Hradom Roka Prešovskej hradnej cesty je Soľnohrad

Hradom Roka Prešovskej hradnej cesty sa na základe hlasovania stal Soľnohrad. Víťazný hrad vyhlásili na III. Hradnom plese v Prešove, na ktorom každý z vyše stovky hostí mal možnosť odovzdať svoj hlas v súťaži o titul Hrad roka. Do hlasovania sa prostredníctvom online ankety zapojilo aj 42 absolventov Prešovskej hradnej cesty, ktorí v roku 2016 prešli všetkých šesť hradov.

13.01.2017 13:00
debata

Ako informoval Martin Sárossy z občianskeho združenia Rákociho cesta, víťazný hrad získal 53 hlasov. Na druhom mieste sa umiestnil Šarišský hrad s 38 hlasmi. Víťazný hrad dostal okrem titulu Hrad roka aj cenu v hodnote 1 500 eur na obnovu a propagáciu hradu. Od OZ Rákociho cesta si cenu prevzal starosta obce Ruská Nová Ves.

Obec v minulom roku spolu s dobrovoľníkmi naštartovala proces obnovy hradu. Opravili prístupovú cestu, uskutočnili archeologický výskum a domurovali zaniknutú časť južnej hradby. To všetko bez dotácií z programu Obnova kultúrneho dedičstva so zapojením nezamestnaných, z ktorého sú dotované predovšetkým veľké hrady ako Šariš a Kapušany, ktoré takto každoročne získajú od 120– do 200-tisíc eur.

„Tento titul je ocenením úsilia všetkých nadšencov pre záchranu Soľnohradu. Pre náš hrad bola dotácia zamietnutá trikrát. Teraz sme už pripravení lepšie. Máme potrebnú dokumentáciu a ak by sme na štvrtý pokus so žiadosťou o dotáciu uspeli, vedeli by sme na obnove hradu vytvoriť pre nezamestnaných štyri až päť pracovných miest,“ uviedol starosta obce Tibor Kollár.

Na hradnom plese boli predstavené aj superlatívy, jedinečné pre každý zo šiestich hradov Prešovskej hradnej cesty. Šarišský hrad je najväčší, Lipovský najmenší, Kapušiansky najvýraznejší, Obišovský najpôvodnejší, Šebeš najvzkriesenejší. Víťazný Soľnohrad, nazývaný aj Zbojnícky hrad, je najrozmanitejší.

Žiaden iný nemá dva názvy, hradné bralo z dvojitého kameňa a studničku. Ako zdôraznila primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, mesto síce nemá vlastný hrad, ale spolu s hradmi Prešovskej hradnej cesty tvorí jedinečnú destináciu pre milovníkov hradnej turistiky. „Titul Hrad roka má byť pre hrad príležitosťou byť ešte krajším, ešte známejším a ešte viac navštevovaným,“ dodala primátorka.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Prešov