Zopakuje sa tragická história? Číňania stavajú kópiu slávneho Titanicu

V čínskej lodenici Wu-čchang začali stavať vernú repliku neslávne slávneho Titanicu. Nepôjde však o funkčnú loď, ale o turistickú atrakciu.

02.12.2016 15:00
Rok 1998: Herečka Kate Winslet. Foto:
Rok 1998: Herečka Kate Winslet s kolegom Leonardom DiCapriom na premiére filmu Titanic.
debata (4)

Loď dlhú 300 metrov ukotvia vo vnútročínskej provincii S'-čchuan a verejnosti ju predstavia koncom roka 2018.

Zástupcovia lodenice povedali miestnej tlači, že Titanic bude úplným dvojčaťom zaoceánskeho parníka, ktorý sa potopil na svojej prvej plavbe v roku 1912. Na lodi bude jedáleň, divadlo, luxusné kabíny prvej triedy aj bazén.

Hojdať sa bude na vlnkách umelej nádrže v S'-čchuane, návštevníci sa na nej budú môcť najesť aj prespať. Agentúra Nová Čína priznala, že kabíny budú vybavené systémom wifi, teda anachronizmom, ktorý si vyžaduje čas.

Čínski robotníci stavajú repliku slávneho... Foto: Reuters, CHINA STRINGER NETWORK
Titanic, Čína Čínski robotníci stavajú repliku slávneho Titanicu.

Agentúra AP poukázala na to, ako Číňanov príbeh Titanicu fascinuje. Rovnomenný film režiséra Jamesa Camerona z roku 1997 bol jedným z prvých zahraničných snímok, ktoré sa v Číne premietali. Stal sa takým hitom, že vtedajší prezident Ťiang Ce-min vraj odporučil celému vedeniu strany, aby si ho pozrelo.

Remake filmu z roku 2012 prekonal doterajšie rekordy tržieb kín a je veľa Číňanov, ktorí dokážu zaspievať spolu s Céline Dion hlavnou skladbu filmu My Heart Will Go On.

„Titanic je príbehom chudobného mladíka a bohatej dievčiny, ktorý sa páči čínskemu publiku. Podobná zápletka má v ľudovej čínskej kultúre dlhú tradíciu,“ napísal v roku 2012 list Žen-min ž'-pao.

V Číne rastie replika slávneho Titanicu. Foto: Reuters, CHINA STRINGER NETWORK
Titanic, replika, Čína V Číne rastie replika slávneho Titanicu.

Titanic z doku firmy Wu-čchang má byť prvou plnohodnotnou replikou lode. O niečo podobné sa síce snaží aj austrálsky banský magnát Clive Palmer, ale ten chce nechať postaviť funkčnú kópiu. Podľa AP sa ale práce na jeho Titanicu II oneskorujú.

Lodenicu Wu-čchang vlastní čínska vláda a firma sa okrem iného zaoberá aj stavbou jadrových ponoriek. Podľa agentúry AFP vyjde na zábavu určený Titanic na miliardu jüanov (1,4 milióna eur) a investorom je čínska energetická firma Seven Star.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Titanic #replika