Veľké svetové aerolínie ponúkajú už aj nízkonákladové lety. Na toto sa pripravte

V poslednej dobe viaceré veľké letecké spoločnosti ako American alebo United ohlásili predaj lacných leteniek ekonomickej triedy, Norwegian začal predávať lety z Európy na východné pobrežie USA za 60 eur, Air France-KLM sa chystajú založiť na starom kontinente nové low-costové aerolinky...

09.03.2017 07:00
lietadlo, Socha slobody, New York, USA, New Jersey Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Kto nehľadá luxus, ale čo najnižšiu cenu za dopravu do vysnenej destinácie či na obchodné rokovanie, vyhral. Lacné lety a nízkonákladové spoločnosti ponúkajú príjemné ceny, no navzdory niektorým dohadom nikdy nedopustia zníženú bezpečnosť.

Z desiatky najväčších leteckých nešťastí Európy a Severnej Ameriky sa len jedno prihodilo nízkonákladovke.

Low-costové lety však majú svoje špecifiká, na ktoré sa pripravte, aby ste nezostali zaskočení.

Pravdepodobne budete musieť platiť za nadváhu batožiny

Low-costové spoločnosti nemajú automaticky povolenú veľkú a ťažkú batožinu. Svojim klientom namiesto toho prevezú len malé balíky do cca 10 kilogramov, niektoré berú len príručnú batožinu. Ak niekto potrebuje cestovať s objemnejšími kuframi, individuálne si priplatí. Ak sa tieto poplatky uhradia vopred online, môžu byť nižšie.

Jedlo a pitie počas letu možno bude spoplatnené

Klasické aerolinky si jedlo na palube automaticky zarátajú do vyššej ceny letenky. Ak je vaším cieľom čím viac ušetriť, môžete si malé občerstvenie a jedlo kúpiť ešte na letisku za kontrolou.

Možno si budete musieť svoju letenku vytlačiť sami

Aj tu niektoré aerolinky šetria. Zistite si preto vopred, či váš dopravca požaduje online check-in a aby ste mali lístok v papierovej forme, prípadne bude stačiť kód uložený v mobile.

Vaše letisko môže byť mimo mesta

Niektoré nízkonákladovky využívajú menšie letiská ďalej od miest. Napríklad Ryanair ponúka lacné letenky na letisko Beauvais, ktoré je od hlavného parížskeho letiska Orly vzdialené asi hodinu a pol cesty.

Preto si vždy pred kúpou letenky skontrolujte na mape, kde sa letisko nachádza a či je dobre dopravne dostupné. Niekedy sa ani lacná letenka kvôli času a nákladom na prepravu nemusí vyplatiť.

Lietadlo môže mať jednoduchšie vybavenie

Čakáte na každom sedadle monitor, slúchadlá zadarmo, mäkké sedačky so širokými cestičkami, pohodlný vankúš…? V nízkonákladovke nič z toho nemusí byť. Niekde sú dokonca na stenách reklamné plagáty ako v autobusoch.

Zdroj: Cntraveler.com; Thriftynomads.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #letenky #lietadlá #lietanie #lacné #letecké spoločnosti