Časť cesty na Mariánsku horu už opravili

V Levoči zrekonštruovali časť cesty na jedno z najstarších pútnických miest východného Slovenska, Mariánsku horu.

12.12.2016 15:00
Levoča, púť, kostol Foto:
Mariánska hora v Levoči počas púte.
debata

„Po rade rokovaní so zástupcami Rímskokatolíckej cirkvi, teda farnosťou Levoča, a vedením vyššieho územného celku, sme za 300-tisíc eur z cudzích zdrojov opravili časť cesty. Dotáciu na túto rekonštrukciu sme získali z Prešovského samosprávneho kraja. V budúcom roku bude investícia rozšírená o ďalších pol milióna eur a v horizonte troch rokov by mala byť cesta na Mariánsku horu kompletne opravená v celkovej investícii 1,3 milióna eur,“ informoval primátor Levoče Milan Majerský.

Práce na úseku dlhom viac ako 4,6 kilometrov sú rozdelené do troch etáp. Podľa dohodnutých podmienok je mesto zodpovedné za realizáciu prvej etapy projektu, druhú a tretiu by mal realizovať samosprávny kraj.

Úlohou mesta tak bolo zabezpečiť rekonštrukciu komunikácie v dĺžke 1 770 metrov, ktorá sa nachádza v intraviláne Levoče. Jej začiatok je v križovatke Ulice športovcov a Kežmarskej cesty. Na ňu nadväzuje ďalší úsek v dĺžke 2 906 metrov v extraviláne mesta, o rekonštrukciu ktorého sa postará VÚC.

„Na Mariánsku horu k nám chodí putovať čoraz viac Slovákov i veriacich zo zahraničia, ktorí si vyžadujú istý komfort, snažíme sa preto prispieť k rozvoju pútnického turizmu,“ uviedol Majerský. Spoločne s VÚC i farským úradom tak mesto vstúpilo aj do ďalšieho projektu s názvom Svetlo z východu.

„Uspeli sme a do rozvoja Mariánskej hory potečú ďalšie financie. Ide o finančné prostriedky vo výške 250-tisíc eur, ktoré budú preinvestované v priebehu budúceho roka,“ dodal primátor.

Snahou projektu je rozvoj pútnického turizmu vo vybraných pútnických miestach, cieľom je dobudovať turistickú infraštruktúru a ponúknuť nový produkt cestovného ruchu, ktorý je inšpirovaný najznámejšou pútnickou trasou Santiago de Compostela, ktorá tiež predstavuje najdlhšiu pútnickú trasu v Európe.

Levočský primátor sa ešte začiatkom novembra zúčastnil aj na stretnutí zástupcov 24 pútnických najznámejších miest v portugalskej Fatime, spoločne diskutovali o rozvoji náboženského turizmu. „Počas takýchto akcií sa učím, akým spôsobom môžeme aj v Levoči rozvíjať cestovný ruch na svetovej úrovni,“ uviedol.

Cieľom stretnutia bolo podľa jeho slov nadviazať kontakty a vymeniť si skúsenosti v oblasti regionálneho turizmu. Jednou z nosných tém stretnutia bolo aj to, ako upútať pútnikov a zachovať pritom posvätnosť pútnického miesta.

Pútnici sa môžu dostať k Bazilike Navštívenia Panny Márie na Mariánskej hore pešo, autom i autobusom. Nachádza sa tam tiež gréckokatolícka kaplnka, pútnický a exercičný dom, vonkajší oltár i kaplnka Panny Márie s vyvierajúcim prameňom. Peší pútnici sa tiež môžu k pútnickému miestu vydať Alejou Jána Pavla II. so šiestimi kaplnkami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #Levočská púť #Mariánska púť