Národné stereotypy – fakt alebo nepravdivé klišé? Akí sú turisti vo svete?

Na internete, v turistických príručkách aj z rozprávania scestovaných známych sa dozviete mnoho zaručených vlastností, ktoré sú úplne typické pre ten ktorý národ – hluční a nedochvíľni Španieli, nepredvídateľní Fíni, opití Škóti...

19.03.2017 07:00
Londýn, turista, čínska Foto:
Poznáte zaužívané klišé o národoch?
debata (3)

Poznáte zaužívané klišé a spomeniete si naň hneď ako vedľa na plážovej deke či pri fontáne Di Trevi identifikujete turistov z niektorej krajiny? Alebo prílišné zovšeobecňovanie nie je na mieste a správanie zavisí od konkrétneho človeka?

Francúzi

Elegancia a gurmánstvo sú pre tento národ typické a zo svojich chodníčkov sa snažia nevybočiť ani počas ciest. Cudzie krajiny porovnávajú s Francúzskom, jedálne lístky v reštauráciách študujú podrobne, aby ohodnotili ponuku v porovnaní s ich domácimi. Ak sú Francúzi hostiteľmi, neradi konverzujú v inom ako ich vlastnom jazyku, tobôž nie v angličtine (aspoň tí starší).

Rusi

Aj keď sú hluční a niekedy neslušní, hoteliéri a majitelia reštaurácií ich majú radi, lebo veľa míňajú a neváhajú za dobré služby nechať aj slušné tringelty.

Číňania

Títo turisti sú pomerne jednoducho rozpoznateľní – vždy sa pohybujú v skupinách, veselo medzi sebou konverzujú a smejú sa. Na rozdiel od Japoncov majú okrúhlejšie tváre. Sprevádza ich však povesť nevychovaných a neokrôchaných návštevníkov. O historické pamiatky sa až tak veľmi nezaujímajú (veď ich majú dosť aj doma), avšak milujú nakupovanie (a neprekážajú im ani drahé napodobeniny).

Dážď v Pekingu. Foto: SITA/AP, Mark Schiefelbein
Čína, dážď, dáždniky, Číňania, Peking, Dážď v Pekingu.

Japonci

Často ich stretnete so slnečníkmi a ochrannými rúškami. Šuštiakovú bundu skombinujú s teniskami a volánikmi, prvoradé je pohodlie. Tvária sa vážne a zaujímajú sa o všetko navôkol.

Američania

Niekedy je náročné odlíšiť ich od Kanaďanov (s Britmi si ich nepomýlite). Ak nie ste práve expert na prízvuky, podľa reči sa orientovať nemôžete. Oba národy, ktoré pochádzajú zo Severnej Ameriky, navyše počas zahraničnej dovolenky aj podobne pôsobia – ležérne oblečenie, uvoľnené správanie a primerané sebavedomie vo väčšine situácií (pokiaľ sa v nich dá zorientovať v ich rodnej angličtine). Typické pre americké dámy sú silné a prenikavé hlasy – keď skupina turistov z USA okupuje obchodík so suvenírmi, počujete len fistulové nadšené „oh, my God!“.

Kanaďania

Na rozdiel od žoviálnych Američanov sú o niečo tichší. Ak cestujú po Európe a sprievodca sa nadchýna miestnou prírodou, horami a lesmi, Kanaďania sa len popod fúz usmievajú a v duchu si prirovnávajú naše lesy k svojim záhradkám. Nič ich len tak nevyvedie z miery, sú však mimoriadne tolerantní a všímaví.

Nemci

Tento národ má rád zábavu (hoci vraj absolútne nemajú zmysel pre humor), pivo a skvelý imidž. Muži si navlečú športové saká, vyhrnú nohavice aby im vykúkali farebné ponožky, a obujú si štýlové kožené mokasíny. Celú vizáž vyšperkujú károvaným šálikom, moderným „vojenským“ účesom a farebnými dioptrickými okuliarmi. Ani ženy nedajú dopustiť na šnurovacie mokasínky a ležérny pulóver doplnia štýlovou mobilnou elektronikou. Nemajú hlboko do vrecka, môžu si dovoliť všetko, čo destinácia ponúka, a tak si vychutnávajú dovolenku a cestovanie až do dna.

Briti

Slušní, distingvovaní a veľmi vďační turisti… Pokiaľ ide všetko, ako má. Ak sa však vyskytne problém, veľmi rázne sa dožadujú nápravy a neskončia, kým sa veci nevyriešia na ich spokojnosť. Radi tiež testujú miestne pivo a destiláty, a vtedy sa stávajú neovládateľnými.

Taliani

Ak sú Nemci štýloví, Taliani sú dokonalí. Zladení, od hlavy po päty v značkách. Radi sa zabávajú a dokonalé si vychutnávajú cestovanie podobne ako svoje siedme espresso.

Španieli

Pravdepodobne najhlučnejší zo všetkých dovolenkárov v širokom okolí. Radi konverzujú a nevedia to robiť decentne. Pokrikujú na seba, smejú sa na plné kolo a výrazné sú najmä zastreté hrubé hlasy žien a dievčat. Vo zvyku majú tiež obedovať a večerať v nezvyčajne neskorých časoch – po tretej a okolo jedenástej.

Zdroj: Telegraph.co.uk; Economist.com; Nomad4ever.com

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #klišé #stereotyp