Osem tipov, ako stráviť pokojnú dovolenku

Nestačí si len vybrať destináciu, zbaliť kufre a odcestovať. Prinášame vám niekoľko praktických tipov, aby vás počas dovolenky neprekvapila žiadna nepríjemnosť.

01.02.2017 14:00
lyžovačka, lyže, lyžiari, zima, sneh, svah,... Foto:
Je dôležité vybrať si poistenie podľa druhu aktivity. Základný typ stačí, ak robíte turistiku v horách len po značkovaných chodníkoch, jazdu na boboch, sánkovanie, zjazdové a bežecké lyžovanie a snoubording na vyznačených tratiach. 
debata

1. Poistenie

Ak cestujete pravidelne do zahraničia, oplatí sa celoročné poistenie. Pozor však na to, čo pokrýva.

Ak počas roka strávite s celou rodinou aspoň dva týždne na cestách (zimná a letná dovolenka), oplatí sa zvážiť celoročné poistenie. Ušetríte čas s vybavovaním poistky pred každou cestou a nemôže sa stať, že na ňu úplne zabudnete.

Neodporúčame však kupovať poistku na webe, lepšie je vyskladať si ju so svojím finančným sprostredkovateľom tak, aby vám najlepšie sedela. Napríklad, ak chodíte lyžovať, mala by obsahovať poistenie zodpovednosti aj poistenie na hory.

Porovnanie: jednorazové a celoročné poistenie (s poistením zodpovednosti) v eurách:

Jednorazové poistenie (7 dní)

  • Európa: 1 osoba – od 11,20, rodina (2D+2 deti do 14 rokov) – od 33,60,
  • Svet: 1 osoba – od 15,40, rodina (2D+2 deti do 14 rokov) – od 49,28

Celoročné poistenie

  • Európa: 1 osoba – od 45,00, rodina (2D+2 deti do 14 rokov) – od 45,00,
  • Svet: 1 osoba – od 110,20, rodina (2D+2 deti do 14 rokov) – od 110,20

2. Poistenie v poslednej chvíli

Poistiť sa dnes dá cez mobil aj v aute cestou na lyžovačku. Narýchlo uzavretá poistka vás však nemusí dostatočne ochrániť alebo zaplatíte zbytočne veľa.

Poistné balíky na webe buď obsahujú iba poistenie liečebných nákladov, alebo navyše aj poistenia, ktoré nechcete.

Ideálne je stretnúť sa s finančným sprostredkovateľom niekoľko dní pred odchodom a v pokoji si pripraviť najvýhodnejšie poistenie, ktoré vás reálne chráni.

Ak cestujete ako skupina, poistite sa spolu. Platí, že čím viac ľudí na poistke, tým nižšia cena na osobu.

3. Poistenie k platobnej karte

Tieto poistky majú svoje obmedzenia, napríklad pri poistení rodiny je bežná podmienka, aby cestovala spolu. Alebo neobsahujú poistenie na hory. Pred cestou sa uistite, v ktorých situáciách vás poistenie skutočne chráni a dopoistite sa.

4. Poistenie na Slovensku

Aj pri lyžovačke na Slovensku potrebujete cestovné poistenie. Zásah Horskej záchrannej služby je platený, kartička poistenca vám nepomôže.

Lepšie, ako platiť až 4 500 eur za záchranu vrtuľníkom, je kúpiť si poistenie na hory (základný balík stojí od 50 centov na deň).

5. Vyplňte formulár:

Ak pri cestovaní radi objavujete málo poznané, vyplňte formulár na webe ministerstva zahraničia. Zaberie to iba chvíľku a v prípade potreby vás záchranári ľahšie nájdu.

Na cestách vás ochránia aj ďalšie aplikácie. Napríklad v januári minulého roka rezort diplomacie spustil tzv. Núdzovú SMS. Ak vo vašej oblasti hrozí život ohrozujúca udalosť, ministerstvo pripraví upozornenie a operátor vám ho doručí na mobil.

Pri zahraničných cestách sa treba vždy uistiť, že máte roaming, slovenskú SIM kartu a zapnutý mobilný telefón.

Užitočnou je aj mobilná aplikácia Svetobežka (Android/iOS/Win­dows), ktorá obsahuje praktické informácie pre vycestovaných občanov) a spolu s uvítacou SMS určite zvýši váš pocit bezpečia.

6. Karta aj hotovosť

Zoberte si so sebou karty aj hotovosť. Nie všade narazíte na bankomat, malú hotovosť majte vždy pri sebe. Overte si v banke, či máte so svojou kartou nárok na bezplatné výbery z bankomatov po celom svete. Niekedy stačí túto službu iba bezplatne aktivovať.

Predídete tak sklamaniu z vysokých poplatkov po návrate z dovolenky. Peniaze si uložte na viaceré miesta. Vreckoví zlodeji sú veľmi zruční pri krádeží peňaženiek z dámskych kabeliek či zo zadných vreciek nohavíc.

Pre istotu nenoste nikdy všetky peniaze na jednom mieste, ideálne, ak si časť z nich vždy necháte v hotelovom sejfe.

7. Fotokópie dokladov

Cestujte aj s fotokópiami cestovných dokladov. Jednu fotokópiu nechajte doma, ďalšiu si uložte do batožiny na iné miesto než originál dokladov.

8. Pozor na aktivitu na dovolenke

Je dôležité vybrať si poistenie podľa druhu aktivity. Základný typ stačí, ak robíte turistiku v horách len po značkovaných chodníkoch, jazdu na boboch, sánkovanie, zjazdové a bežecké lyžovanie a snoubording na vyznačených tratiach. 

Vyšší balík zvyčajne potrebujete, ak napríklad skúšate na mori wakebording či surfing, respektíve ak lyžujete/snou­bordujete mimo vyznačených tratí.

Ak ste ozaj dobrodruh, poraďte sa, ako (a či vôbec) poisťovňa kryje pohyb mimo vyznačených trás a ako sa chrániť.

Radí analytička OVB Allfinanz Slovensko Viera Mamojková

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie