Kilty: Mýty a fakty o škótskych mužských sukniach

Keď sa povie Škótsko, hneď si každý spomenie na whisky a pánske kockované sukne. Pred Škótmi ich však sukňami radšej nenazývajte, mohlo by sa to skončiť zle. Kilt je jednoducho kilt. Keltské dedičstvo, na ktoré sú dnešní obyvatelia severu Británie mimoriadne hrdí.

19.01.2017 07:00
kilt, Škót, gajdy, Škótsko Foto:
Pod kiltom sa správne nemá nosiť nič.
debata

Škóti nosia kilty odnepamäti

Aj keď je to stará tradícia, nesiaha ďalej ako do 16. storočia. Kilt má svoj pôvod v Highlands a svojho času sa tam nosil bežne každý deň. Do nížin sa dostal o niečo neskôr.

Pôvodne to bol len surový 5-metrový kus látky, ktorý sa vpredu zapol spinkou. Zvyšný kus látky sa prehodil krížom cez plece.

Preto napríklad film Statočné srdce, v ktorom hviezdil Mel Gibson, bol historicky nekorektný. Napriek tomu, že dej sa odohrával v 13. storočí, William Wallace sa pred kamerami premával v kilte. Kostyméri sa sekli len o 300 rokov.

Zavinovacie kilty sa v škótskej kultúre udomácnili rýchlo a trvalo a aj dnes ich nosia mnohí hrdí národovci ako napríklad škótsky herec a producent Sir Sean Connery.

Z dávnych čias pochádza tiež zvyk nosiť v pravej podkolienke dýku sgian dubh. Keď je zbraň povytianutá, aby ju bolo vidieť, Škót tak vyjadruje svoje dobré úmysly.

Škóti pod kiltom nemajú nič

Otázka či vôbec a ak áno, tak čo nosia muži pod týmto oblečením, napadla zrejme už každému. Pod kiltom sa podľa tradície nenosí nič, ale v súčasnosti a hlavne pri formálnych podujatiach to nie je pravidlom. V zime a vo veternom počasí by to bolo navyše extrémne nepraktické.

Po Škótsku koluje legenda o Pravých Škótoch, ktorí vraj doposiaľ chodia „na ostro“. Táto téma sa často spomína aj v škótskych puboch a po niekoľkých pohárikoch je obľúbenou zábavou tipovať, ktorý z pánov je „skutočný Škót“.

Kilt si môže dovoliť každý

V podstate môže, avšak pravý kvalitný kilt je veľmi, veľmi drahý. Originálny vlnený kilt stojí okolo 460 eur. To však nie je všetko, kilt bez príslušenstva je ako auto bez kolies.

Existuje viacero druhov kiltov, delia sa podľa dĺžky či hrúbky. Hore sa k nemu nosí biela košeľa s čiernou vestou alebo smotanová košeľa so šnurovačkou.

Patria k nemu tiež biele podkolienky, ktoré sa obúvajú do hnedých poltopánok brogues. Neodmysliteľnou súčasťou celého vybavenia je sporran – malá okrúhla taštička z kože, ktorá sa nosí okolo pása (predchodca ľadviniek) – keďže kilty nemajú vrecká.

Dohromady teda celý komplex vyjde aj na 700 eur, sumu, za ktorú sa dá kúpiť drahý značkový oblek.

Kilt sa môže nosiť len pri špeciálnych udalostiach

Mnoho ľudí si myslí, že tento historický odev nosia len príslušníci Kráľovskej gardy alebo hudobníci s gajdami.

Pravda je však, že kilt si môže kúpiť hocikto, komu sa páči a môže ho nosiť kamkoľvek. Posledne sa dokonca stáva veľkou módou obliekať si kilt na slávnostné príležitosti ako svadby, pohreby, promócie, oslavy…

Existujú tri druhy príležitostí, keď sa kilty nosia – dress (na formálne udalosti), semi-dress (na poloformálne) a non-dress (bežné nosenie).

Zdroj: Journeywonder­s.com; Wikipedia.org; Visitscotland­.com; Scottish-at-heart.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko