Mestá duchov naháňajú hrôzu: Hluk, divoká réva, explózia, zemetrasenie, púšť

Jedno museli evakuovať, druhé pomaly hlce púšť, ďalšie obýva jediná žena so svojím psom...

23.03.2017 07:00
debata (1)

Tieto tajuplné miesta, kedysi plné života, dnes úplne osirelé, naháňajú strach. Ale ľudia sa radi boja, a tak do mnohých prúdia tisíce turistov ročne, aby na vlastnej koži zažili zimomriavky.

Cavallerizzo, Taliansko

V roku 2005 osadu na juhu talianskej čižmy ťažko poškodil zusuv pôdy, ktorý nastal po dlhotrvajúcich dažďoch. Tridsať budov úplne podľahlo ťažobe hliny a kamenia a 310 ľudí museli záchranári evakuovať do okolitých dedín.

Jedna osoba sa však rozhodla ostať – postaršia dáma Liliana Bianco spolu so svojimi psami je dodnes jedinou obyvateľkou Cavallerizza.

Príspevok, ktorý zdieľa NICCOLO' (@niccolodenapoli),

Craco, Taliansko

Len 150 kilometrov od Cavallerizza sa nachádza ďalšia dedina duchov. Craco leží na pahorku v Basilicate, regióne na juhu Talianska a je mŕtve od roku 1963. Aj tu zosuvy pôdy, zemetrasenie a záplavy spôsobili, že z kedysi prosperujúceho mesta ostal opustený vrch.

Paradoxne však Craco profituje zo svojej ponurej atmosféry – nakrúcali sa tu totiž filmy ako Gibsonovo „Umučenie Krista“ aj bondovka Kvantum útechy.

Kolmanskop, Namíbia

Mestečko v Namíbijskej púšti bolo kedysi domovom stoviek nemeckých rodín, ktoré sa sem prisťahovali počas „diamantovej horúčky“ začiatkom 20. storočia. Kolmanskop sa vďaka germánskym nájomníkom podobalo stovkám typických nemeckých obcí a domáci tu dokonca postavili prvú električku na africkom kontinente.

Ťažba diamantov dosiahla svoj vrchol v 20. rokoch minulého storočia a úplne sa zastavila v roku 1954. Po tom už nemalo čo Nemcov v púšti držať, a tak zdvihli kotvy a nechali svoj „Stadt“ prázdny chátrať.

Príspevok, ktorý zdieľa Stas Mandryka (@stas_mandryka),

Lyžiarske stredisko Bjelolasica, Chorvátsko

Pred desiatimi rokmi sa okolo zjazdoviek stavali hotely a reštaurácie, ľudia si tam vo veľkom stavali a kupovali rekreačné chaty.

Dnes je mnoho budov prázdnych s ceduľou „na predaj“. Investori stredisko opustili, a tak zaspalo ako Šípová Ruženka. Celá blízka dedina začala chradnúť a miestni, ktorí predtým pracovali v stredisku, sú bez zamestnania a odsťahovali sa.

Príspevok, ktorý zdieľa ZoKy (@zoran_kosanovic),

Goussainville, Francúzsko

Obyvateľov tohto mesta neďaleko Paríža vyhnal pred štyridsiatimi rokmi z ich domovov hluk lietadiel z neďalekého Letiska Charlesa de Gaulla alebo Letiska Roissy.

Je to najväčšie letisko v Paríži a intenzita premávky je tu značná. Od Paríža je vzdialené 23 kilometrov na severovýchod.

Príspevok, ktorý zdieľa Matthieu Lê (@soundsmatt),

Príspevok, ktorý zdieľa Nicolas Camus (@n_camus),

Houtouwan, Čína

Opustená rybárska dedina na ostrove Šengšan sa doslova premenila na zelené peklo. Staré kamenné múry úplne obrástla bez ostychu divoká vínna réva. Zatarasila dvere a upchala okná, hadí sa aj po cestách, stromoch a ak zvedaví návštevníci na chvíľu zastanú, možno medzi listami zmiznú aj oni.

Príspevok, ktorý zdieľa OZON.travel (@ozon_travel),

Pripiať, Ukrajina

Mesto postavili v roku 1970 pre pracovníkov neďalekej jadrovej elektrárne Černobyľ. 26. apríla 1986 však technici pri skúške neúmyselne spôsobili explóziu reaktora číslo 4. Z celej oblasti následne evakuovali ničnetušiacich 120 000 obyvateľov, zo samotného mesta 43 000.

Ľudia si so sebou brali len najnutnejšie veci, pretože si mysleli, že sa onedlho vrátia. Aj vďaka tomu sú domy, školy, úrady, nemocnice plné osobných predmetov, oblečenia, hračiek…

Pripiať je dodnes mestom duchov či „miestom, v ktorom sa zastavil čas“. Stráži ho armáda, aby ho chránila pre rabovaním. Budovy sa medzičasom premenili na ruiny, stále sú zamorené, no napriek nebezpečenstvu sem chodia návštevníci vybavení dozimetrami.

Zdroj: Dw.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mesto duchov