Bojnický zámok zabodoval: Podľa National Geographic patrí medzi top 10 Európy

Nádherné hrady nie sú len v rozprávkach, nájdete ich aj na starom kontinente. Známy cestovateľský magazín National Geographic zverejnil svoj výber desiatich najkrajších zámkov, svojho zástupcu v ňom majú okrem Slovenska aj susedné Česko, Poľsko a Maďarsko.

25.03.2017 07:00
Bojnice, Bojnický zámok Foto:
Bojnický zámok
debata (2)

Najnavštevovanejší slovenský zámok je ako stvorený na snívanie, píše autorka rebríčka, ktorá pochádza zo San Francisca. Pôvodne ho v 12. storočí postavili ako drevenú pevnosť a počas rokov sa jeho vzhľad viackrát menil.

Dnešnú podobu nadobudol koncom 19. storočia vďaka Pálffyovcom, ktorí obdivovali slávne francúzske zámky na Loire. Aj keď posledný majiteľ z tohto rodu János Ferenc umrel pred jeho finálnym dokončením, môže byť na toto dielo pyšný.

V zámku sú vystavené jeho zbierky obrazov a ďalších pokladov. Zvlásť populárnou akciou je Medzinárodný festival duchov a strašidiel, ktorý sa tam každoročne koná koncom apríla.

Ďalšími zámkami medzi desiatimi najkrajšími podľa National Geographic sú nemecký zámok Neuschwanstein, ktorý sa stal inšpiráciou pre rozprávkové zámky Walta Disneyho, Drakulov hrad Bran v Rumunsku, francúzsky renesančný zámok Chambord v údolí rieky Loira, poľský zámok Moszna, Zámok Leeds v Anglicku, Pražský hrad, palác Pena v španielskej Sintre a opevnenie Segovia a Budínsky hrad v Maďarsku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zámok #hrady #National Geographic #bojnický zámok