Rebríček: Jedenástka najbezpečnejších krajín sveta podľa prisťahovalcov

Osobná bezpečnosť a istota – dva kľúčové pojmy, ktoré musia figurovať pri každom zvažovaní odsťahovať sa a (nejaký čas) žiť a pracovať v cudzej krajine.

25.02.2017 07:00
cestovanie, služobný cesta, zamestnanec,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Najväčšia sieť, ktorá združuje ľudí pracujúcich v zahraničí, InterNations, nedávno spravila prieskum na vzorke 14 300 respon­dentov – opýtaní boli zo 174 rôznych národov a žili v 191 krajinách alebo teritóriách sveta.

Ich úlohou v prieskume bolo ohodnotiť 43 rôznych aspektov života v zahraničí na škále od 1–7.

Jedným z atribútov, ktorý mali respondenti na živote za hranicami rodnej krajiny posúdiť, bol práve pocit bezpečnosti. Výsledkom prieskumu je rebríček krajín podľa toho, ako ich ohodnotili vysťahovalci.

Najpriaznivejšie vyšli z prieskumu krajiny po celej Európe, Ázii a na Strednom východe. USA, Nemecko, Francúzsko, ani Veľká Británia sa na popredné miesta nedostali.

Rebríček najbezpečnejších krajín podľa prieskumu:

11. Omán

Náklady na bývanie sú v tejto arabskej krajine nízke, rovnako ako kriminalita, čo z nej robí veľmi prívetivé miesto pre nových prisťahovalcov.

10. Taiwan

Oblasť patrí medzi miesta, kde sú dobré kariérne vyhliadky a zamestnanci na Taiwane deklarujú vysoké uspokojenie zo svojej práce. Je to tiež jedna z najbezpečnejších oblastí.

9. Fínsko

Sedem z desiatich prisťahovalcov uviedlo, že do Fínska ich priviedlo (najmä) vedomie zaručenej osobnej bezpečnosti.

8. Nový Zéland

Krajina, ktorá leží v juhozápadnej časti Tichého oceánu a tvoria ju dva hlavné ostrovy, sa všeobecne považuje za jedno z najpokojnejších miest na svete.

7. Nórsko

Tento severský štát je mimoriadne obľúbený medzi rodinami, ktoré svorne tvrdia, že bezpečnostné hľadisko je pre nich pri výchove detí mimoriadne dôležité.

6. Švajčiarsko

Bohatý alpský štát má dlhodobo nízku mieru kriminality a prisťahovalci sa zhodujú, že život je tu veľmi pokojný.

5. Malta

Malé súostrovie v Stredozemnom mori, ktoré má len niečo vyše 400-tisíc obyvateľov, je populárne najmä u vysťahovalcov z Británie, keďže tu nemajú žiadnu jazykovú bariéru. Pochvaľujú si tiež jednoduchú administratívu pri príchode, skvelé stredomorské počasie a, v neposlednom rade, vysokú mieru osobnej bezpečnosti.

4. Kanada

Prisťahovalci posunuli index bezpečnosti severoamerickej krajiny vysoko, v celej Kanade je veľmi nízka miera kriminality.

3. Japonsko

Ešte o niečo lepšie skončila krajina vychádzajúceho slnka. Prisťahovalcom sa tu, okrem iného, pozdáva „pokoj“, v Japonsko „vyniká“.

2. Singapur

Mestský štát a ostrovná krajina v juhovýchodnej Ázii je jednou z najbohatších krajín sveta a zároveň je tu veľmi málo trestnej činnosti – od ekonomickej až po násilnú.

1. Luxembursko

Na čelo rebríčka sa dostala maličká krajina s len niečo vyše pol miliónom obyvateľov. Zrejme sa všetci navzájom nepoznajú, ale je tu trvale jedna z najnižších mier kriminality na svete.

Zdroj: Wikipedia.org; Weforum.org; Businessinsider­.com

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #vysťahovalectvo #imigranti