Náš tip: Hodina pre planétu Zem

Vždy raz za rok sa na hodinu naša planéta ponorí do tmy. Hodina Zeme podporuje život v harmónii s prírodou. Do niektorých miest príde s pekným programom, ale k myšlienke sa môže pridať každá domácnosť symbolickým zhasnutím svetiel.

24.03.2017 11:40
Žilina, Hodina zeme Foto:
Do projektu Hodina Zeme sa zapojí aj mesto Žilina - v sobotu 25. marca 2017 od 20.30 do 21.30 h zhasne osvetlenie Katedrály Najsvätejšej Trojice (Farský kostol) a balustrády.
debata

Pyramídy v Gíze, parížska Eiffelova veža, rímske Koloseum či most Golden Gate v San Franciscu aj socha Krista Spasiteľa v Brazílii ostanú v sobotu na jednu hodinu v tme. Osvetlenie bude chýbať aj na Bratislavskom hrade, košickom Dóme sv. Alžbety a ďalších desiatkach pamiatok po celom Slovensku.

„Hodina Zeme je symbolický akt, ktorým chceme dosiahnuť, aby sa ľudia zamysleli nad prostredím, v akom žijú. Každý jednotlivec môže urobiť niečo pre to, aby sme si náš spoločný domov zachovali v čo najlepšom stave, je na ňom, aké výrobky kupuje, akú využíva dopravu, koľko odpadu produkuje,“ hovorí Helena Čárska za Svetový fond na ochranu prírody.

Za hodinu bez elektriny sa nedá ušetriť toľko, aby to zachránilo svet. Je to však príležitosť zamyslieť sa nad zodpovednosťou voči prírode. Každá domácnosť sa môže k myšlienke pridať symbolickým zhasnutím svetiel od 20.30 hodiny do 21.30.

Bohatý program pripravili ku Hodine Zeme od 18. hodiny na Primaciálnom námestí v Bratislave. Ľudia sa môžu otestovať, či sa správajú ekologicky, vytvoria lampášiky z recyklovaných materiálov, cukrovú vatu si vyrobia energiou z bicyklovania, zabavia sa pri bubnovej šou a postavia sviečkový symbol Hodiny Zeme. Akciu ukončí lampiónový sprievod a nočná cyklojazda.

V Košiciach v Centre voľného času na Orgovánovej ulici začínajú o 17. hodine. V hvezdárni a planetáriu pripravili program pre deti a rodičov, prednášku, pozorovanie nočnej oblohy a Slnka ďalekohľadmi, besedy aj výstavu a premietanie dokumentov.

„Vypnite doma osvetlenie a spotrebiče a príďte na Námestie SNP vzdať s lampiónom úctu našej Zemi!“ pozýva mesto Partizánske. Od 20.30 do 21.30 hodiny majú pripravený hudobný program, lampiónový sprievod a ohňovú šou skupiny Bojník.

„Pred desiatimi rokmi sa hodina Zeme zrodila v austrálskom Sydney ako boj proti svetelnému znečisteniu. Dnes klimatické zmeny pokročili, ale o to je dôležitejšie, aby ľudia boli informovaní a motivovaní dopady vlastnej činnosti minimalizovať,“ dodáva Jaroslav Merc, koordinátor Hodiny Zeme pre Slovensko.

V roku 2016 sa do Hodiny Zeme zapojilo 178 krajín zo všetkých kontinentov, postupne vo všetkých časových pásmach, od opery v Sydney po reklamu na Coca-Colu na námestí Times Square v New Yorku. Zo Slovenska sa pridalo vyše 40 miest a obcí, desiatky pamiatok, firiem, organizácií a škôl.

Kam za zábavou

24. marca, piatok

  • Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Žilina, Poprad: Svetový meteorologický deň – deň otvorených dverí SHMÚ, 9. h – 18. h
  • Čadca: veľkonočná výstava, Kysucké múzeum, do 19. 4., každý štvrtok ukážky zdobenia kraslíc, 9. h – 13. h, pre žiakov  tvorivé dielne každý utorok - pletenie korbáčov a košíčkov z prútia a vo štvrt­ok - zdobenie kraslíc slamou, 8. h – 13. h
  • Hriňová: Dni divadla, festival, otvorenie, koncert, 19. h – 21. h
  • Humenné: Karpatská kraslica, výstava, Vihorlatské múzeum, do 21. 4.
  • Nitra: Čaro umeleckého drotárstva, výstava, Ponitrianske múzeum, do 28. 5.
  • Spišská Nová Ves: Vajíčko maľované, výstava zameraná na zvyky jarného a letného obdobia, Múzeum Spiša, do 17. 4.
  • Skalica: Jozef Miloslav Hurban a Ľudovít Štúr na javiskách slovenských divadiel, výstava, Záhorské múzeum, vernisáž o 16. h, výstava do do 21. 4.
  • Stupava: Výstava modelov železníc
  • Žilina: Retro elektro, výstava, kaštieľ Radoľa, do 6. 6.

25. marca, sobota

  • Banská Bystrica: Pocta obetiam holokaustu, výstava, Poštové múzeum, do 16. 11.
  • Bratislava: Hodina Zeme na Primaciálnom nám., budú sa vyrábať lampášiky z recyklovaných materiálov, bicyklovať energia na výrobu cukrovej vaty a stavať sviečkový symbol Hodiny Zeme, bubnová šou, lampiónový sprievod, nočná cyklojazda, 18. h – 21.30 h
  • Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Žilina, Poprad: Svetový meteorologický deň – deň otvorených dverí SHMÚ, 10. h – 15. h
  • Hriňová: Dni divadla, festival, 12. h – 21.30h, v nedeľu 12. h – 17. h
  • Košice: Hodina Zeme – program v hvezdárni a planetáriu, 17. h – 22. h
  • Šaľa: Jarné prebúdzanie, výstava fotografií, prehliadka živých domácich zvierat z Detskej farmy Humanita z Kráľovej nad Váhom, 9. h – 16.30 h
  • Šenkvice: Farmársky jarmok a veľkonočné inšpirácie, od 8. h

26. marca, nedeľa

  • Bratislava: Otvorenie bežeckej sezóny, muži, ženy, deti, prezentácia 8. h – 9.30 h, Partizánska lúka
  • Žilina: Trampoty pána Veľkonočného, detská verzia komickej opery Gaetana Donizettiho Don Pasquale, Dom umenia, 16. h

29. marca, streda

  • Považská Bystrica: Vandrovalo vajce, celoslovenská prehliadka výrobcov kraslíc, Považské osvetové stredisko, do 27. apríla

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hodina Zeme