Naše tipy na víkend: Na krňačkách sa v Heľpe jazdí so spevom

Krne, krňačky, či krnohy - takto rôzne sa volajú starodávne sane, ktoré sa kedysi používali na zvážanie dreva či sena. Dnes na nich pretekajú nadšenci tohto ľudového športu. Krňačkové preteky zažijete v sobotu 21. januára v Heľpe.

20.01.2017 11:30
krňačky, sane, zima, sneh, preteky Foto:
Na Slovensku sa krňačkové preteky usporadúvajú vo viac ako desiatich obciach a mestách. Tie prvé tohtoročné sa konajú v Heľpe túto sobotu na Holom vrchu.
debata

Pomenovanie „krne“ či krňačky" znamená krivé drevo, samorast – krnáč. Sane s týmto menom majú zakrivenú prednú časť a sú zhotovené celé z dreva, bez kovových súčastí. Také sú pravidlá aj v dnešných pretekoch.

Jazdia na nich odvážlivci so zmyslom pre zábavu a organizujú tak pekné divadlo aj divákom. Na Slovensku sa krňačkové preteky usporadúvajú vo viac ako desiatich obciach a mestách. Tie prvé tohtoročné sa konajú v Heľpe túto sobotu na Holom vrchu.

„Do poslednej chvíle nevieme, koľko príde súťažiacich, nenahlasujú sa vopred. Ale každý rok býva 20 – 25 posádok,“ hovorí Vladimír Kysucký, ktorý je v Heľpe už desať rokov organizátorom krňačkových pretekov. Sám nesúťaží, jazdili jeho deti. A hoci už odrástli, on stále pomáha s usporiadaním pretekov v obci.

„Pre nás je to pekný ľudový šport. Zmyslom je stretnúť sa, zasúťažiť si a pripomenúť si tradície ľudovej zábavy. Krňačkové preteky sú vždy spojené s hudbou, so spevom a niekedy aj s tancom,“ dodáva organizátor.

Registrácia je do 10. hodiny, štartuje sa o 11. hodine, kým sa krne dostanú na kopec. Súťažia mužské aj ženské posádky od 18. rokov, vždy vo dvojici. Jeden šoféruje a druhý brzdí, musia byť zohratí, lebo na trati naberú veľkú rýchlosť. Vyhodnotenie sa očakáva o 13. hodine a potom bude zábava.

V Heľpe majú dobrých spevákov aj muzikantov. Teraz budú hrať dievčatá a spievať muži – mladá ženská ľudová hudba pod vedením Bibiany Hrončekovej odchovaná v základnej umeleckej škole, spevákov vedie Lukáč Kukuľa.

„S krňačkovými pretekmi začali v Tureckej a dnes ich robia na Slovensku v dvanástich obciach, väčšinou na Horehroní. Niekde si založili športový klub, inde záujmové združenie a často preteky podporuje obec. Náš starosta Peter Hyriak podporuje šport aj kultúru, takého sme hádam ešte nemali,“ pochvaľuje si Vladimír Kysucký. Pre domácich sú krňačkové preteky dobrou zábavou a pritiahnu do obce hostí.

Desatoto krňačkára

1) Nikdaj nezabúdaj na dobrie mravy, že by si nebuv na posmech sebe a ani druhým.

2) Na štarte buď pripravený na každú situáciu (trať bez snehu, štart hore brehom, kontrola alkotestom)

3) Na trati dbaj o poriadok – nezrážaj lesnú zver, nekradni drevo a neznečisťuj prírodu.

4) Nesprávaj sa hlučne – nevybľakuj, zobudíš medvede a horárov zo zimnoho spánku.

5) Na krnohoch sa mocne trim, že by si sa voľade nestrepav.

6) Pekne a teplo sa pooblekaj a poobúvaj, že by ťi nebulo zima.

7) Tankovať možeš na štarte alebo v cieli z vlastných zásob, prípadne ak ťa podnuknu kamaráti.

8) Krnohy si namaž tak, že by Ti dobre šli a sebe tak, že by si nestrativ ľudskú podobu.

9) Koď sa už doterigáš do cieľa, nehadaj sa s časomeračmi, rači si zajec, vypi a zaspievaj si.

10) Koď pujdeš z pretekov hetka, so šitkyma sa slušne rozlúč, doma nás pochváľ, pozdrav šitkých prajníkov, au tej krásnej športovo-folklórnej činnosti a nezabudni dodržiavať tých desatoro.

Zdroj: krne.sk, archív

Kam za zábavou

21. januára, sobota

  • Banská Bystrica: Visegrad Cup, preteky psích záprahov, Lyžiarsky štadión Králiky, 9.30 – 16. h, aj 22. 1.
  • Banská Štiavnica: Putovanie baníka za hviezdou, spoznávanie histórie baníctva prostredníctvom hry, Slovenské banské múzeum Kammerhof, do 31. 1. po-pia 8. h – 16. h.
  • Bratislava: Končí sa výstava Zvláštni ľudia, 27 voskových figurín – napodobenín ľudských anomálií vytvorených v petrohradskom antropologickom múzeu, Stredisko kultúry Bratislava – Nové Mesto, Vajnorská ul.
  • Bratislava: Andersen – rozprávkar na cestách po Európe, výstava, Bibiana, do 29. 1.
  • Bratislava: Kelti z Bratislavy, unikátna výstava zvyškov antických architektúr z 1. storočia pred Kr. v podzemí Hradu, do 1. 10. 2017.
  • Martin: Krásna nevesta, výstava svadobných odevov žien v ľudovom i mestskom prostredí na Slovensku od začiatku 20. storočia do súčasnosti, Etnografické múzeum, do 31. 1. 2017.
  • Kamienka, okres Stará Ľubovňa: Beh víťazstva – beh na lyžiach pre amatérov, štart 10. h.
  • Košice: Svet na škatuľke, výstava zápalkových etikiet, Východoslovenské múzeum v Košiciach, Námestie maratónu mieru 2, do 29. 1.
  • Prešov: Od Stalingradu po Berlín, nová výstava k 72. výročiu oslobodenia, dobové fotoreprodukcie, autentické predmety, SNM – Múzeum rusínskej kultúry.
  • Trenčín: Čaro robotiky, prezentácia robotov, 3D tlačiarní, fyzikálnych pokusov, OC Laugaricio, 14. h – 19. h.
  • Trenčín: Farebný svet v kocke – výstava modelov zo stavebnice lego, modely dopravných prostriedkov, postavičky, známe stavby, vesmírne lode, vláčiky, celé mestá, pohyblivé časti exponátov aj model Trenčianskeho hradu s rozmermi 3 × 2,5 m, hradná kasáreň, 9. h – 15.30, do 29. 1.

22. januára, nedeľa

  • Nitra: Končí sa výstava Fajky a svet, oboznamujúca s históriou tabaku a fajok, vrátane fajčiarskeho kútika Sherlocka Holmesa, Ponitrianske múzeum.

23. januára, pondelok

  • Žilina: Večerná komentovaná prehliadka Rosenfeldovho paláca, 18. h. aj 30. 1.

24. januára, utorok

  • Bratislava: Fajansa na Slovensku – stretnutie s autorkou rovnomennej knihy Irenou Pišútovou, návštevníci spoznajú aj diela súčasných majstrov majoliky v priestoroch Galérie ÚĽUV, Obchodná ul., 17. h

26. januára, štvrtok

  • Svätý Jur: Deň svätojurských pivníc, do 28. 1.

27. januára, piatok

  • Stupava: Stupava Winter Trophy, podujatie pre fanúšikov horskej cyklistiky a horského behania v novom areáli, zimný MTB 25 km, štart o 11. h, v sobotu 28. 1. zimný beh 25 km štart 11.30, v nedeľu 29. 1. zimný beh 10 km, štart 11. h.

28. januára, sobota

  • Tatranská Lomnica: Snežné psy, podujatie pre rodiny s deťmi, psie záprahy, rýchla jazda mašérov, 50 severských psov husky, malamut a samojed, zábava, medzistanica la­novky Štart a na svahu Čučoriedky západ, aj 29. 1.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sane