Náš tip: Karneval nie je len pre deti. Presvedčte sa v Žiline

Žilinské ulice onedlho zaplavia všakovaké čudné bytosti. Všetky zvláštne poobliekané a všetky bujaro veselé. Najväčší fašiangový karneval na Slovensku bude v piatok 24. februára.

17.02.2017 07:00
fašiangy, masky, karneval, Foto:
Fašiangy v Žiline.
debata

Strigy, kreslené postavičky naživo, kohúty, kurence, býky aj falošní doktori či farári – na fašiangovom festivale stretnete naozaj všeličo. V Žiline sa koná už 13 rokov pod názvom Carneval Slovakia a vždy je plný zábavy.

„Festival každý rok priláka do 500 masiek – jednotlivcov aj celých skupín a nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Ľudia si ho obľúbili, po dlhej zime poteší niečo farebné a veselé,“ pozýva Júlia Švecová z Turistickej a informačnej kancelárie mesta Žilina.

Karneval sa začne sprievodom masiek o 14.30 od mestského úradu cez Mariánske námestie, Farské schody, Námestie Andreja Hlinku a cez Národnú ulicu späť na Mariánske námestie. Tam sa o 15.30 začne program.

Sprievod fašiangových masiek vedie kráľ s kráľovnou, vždy sú to osobnosti spojené s mestom. Ľudové fašiangové tradície pripomenú detské folklórne skupiny zo Stropkova a z Dubnice nad Váhom. Nebudú chýbať ani tradičné fašiangové dobroty.

Zahraniční hostia prichádzajú zvyčajne najmä z Česka, Bulharska a z Poľska, tentoraz bude špeciálnym zahraničným hosťom nórska divadelná skupina Stella Polaris, ktorá otvárala aj zimné olympijské hry v Lillehammeri.

Fašiangy v Žiline. Foto: TURISTICKÁ INFORMAČNÁ KANCELÁRIA MESTA ŽILINA
fašiangy, karneval, masky Fašiangy v Žiline.

Do Žiliny na fašiangy prinesie pouličné divadlo s pohybom a akrobaciou. Záujemcovia sa môžu priučiť ešte pred karnevalom na workshopoch v Mestskom divadle Žilina už od pondelka.

K fašiangom na Slovensku patrí aj starý zvyk pochovávania basy. Je to paródia na skutočný pohreb, v ktorom plačky oplakávajú mŕtvu basu ako symbol utíchajúcej zábavy. Fašiangy ako čas veselosti sa končia a nastáva 40-dňový pôst.

„Kňaz“ paroduje obrad poslednej rozlúčky a „smútiaci pozostalí“ s plačom vynášajú mĺkvu basu. V Žiline basu podľa starých zvykov pochová domáci súbor Rozsutec.

Karnevalový deň ukončí od 18. hodiny vystúpenie skupiny Funny fellows. Zábava pokračuje v sobotu 25. februára, v Mestskom divadle sa predstaví folklórny súbor Mladosť z Dubnice nad Váhom v programe Roztancované fašiangy.

Carneval Slovakia vychádza zo starých zvykov, spája však tradičné masky so súčasnými. Pôvodné masky mali každá svoj význam. Medveď, koza, turoň či kôň znázorňovali mužskú silu plodnosti. Slameník symbolizoval hojnosť.

Postavy ako doktor, farár, holič alebo veštica vysmievali ľudskú hlúposť a iné nedostatky. Atrakciou karnevalu v Žiline sú lietajúce maškary, ktoré sa spúšťajú na zem z veže kostola.

Kam za zábavou

17. februára, piatok

  • Bojnice: Valentín na zámku, nočné prehliadky s legendami o láske, 16.30 – 18.30

18. februára, sobota

  • Banská Štiavnica: Detský maškarný bál, KC, 15. h
  • Bratislava: Giganti ľadovej doby, nová výstava trojrozmerných rekonštrukcií gigantických živočíchov v skutočnej veľkosti, SNM, Vajanského náb.
  • Bojnice: Valentín na zámku, nočné prehliadky s legendami o láske, 16.30 – 18.30
  • Krompachy: Pampúšikové fašiangy, program, Plejsy, aj 19. 2.
  • Lietava: Valentín na Lietavskom hrade, benefičné stretnutie na záchranu hradu, prehliadka hradu, občerstvenie, od 11. h
  • Piešťany: Fašiangový karneval pre deti, Mestské kultúrne stredisko, 15.30
  • Staré Hory: Krňačkové preteky
  • Svätý Anton: Valentínsky týždeň, svadobné zvyky na dedine, modely svadobných šiat, svadobné prestieranie, prehliadka svadobných šiat módneho salónu
  • Torysa: Hody, zabíjačkové špeciality, program, od 13.30

19. februára, nedeľa

  • Oravský hrad: Už sa fašiang kráti, oživenie tradície, 12. h – 15. h
  • Oščadnica: Fínska bláznivá sánkovačka na čomkoľvek, Snowparadise Veľká Rača, 15. h
  • Štrbské Pleso: Štrbské bežky, verejné preteky, prezentácia 10. h – 11. h

23. februára, štvrtok

  • Martin: Prázdninujte v múzeu – drôtovanie, tvorivé dielne, 10. h – 15. h, Slovenské národné múzeum

24. februára, piatok

  • Žilina: Carneval – festival fašiangových masiek v uliciach mesta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #fašiangy