínna cesta, alkohol

Lístok platí na oba dni neobmedzene s dá sa získať v bratislavskej Vieche u Sedliaka, v Račianskej vínotéke, v pezinskom Centre vína Karpaty a v trnavskej vínotéke Maduc.

Vstupenky zakúpené cez internet sa dajú vyzdvihnúť len v Malokarpatskom osvetovom stredisku v Modre. Tento rok to bude už 17. ročník Dňa otvorených pivníc.

Kam za zábavou

24. novembra, štvrtok

  • Banská Bystrica: Vianočné trhy, Nám. SNP, do 23. 12., občerstvenie do 6. 1. 2017

25. novembra, piatok

  • Brezno: Ondrejský jarmok, do 26. 11.
  • Košice: Vianoce na terase, remeselné trhy do 27. 11., Vianočné trhy do 23. 12., pred OC Galeria
  • Trenčín: Vianočný rodinný trh, KC aktivity, blšák, punč, oblátky, maľovanie na textil, aj 26. 11.
  • Žarnovica: Zóna bez peňazí, KD, 13. h – 19. h, 26. 1. 9. h – 12. h
  • Žilina: S Katarínou a jej príbehom na hrade – zážitková prehliadka Budatínskeho hradu v Považskom múzeu v Žiline o 16.00 hod. v Kaplnke Budatínskeho hradu inscenované čítanie povesti o Krásnej Kataríne, zážitková prehliadka o 18.00, posledný vstup o 20.00 h.
  • Zlaté Moravce: Páračky v múzeu, oživenie tradície v priestoroch Mestského múzea,  návštevníci budú pohostení tradičnými jedlami, 13.30 h.

26. novembra, sobota

  • Slovensko: Zóna bez peňazí v mnohých mestách aj obciach, výmena funkčných vecí pre úžitok aj pre potešenie
  • Banská Bystrica: Vianočná tržnica, Gymnázium A. Sládkoviča, 17. h
  • Nitra: Svet zvierat, výstava, Agrokomplex, aj 27. 12.

27. novembra, nedeľa

  • Banská Bystrica: Vtáčie „valentínky“, workshop – výroba vtáčích búdok, prednáška o ich obyvateľoch (14. h), Tihányiovský kaštieľ, 9. h – 17. h
  • Bratislava: 25. medzinárodný charitatívny bazár, Stará tržnica, 10. h – 17. h
  • Bratislava: Advent na Bratislavskom hrade, vianočné trhy, živý betlehem, hudobná produkcia, výzdoba, do 18. 12.
  • Poprad:  Adventné koncerty každú nedeľu o 18. h na Námestí sv. Egídia, do 18. 12.
  • Prešov: Železničný Mikuláš na trase Košice – Prešov – Košice, 8.42, 11. a 13.42 h
  • Zvolen: Dobročinný šatník, darovanie sociálne slabším rodinám, spoločenské centrum Sokolská, 9. h – 11. h

28. novembra, pondelok

  • Myjava: Vianoce na gazdovskom dvore, čaro sviatkov na kopaniciach, Turá Lúka, do 2. 12

30. novembra, streda

  • Liptovský Mikuláš: Remeselnícke variácie Vianoc, koledy, ručné zdobenie vianočných gúľ, oblátok,  drotárske a háčkované výrobky, výrobky zo šúpolia, Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, 11. h – 17. h, 1. 12. 9. h – 16. h 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Malokarpatská vínna cesta