Luxus letiskových salónikov: Takto cestujú tí najbohatší

Nadštandardná starostlivosť a služby od výmyslu sveta. Smotánka – majetní výletníci, hviezdy, politici čakajú na svoj let skutočne kráľovsky. Ktoré letiskové salóniky sú tie naj?

02.03.2017 07:00
debata (10)

Spoločnosť Skytrax, ktorá sa zaoberá hodnotením služieb leteckej prepravy, už od roku 1999 zbiera údaje a zostavuje rebríčky leteckých spoločností podľa najrôznejších kritérií – od pohodlia v kabínach, cez služby letušiek, kvalitu jedla až po subjektívnu spokojnosť cestujúcich.

Odpovede získava od 19,2 milióna respondentov, takže výsledky sa dajú považovať za vierohodné a objektívne.

Skytrax hodnotil salóniky biznis triedy na letiskách podľa celkovej atmosféry a exkluzivity, dostupnosti sedadiel a komfortu, štandardu vybavenia čakární a sociálnych zariadení, ponuky reštaurácií, wifi pripojenia a kvality obslužného personálu.

1. Qatar Airways

Biznis salónik Al Mourjan Business Lounge obsadil v hodnotení Skytraxu najvyššie miesto. Môže sa ním pochváliť Medzinárodné letisko Hamad v katarskej Dauhe.

Pôsobí dojmom dovolenkového rezortu, vysoké steny s bronzovým obložením vytvárajú vzdušné presvetlené priestory. Poskytuje všetko, čo si cestujúci môže priať, od top jedál až po saunu.

Takmer neexistuje kuchyňa, ktorú by tu neponúkali, servíruje sa všetko od hovädzej sviečkovej po indické maslové kurča. Po dobrom jedle sa čakajúci môžu usadiť v kresle a pozrieť si niečo v širokouhlom televízore alebo sa zabaviť v dobre vybavenej herni.

2. Turkish Airlines

Druhé miesto rebríčka patrí príletovému salóniku v Istanbule, ktorý je k dispozícii pre klientov Turkish Airlines. Cestujúcim poskytuje maximálnu relaxáciu, od intelektuálnej (knižnica) po fyzickú (masážna miestnosť).

Kto sa chce pred ďalším odletom trocha rozhýbať, môže si mušku potrénovať na golfovom simulátore alebo biliardovom stole.

3. Cathay Pacific

Na Hongkongskom medzinárodnom letisku podávajú koktejly v salóniku Cathay Pacific vykladanom bielym mramorom. A po dobrom drinku si turisti môžu dopriať sprchu v jednej z 23 priestranných kúpeľní.

4. Virgin Atlantic

Klub pre VIP členov na londýnskom letisku Heathrow má reštauráciu s vlastnou pivnicou, prepracované jedálne lístky, ale ponúka aj služby kaderníka, manikéra či maséra. K dispozícii sú aj kúpele a vírivka.

5. Singapore Airlines

Salónik SilverKris na singapurskom letisku je špeciálne navrhnutý tak, aby mali zákazníci pocit, že sú doma. Miestnosti sú inšpirované skutočnými obývačkami, jedálňami a kuchyňami.

Ani ponuka jedál nezaostáva, už len raňajky formou bufetových stolov sú tu malým sviatkom.

6. Qantas Airways

Členovia Klubu Qantas si môžu v salóniku spoločnosti v Sydney vybrať personalizované informácie priamo do ich smartfónu prostredníctvom služby Qview.

Klienti si tu tiež môžu sťahovať filmy a hudbu na ďalšiu cestu rýchlosťou vyše 12 Mbps. Dostatok televízorov s plochou obrazovkou všade navôkol je samozrejmosťou.

7. Etihad Airways

Vybavenie salónika Etihad Airways Premium Lounge v Abú Zabí navodzuje skôr dojem starožitného luxusného hotela ako letiskovej čakárne. Aj služby sú podobné – ponuka gurmánskych jedál, kino či kúpeľné procedúry.

8. Emirates

Táto spoločnosť vie, ako na luxus. Jej zlatý salónik v Dubaji je pastvou nie len pre oči, ale aj chuťové poháriky. Niečo pod zub tu nepripravuje nik iný ako kuchár ocenený Michelinskou hviezdičkou. A kto túži po čisto zdravej strave, môže siahnuť po neobmedzenej ponuke čerstvého ovocia či smoothies.

9. Swissair

Letecká spoločnosť Swissair rozmiestnila svoje salóny po celom zürišskom letisku, aby boli jej pasažierom hocikde poruke.

Pre cestujúcich členov business class, ktorí si od práce nemôžu oddýchnuť ani počas ciest, pripravila veľké svetlé pracovné priestory s koženými sedačkami a úchvatným výhľadom na švajčiarske Alpy.

A kto pracovať nemusí, môže zamieriť do whisky klubu a zamotať si hlavu výberom zo 120 druhov.

10. EVA Air

Prvú desiatku naj letiskových salónikov podľa Skytraxu uzatvára Infinity Lounge v taiwanskom Tchaj-peji. Interiér s množstvom farebného osvetlenia pôsobí moderne až futuristicky a spraví každú bežnú cestu výnimočnou. Ponuka jedál zahŕňa, ako inak, pokrmy z celého sveta.

Zdroj: Cnn.com; Airlinequality­.com

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #letiská #letecké salóniky