Mladík precestoval všetky krajiny a siaha na rekord. Ktorý štát je pre neho top?

Milujete cestovanie a vaším snom je navštíviť čo najviac krajín sveta? Dán Henrik Jeppesen stihol vidieť všetkých 193 krajín, a to ešte pred 28. narodeninami.

23.02.2017 07:00
debata (5)

Na cesty sa vydal v roku 2006 a počas nasledujúcich 10 rokov absolvoval 3 000 dní plných dobrodružstva a nových zážitkov. Skončil v africkej Eritrei vlani v apríli, tesne pred tým, ako sfúkol 28 sviečok na torte.

Prečo sa Henrik vlastne vydal na cestu okolo sveta? Žil na odľahlom mieste Dánska, kde nebolo veľmi čo vidieť, a tak zatúžil spoznať, ako to vyzerá inde, povedal portálu Telegraph.

Jeho túžba po dobrodružstve sa zrodila pri sledovaní televízie. Vtedy si povedal, že chce zahraničné krajiny zažiť na vlastnej koži, nie len si prezerať cez obrazovku.

Stále vyššie ciele

Najprv si dal za cieľ precestovať 50 štátov. Keď túto métu dosiahol, povedal si, že svoje skóre zvýši na 100. A keď 100, prečo už nie všetkých 193? Ani teraz však nie je spokojný a pomýšľa, že pokorí svetový rekord tak, že navštívi aj všetky svetové teritóriá – to znamená 325 krajín a území.

Táto úloha bude však omnoho náročnejšia ako „len“ navštíviť všetky krajiny sveta. Mladý Dán sa totiž bude musieť dostať až do najvzdialenejších častí zemegule a na ťažko prístupné neobývané ostrovy. Momentálne mu ostáva precestovať ešte 36 miest z tohto dlhočizného zoznamu.

Na mieste je otázka, odkiaľ na cestovanie berie prostriedky. Podobne, ako veľa aktívnych cestovateľov, aj on má na sociálnych sieťach širokú fanúšikovskú základňu, ktorú pravidelne informuje o svojich zážitkoch.

Asi 100 000 ľudí si pravidelne pozerá fotografie z jeho ciest, čo je pre letecké spoločnosti či hotely veľmi zaujímavé publikum, a tak sponzorujú mnohé Henrikove cesty.

Aj s úzkou peňaženkou

Cestovateľ napriek tomu tvrdí, že plniť si cestovateľské sny môže ktokoľvek aj bez veľkých firiem, ktoré ho podporujú – veď ani on nemal na začiatku veľa peňazí, a predsa sa do toho pustil. Musel si každú svoju cestu starostlivo naplánovať a často mal na deň len 5 dolárov.

Využíval tzv. couch-surfing, teda prespávanie v bytoch domácich v tej-ktorej krajine, jedlo si kupoval v lacných supermarketoch, cestoval mestskou dopravou alebo stopom.

Navštíviť všetky krajiny sveta nie je podľa neho až také drahé, ako by mnohí predpokladali. Cestovateľom radí, aby sa nesprávali ako turisti, ale ako domáci.

Na svojich cestách zažil okrem cestovateľských zážitkov aj niekoľko skutočne unikátnych stretnutí, aké sa nepodaria len tak hocikomu. Ruku si podal napríklad s vtedajším premiérom Líbye Khalifom Al-Ghawim.

Henrikove najobľúbenejšie krajiny sveta

  • Južná Afrika
  • Taliansko
  • Dánsko
  • Nový Zéland
  • Seychely
  • Maledivy
  • Francúzsko
  • Namíbia
  • Fidži
  • Vanuatu
  • Thajsko
  • Laos
  • Brazília
  • Spojené štáty americké
  • Kanada

Jednou z najčastejších otázok fanúšikov je, ktoré krajiny sa svetobežníkovi páčili najviac a ktoré odporúča. Henrik priznáva, že po takom dlhom cestovaní sa mu mnoho zážitkov mieša.

Za jednu z naj však rozhodne považuje Juhoafrickú republiku, ktorá vyniká rozmanitosťou ľudí, jedla, miest, prírody, zvierat a zároveň cenovou dostupnosťou, povedal portálu Telegraph.

Jeho európskym favoritom je Taliansko vďaka fantastickému jedlu a kultúre a krásnej prírode.

Of course, sir!

Aj s jazykovou bariérou si dokázal poradiť. Okrem rodnej dánčiny hovorí Jeppesen aj anglicky. Tvrdí, že s touto rečou s dá bez väčších problémov precestovať svet, dokonca aj v afrických krajinách, kde sa hovorí len francúzsky, sa vždy našiel ktosi, kto vedel aspoň trochu anglicky.

Henrik pripúšťa, že ako sólo cestovateľ-muž to mal vo svete jednoduchšie ako ženy. Hovorí však, že mnoho problémov sa dá zvládnuť obyčajným vystúpením zo svojej komfortnej zóny.

Zdroj: Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #svetový rekord #cestovateľ