Náš tip: Buďte pri tom, keď veda vyjde v Košiciach z brlohu

V Košiciach každý mesiac deti s akademikmi ťahajú vedu von z brlohu. Presnejšie, vo Vedeckom brlohu robia pokusy, pri ktorých odhaľujú tajomstvá fyziky, chémie a ďalších vied. Tentoraz sa zabavia s elektrinou a magnetizmom.

27.01.2017 07:00
deti, veda, košice Foto:
Deti a veda v Košiciach
debata

Za zaujímavými podujatiami možno zájsť aj na sídlisko, do bývalej výmenníkovej stanice. Košický Výmenník Obrody na sídlisku Terasa je domovom viacerých komunít a miesto v ňom majú aj aktivity pre deti, medzi nimi Vedecký brloh.

V ňom sa každý mesiac dejú čarovné pokusy, pri ktorých od zvedavosti otvárajú oči aj ústa nielen deti, ale aj ich rodičia. V sobotu 28. januára o 14. hodine sa zahrajú s elektrinou a magnetizmom.

Prečo papierové strapce od seba utekajú? Ako je možné, že ceruzka môže byť súčasťou elektrického obvodu? Aký materiál potrebujeme na výrobu lietajúceho šarkana?

Na tieto a iné otázky z elektrostatiky, elektriny a magnetizmu nájdu malí vedátori odpovede vo Vedeckom brlohu. Pod dohľadom lektorky si zábavné a poučné pokusy vyskúšajú samy a overia si platnosť základných fyzikálnych zákonitostí z elektriny a magnetizmu.

„Začala som s kurzom fyziky pre materské školy v roku 2005, keď bol môj syn škôlkarom, a odvtedy sa venujem popularizácii vedy,“ hovorí Mária Zentková z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach.

Je odbornou garantkou všetkých Vedeckých brlohov, ktoré sa vo Výmenníku Obrody konajú každý mesiac už štvrtý rok.

A keďže má chuť podporiť detskú zvedavosť a nadšenie skúmať veci a javy okolo nás, pritiahne vždy odborného lektora z akademickej pôdy za deťmi a vedu von z brlohu.

Tak sa deti dozvedeli napríklad o kozmickom žiarení, zistili, ako vzniká zvuk, naučili sa naprogramovať lego roboty a objavili, čo všetko sa dá pripraviť vo fyzikálnej kuchyni.

„Prírodné vedy vyžadujú zručnosti, a tie získate len tréningom, ako pri športe. V škole na experimentovanie nie je čas, robia málo pokusov. Deti, ktoré sa zoznámia s vedami v mladom veku, keď sú ešte dostatočne zvedavé, si ľahšie osvoja teóriu a majú väčší záujem vedy študovať,“ vysvetľuje vedecká pracovníčka.

Vedecký brloh je určený najmä deťom okolo desať rokov. Žiadne powerpointové prezentácie, žiadne prednášky, ale radostné experimentovanie.

„Je to veda podaná zábavným spôsobom. Populárne podujatie, na ktoré chodia nielen ľudia z okolia, ale aj z iných miest, rodičia s deťmi, niekedy aj celá trieda s pani učiteľkou,“ hovorí Renáta Zolnaiová za usporiadateľov K 13 – Košické kultúrne centrá.

Mladým vedátorom vytvorili aj vlastnú kartovú hru, zostavenú z doterajších tém Vedeckých brlohov a najnovšie z Košíc preniesli túto aktivitu pokusne aj do Piešťan.

V Košicaich vo Výmenníku Obrody sa ďalší Vedecký brloh uskutoční na konci februára a bude mať vesmírnu tému.

Kam za zábavou

28. januára, sobota

  • Bratislava: Karneval na ľade, Zimný štadión O. Nepelu, 10. h – 12. h
  • Hriňová: Zimná furmanská súťaž ťažných koní, ochutnávka zabíjačkových špecialít, 10. h
  • Košice: Vedecký brloh – zabav sa s elektrinou a magnetizmom, Výmenník Obrody, Ul. Obrody 2, sídlisko Terasa, 14. h
  • Martin: Krásna nevesta, výstava svadobných odevov žien v ľudovom i mestskom prostredí na Slovensku od začiatku 20. storočia do súčasnosti, Etnografické múzeum, do 31. 1. 2017
  • Poprad: Tvorivé dielne pre deti v Tatranskej galérii, do 29. 1.
  • Stupava: Stupava Winter Trophy, podujatie pre fanúšikov horskej cyklistiky a horského behania v novom areáli, zimný beh 25 km štart 11.30, 29. 1. zimný beh 10 km, štart 11. h
  • Svätý Jur: Deň svätojurských pivníc
  • Zvolen: Veľká cena Zvolena v krasokorčuľovaní, aj 29. 1.

29. januára, nedeľa

  • Banská Bystrica: FARBAbatolÁRIUM, divadelná inscenácia pre batoľatá od 10 mes. do 3 rokov, dĺžka predstavenia 25 min., Bábkové divadlo na Rázcestí, 10. h
  • Bratislava: Končí sa výstava Andersen – rozprávkar na cestách po Európe, Bibiana
  • Košice: Končí sa výstava Svet na škatuľke, výstava zápalkových etikiet, Východosloven­ské múzeum
  • Trenčín: Končí sa výstava Farebný svet v kocke – výstava modelov zo stavebnice lego, hradná kasáreň, 9. h – 15.30

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #veda