Prečo sú Nórski blondiaci obkľúčení a ako to, že na Sibíri sú tmavovlasí ako Taliani?

Ak letíte na blondínky a blondiakov, určite by ste na najbližšiu dovolenku mali odletieť do centrálnych častiach Nórska, Švédska a Fínska, kde je svetlovlasej populácie až 80 %, čo je najviac z celej Európy.

03.12.2016 07:00
debata (8)

Mimo tejto „enklávy“ blondiakov obyvateľom vlasy postupne tmavnú – neprekvapivo smerom na juh, ale aj na východ a dokonca na sever. Centrum svetlovlasých tak tvorí akési obkolesené územie.

Oblasti s ľuďmi podobnej farby vlasov však nekopírujú štátne hranice, ale odrážajú určité etnické zastúpenie, ktoré má pôvod v histórii, píše portál Bigthink.com.

Tmavý Kolský polostrov

Najvyšší percentuálny podiel svetlovlasých ľudí je okolo Baltského mora (Dánsko, poľské pobrežie, pobaltské štáty, Nórsko, Švédsko, Fínsko).

Z krajín, ktoré obmýva Baltské more, tvorí neblonďavú výnimku iba Nemecko.

Ruský polostrov Kola a ďalšie oblasti na severovýchode tejto krajiny je úplne tmavovlasý pravdepodobne v dôsledku niekdajšieho prílivu tmavovlasých národov ako Saamovia (predtým Laponci).

Island má rovnaké percento blondiakov ako väčšina územia Nórska. Môže za to niekdajšia kolonizácia tohto ostrova Nórmi.

Južný okraj blond územia Veľkej Británie kopíruje historickú časť Danelaw, teda časť, ktorú v ranom stredoveku ovládali Dáni.

Tmavšia časť Francúzska zodpovedá regiónu, ktorý obývali starovekí Galovia a Rimania, svetlejšia oblasť (Bretónsko) bola osídlená Keltmi a smerom na Burgundsko zasa zaúradovali germánske kmene.

Galícia na severozápade Španielska je na svoje keltské dedičstvo hrdá, okrem iného si od nich zachovali aj relatívnu blonďavosť.

Záhadná čižma

Kým severná svetlovlasá oblasť Talianska sa dá jednoducho vysvetliť väčšou koncentráciou germánskeho, keltského či slovanského obyvateľstva, blond päta čižmy je záhadou.

Jasná hranica rozdeľuje Balkán na severnú, svetlejšiu časť, do ktorej patrí Slovinsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina a Čierna Hora, a na južnú, tmavšiu – polovica Srbska, Kosovo, Albánsko, Macedónsko a ďalej na východ.

Rumunské oblasti najbližšie k maďarským hraniciam sú rovnako blond ako samotné Maďarsko, keďže sa tam obyvateľstvo výrazne mieša. Moldavsko, rovnako ako väčšina Rumunska, je tmavovlasé.

Ako dlho (a či vôbec ešte) toto svetlo-tmavé usporiadanie sveta bude platiť, nevedno. Miešanie národov a migrácia môže úplne prepísať vlasovú mapu Európy.

Zdroj: Eupedia.com; Unsafeharbour; One-europe.info

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #blond #tmavovlásky