Tatranská galéria optických ilúzií obnovila svoje expozície

Trick-artovú galériu v Starom Smokovci s názvom Tricklandia navštívilo za prvý polrok jej existencie takmer 67-tisíc návštevníkov. O jej priestory plné optických ilúzií majú záujem domáci i zahraniční návštevníci.

19.02.2017 15:00
Tricklandia, optická ilúzia, 3D a 2D, Foto: ,
Jeden zo zakladateľov galérie Marián Bizub pri expozícii Tricklandie
debata

Oproti letnej sezóne obnovila svoju expozíciu a pripravila niekoľko noviniek. „Zaviedli sme úplný unikát, a to trick-art v kombinácii s rozšírenou realitou, šesť trick-artových expozícií doslova ožilo. Ak sa na ne návštevník pozrie cez mobil či tablet, vďaka špeciálnej aplikácii sa spustí animácia, ktorá obraz doplní o ďalší vizuálny rozmer,“ uviedol Ondrej Šupa z oddelenia marketingu a komunikácie galérie. V súčasnosti ponúka galéria 24 atrakcií na ploche 500 metrov štvorcových.

Jednou z noviniek aktuálnej zimnej sezóny v tatranskej galérii sú aj tri gravitačné miestnosti. „Neznamená to žiadne levitovanie, skôr sa pomocou trikov pokúšame gravitáciu oklamať,“ poznamenal Šupa, podľa ktorého sú nové atrakcie pre tento región Európy absolútne originálne a unikátne. Súčasťou galérie je podľa jej tvorcov aj jedno z najkrajších zrkadlových bludísk v strednej Európe.

Počas vianočných sviatkov a zimných prázdnin prichádzalo do galérie v Starom Smokovci približne 350 ľudí denne. Oproti letnej sezóne podľa Šupu výrazne stúpol aj počet zahraničných návštevníkov, a to najmä z Čiech, Maďarska, Ukrajiny a Poľska.

„Cítime, samozrejme, aj vplyv sezónnosti. Počas jesenných mesiacov bolo návštevníkov pomenej, rovnako očakávame, že jar bude podobná. Je to však ideálny čas na návštevu práve pre tých, ktorí si chcú galériu vychutnať v pokoji a komornejšej atmosfére, keď sa im môžu povenovať aj naši animátori,“ dodal.

Galéria optických ilúzii otvorila svoje priestory v máji minulého roka, predstavuje nevšedným spôsobom kultúrne a umelecké bohatstvo na Slovensku, tradície, ale aj rozprávky. Jej zakladateľmi sú Marián Aštáry a Marián Bizub.

Podarilo sa im vytvoriť zábavný park s trick-artovými obrazmi, ktoré sa snažia z dvojrozmerného obrazu spraviť trojrozmerný a ľudia sa môžu stať jeho súčasťou. Obrazy sú síce statické, no rozpohybovať ich možno práve tabletom alebo iným zariadením.

debata chyba
Viac na túto tému: #optická ilúzia #Tricklandia