Náš tip: V múzeu je zábava aj cez prázdniny

Jarné prázdniny od pondelka čakajú na školákov v Prešovskom a v Košickom kraji. Čo tak stráviť ich v múzeu? Za dobrým programom sa oplatí aj cestovať.

03.03.2017 11:00
deti, múzeum, tvorenie Foto:
Jarné prázdniny od pondelka čakajú na školákov v Prešovskom a v Košickom kraji.
debata

Máte voľno? Celý týždeň alebo len jeden deň? Deti určite poteší malý výlet a na budúci týždeň máme hneď niekoľko tipov. BábkoHerňa v Modrom Kameni, drôtovanie v Martine, kreslenie v Košiciach aj vedomostné a zábavné hry vo Svidníku. Zaujímavý program čaká vo viacerých múzeách.

Na hrade v Modrom Kameni je múzeum plné bábok a hračiek a každý deň tam deti tvoria niečo nové. „V pondelok si Ušijeme rozprávku, tak, že si z látky ušijeme bábky maňušky rozprávkových postáv ako Červená čiapočka, vlk a iné,“ pozýva Katarína Hanková.

V utorok si deti precvičia Šikovné rúčky a pomocou hudby, textilu a papiera budú nielen relaxovať, ale vytvoria vecičky do izbičky.

Môže byť stredovek zábavný? V stredu rytier Feri svojim hosťom ukáže, ako museli rytieri vyzerať, aké mali zbrane a čo všetko museli vedieť. Deti si na pamiatku vyrobia rytiersku prilbu. Vo štvrtok sa budú vyrábať veselé karnevalové masky a v piatok hračky a bábky.

A po práci si každý deň deti oddýchnu pri rozprávkach. Prázdninová BánkoHerňa je otvorená od pondelka do piatka vždy od 10. hodiny do 14.30. Vstupné na jeden deň je 2 € na osobu, rodinná vstupenka pre dvoch dospelých a dve deti stojí 6 €.

V Košiciach Regionálne centrum remesiel ÚĽUV otvára tvorivé dielne pre deti od 8 do 15 rokov. Od pondelka do stredy vždy po päť hodín si vyskúšajú tradičné remeslá v rezbárskej, hrnčiarskej a tkáčskej dielni.

Od utorka 7. marca štartujú v Košiciach Prázdniny v Planetáriu. Všetky vekové kategórie od 6 rokov budú objavovať 15 najjasnejších hviezd na oblohe. Program trvá do piatka 10. marca so začiatkom vždy o 10. a o 15. hodine. Druhým tipom v Košiciach je prázdninové kreslenie v Múzeu Vojtecha Löfflera od utorka do piatka vždy od 12. do 14. hodiny.

Pestrý program pripravili školákom v Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku. Od utorka do piatka sa môžu zapojiť do vedomostných hier, tvorivých dielní aj vyskúšať si karaoke a ďalšie aktivity.

Jarné prázdniny v múzeu. Foto: SNM - Múzeum bábkarských kultúr a hračiek
deti, výrobky, múzeum Jarné prázdniny v múzeu.

Program je určený deťom od 10 rokov v sprievode dospelej osoby a vstupné je zľavnené na 1 €. V Bardejove sa každú stredu otvára Dielnička ľudových remesiel v Hornošarišskom osvetovom stredisku, vždy od 13. do 16. hodiny.

Vo štvrtok 9. marca v Slovenskom národnom múzeu v Martine pokračujú tvorivé dielne, tentoraz sa bude drôtovať. Podujatie je jednodňové a trvá od 10. do 15. hodiny.

Kam za zábavou

4. marca, sobota

  • Banská Bystrica: Prázdninové korčuľovanie, Zimný štadión, 14. h – 15.30, aj 5. 3.
  • Bratislava: Giganti ľadovej doby, výstava trojrozmerných rekonštrukcií gigantických živočíchov v skutočnej veľkosti, SNM, Vajanského náb.
  • Bratislava: Elegancia 30. rokov, výstava, 10 historických áut a jeden motocykel, ilustrujúce spôsob života a módu z tohto obdobia, Múzeum dopravy
  • Bratislava: Febiofest, Medzinárodný festival filmových klubov, do 8. 3.
  • Trenčín: Prechádzky mestom so sprievodcom, venované cisársko-kráľovskému dvornému fotografistovi  Maxovi Sternovi, KIC – Mierové nám., 16. h
  • Spišská Nová Ves: Levočská biela pani v Múzeu Spiša, výstava, mýty, legendy a historické fakty o žene, ktorá vraj pre bozk zradila krajinu, Provinčný dom, do 31. 3.

5. marca, nedeľa

  • Slovensko: Každú prvú nedeľu v mesiaci voľné vstupy do expozícií Slovenskej národnej galérie aj do všetkých múzeí Slovenského národného múzea (vrátane jeho 18 špecializovaných múzeí), Slovenského technického múzea v Košiciach (všetkých 10 pracovísk) a Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici (všetky 4 pracoviská)

6. marca, pondelok

  • Modrý Kameň: Prázdninová bábkoherňa, tvorivé dielne pre deti od pondelka do piatka, pondelok – šitie maňušky, utorok – šikovné rúčky vyrobia niečo pekné do izbičky, streda – zábavný stredovek, štvrtok karnevalové masky, piatok – výroba hračiek a bábok, 10. h – 14. h, do 10. 3.

7. marca, utorok

  • Košice: Prázdniny v Planetáriu, 15 najjasnejších hviezd na oblohe, program pre všetky vekové kategórie od 6 rokov, začiatok o 10. h a o 15. h, do 10. 3.
  • Košice: Prázdninové kreslenie v Múzeu Vojtecha Lofflera, 10. h – 12. h, do 10. 3.
  • Svidník: Prázdninujte v Múzeu ukrajinskej kultúry, vedomostné hry, tvorivé dielne, karaoke klub a mnohé ďalšie aktivity pre deti od 10 rokov v sprievode dospelej osoby, vstupné 1 €, do 10. 3., 12. h – 14. h

8. marca, streda

  • Bardejov: Dielnička ľudových remesiel pre deti, Hornošarišské osvetové stredisko, každú stredu 13. h – 16. h

9. marca, štvrtok

  • Martin: Prázdninujte v múzeu – drôtovanie, tvorivé dielne, 10. h – 15. h, Slovenské národné múzeum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Košický kraj #jarné prázdniny #Prešovský kraj