Kto nemá na more, nech 'plážuje' v Bratislave

Atmosféru prímorských letovísk pripomínajú v Bratislave tri mestské pláže na brehu Dunaja. Ponúkajú stovky lehátok, slnečníkov, miešané nápoje alebo rôzne športoviská, ale chýba im možnosť vykúpať sa.

03.06.2011 15:28 , aktualizované: 04.06.2011 12:00
Bratislava, Magio pláž
Jedna z troch pláží na pravom brehu Dunaja.
debata

Iba jedna z nich má k dispozícii bazén, v ktorom sa môžu návštevníci v horúcich letných dňoch osviežiť. Ďalšie si musia vystačiť so sprchou alebo pohľadom na vodu v neďalekej rieke. Záujemcovia, ktorí si chcú tiež zaplávať, preto musia vyhľadať niektoré z tradičných kúpalísk alebo prírodných jazier pri hlavnom meste.

Mestské pláže vyrástli na pravom brehu Dunaja, kde leží aj najväčšie slovenská sídlisko Petržalka. Len niekoľko metrov od rušných ciest možno nájsť dovolenkovú atmosféru, avšak s výhľadom na Bratislavský hrad. Cez deň sa na plážach relaxuje a športuje, na večer ich prevádzkovatelia pripravili diskotéky.

Jednu z pláží prevádzkuje telekomunikačný operátor, ďalšia vznikla v areáli výstaviska Incheba a tretiu otvoria v polovici mesiaca pod Novým mostom pri známej reštaurácii UFO.

Na pláži neďaleko divadla Aréna sú napríklad k dispozícii dve ihriská pre plážový volejbal a jedno multifunkčné ihrisko pre plážový volejbal a futbal. „Novinkou je tobogánová zóna – nechýba ani priestor pre badminton, stolný tenis, šípky a ďalšie aktivity pre deti ako obľúbená trampolína,“ uviedli jej prevádzkovatelia. Miesto bude otvorené do začiatku septembra a vstup je bezplatný. Za zapožičanie lopty pre plážový futbal alebo volejbal záujemcovia zaplatia vratnú zálohu 20 eur.

Poplatky za športoviská vyberá Incheba, hodina volejbalu alebo futbalu stojí štyri eurá. Za celodennú možnosť kúpania v bazéniku zaplatia dospelí návštevníci 1,5 eura. Počas dňa sa na pláži konajú napríklad cvičenia pre mamičky s deťmi, joga, ale aj turnaje vo volejbale alebo hádzanej.

Zmenšeniny prímorských pláží sú trendom aj v mnohých ďalších európskych mestách ležiacich vo vnútrozemí. Mestské pláže mávajú Paríž, Berlín a Viedeň.

debata chyba