Košický región má za sebou rekordnú letnú sezónu

Počet ľudí, ktorých lákajú krásy a zaujímavosti košického regiónu, stále rastie, podľa údajov Štatistického úradu SR bola návštevnosť v letnej sezóne (jún až august) rekordná.

29.11.2016 14:20
Košice, Jakabov palác Foto:
Košice
debata

Ako uviedla výkonná riaditeľka krajskej organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková, košický región zaznamenal spomedzi ôsmich krajov najvýraznejšie tempo rastu návštevnosti, medziročne o 15,8 percenta, čo ho pasuje do pozície skokana roka.

V mesiacoch jún až august Košický kraj navštívilo 115 499 turistov, kým vlani to bolo 79 833. Počet domácich návštevníkov v letnej sezóne medziročne stúpol o 36 percent, zahraničných návštevníkov pribudlo percentuálne ešte viac, až 60 percent. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška vzrástol o vyše 40 percent aj počet prenocovaní, a to na 266 637.

„Obrovský medziročný skok na jednej strane nás mimoriadne teší, na druhej strane, pochopiteľne, zaväzuje robiť veci minimálne tak dobre ako doposiaľ. V dosiahnutom výsledku sa odzrkadľuje stále intenzívnejšia spolupráca jednotlivých subjektov, bez ohľadu na to, do akého sektora patria. Oblastné organizácie cestovného ruchu spolu s podnikateľmi a ďalšími aktérmi spoločne vytvárajú kvalitnejšie produkty a služby, ktoré do košického regiónu lákajú stále viac turistov,“ zhodnotila úspešné leto Lenka Vargová Jurková.

Podľa Vargovej Jurkovej sú práve lokality UNESCO nedoceneným artiklom našej krajiny, na ktorom začal Košice Región Turizmus výdatne pracovať. Na zozname Svetového dedičstva UNESCO je 21 slovenských lokalít, z toho 16 je dostupných autom z Košíc do 100 minút.

„Značka UNESCO je v cestovnom ruchu významným prívlastkom, práve takým, ktorý priťahuje osobitnú pozornosť turistov. Preto sa musíme snažiť dostať naše unikátne jaskyne a ďalšie výtvory prírody i človeka do povedomia cestovateľov. Turista by mal vedieť, že ak prichádza na východ Slovenska, je to miesto priam posiate zaujímavými lokalitami, ktoré skrátka musí vidieť. Často sa stretávame s tým, že ani mnohí Slováci nemajú prehľad v našich pokladoch UNESCO a mylne tam zaraďujú napríklad najznámejšiu košickú pamiatku – Dóm sv. Alžbety,“ doplnila Vargová Jurková.

K stále rastúcej návštevnosti regiónu do značnej miery prispieva fascinujúci Národný park Slovenský raj. Najfrekventova­nejšie sú pritom legendárne miesta ako Suchá Belá a Prielom Hornádu.

„Práve počas uplynulého leta, aj keď už na jeho konci, sprevádzkovali ferratu v rokline Kyseľ, ktorá bola po ničivom požiari zatvorená posledné štyri desaťročia. Znovuotvorenie Kyseľa, ale aj splavu Hornádu, ešte viac zatraktívnili lokalitu, ktorá patrí medzi najvýraznejšie prírodné krásy Slovenska,“ uviedla Vargová Jurková.

Podľa Vargovej Jurkovej za vysokým tempom rastu návštevnosti je aj neustále sa zvyšujúca kvalita a lepšia starostlivosť o turistov v jednotlivých lokalitách.

Ďalším z dôvodov je vyššia investícia do marketingu, ktorý je v dnešnej dobe neoddeliteľnou súčasťou propagácie destinácie doma i za hranicami. Do tejto kategórie spadá aj digitálny svet a v rámci neho mobilná aplikácia Košice región, ktorú neustále zlepšujú.

Pohyb domácich turistov podporujú tiež TOP podujatia programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita či grantové výzvy na podporu produktov cestovného ruchu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #turizmus #Košický kraj