Treťou najateistickejšou krajinou sveta je Česko. Ktoré mesto má globálne prvenstvo?

Mnoho ľudí cestuje na tzv. sväté miesta z náboženských pohnútok. Chcú navštíviť významný chrám, miesto nadprirodzeného zjavenia či inej významnej udalosti. Ktoré mestá a krajiny sveta sú však „najbezbožnejšie“?

22.03.2017 07:00
Majnmarsko, mnísi, novici, budhisti, chlapci, Foto: ,
Budhistickí novici v Mjanmarsku.
debata (44)

Či niekto patrí medzi veriacich alebo ateistov, je rád obklopený podobne zmýšľajúcimi ľuďmi. Rôzne náboženstvá majú svoje Mekky, Jeruzalemy, Rímy… Okrem štátov, kde je vrchnosťou nanútené konkrétne náboženstvo alebo naopak ateizmus, sa vo väčšine krajín prirodzene miešajú viery a „neviery“.

Podľa štatistík je typický ateista skôr mladší muž s vyšším vzdelaním aj príjmom, liberálne zmýšľajúci, ale zároveň nie úplne spokojný so svojím životom a do istej miery aj bez širších a intenzívnejších sociálnych interakcií.

Títo ľudia žijú skôr vo väčších mestách ako na vidieku; dediny totiž zvyknú menej prosperovať, a tak má mnoho tamojších obyvateľov tendenciu obracať sa o pomoc „na vyššie miesta“.

Sociológovia odhadujú, že do roku 2038 sa bude vo väčšine krajín sveta hlásiť k niektorému náboženstvu menej ako polovica ich obyvateľov.

Ktoré krajiny už za túto hranicu prešli?

Podľa výskumu z roku 2015 je najmenej religióznou krajinou Čína so 61 % presvedčených ateistov, čo je dvakrát viac ako v ktoromkoľvek inom štáte.

Predavač čiapok v pakistanskom Karáčí. Foto: SITA/AP, Shakil Adil
Ramadan, Karáčí, predavač, čiapka Predavač čiapok v pakistanskom Karáčí.

Aj druhá priečka patrí ázijskej krajine – s 31 % neveriacich ľudí sa na nej umiestnilo Japonsko. Treťou v poradí je Česká republika, kde žiadne náboženstvo nevyznáva 30 % obyvateľov.

Vo všeobecnosti platí, že najmenej nábožensky založených žije v západnej Európe – 51 % tamojšej populácie sa nehlási k žiadnej viere alebo sa hlási k ateizmu. Najviac to platí o Škandinávii.

Šesť najateistickejších krajín sveta

  1. Čína
  2. Japonsko
  3. Česká republika
  4. Francúzsko
  5. Austrália
  6. Island

Ďalšími sú Kórea, Nemecko, Holandsko, Rakúsko, Írsko.

V ktorých mestách žije najviac ateistov?

Za hlavné mesto Európy ateistov sa považuje Berlín, kde 60 % ľudí nespája svoj život so žiadnym náboženstvom.

V Spojených štátoch amerických sa za trojuholník ateizmu považujú mestá Albany – Schenectady – Troy v štáte New York. Prieskum Americkej biblickej spoločnosti ukázal, v tejto oblasti na otázku, či za posledný týždeň čítali Bibliu, odpovedalo kladne iba 10 %. V inom prieskume sa ukázali ako najateistickejšie americké mestá Portland, Seattle a San Francisco s 37 % veriacich.

Keďže najviac neveriacich žije v Číne, najväčšia koncentrácia ich je v najľudnatejšom meste tejto krajiny, v Šanghaji. K žiadnemu náboženstvu sa tu nehlási 86,9 % populácie, čo predstavuje asi 21 miliónov.

Zdroj: Bigthink.com; Independent.co­.uk; Theblaze.com

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #náboženstvo #ateista