Američanom sa kúpa Aljašky od Ruska pred 150 rokmi vyplatila. Rusi teraz banujú

Jeden z najlepších obchodov histórie sa podaril USA, keď od Ruska pred 150 rokmi kúpili Aljašku. Rusom údajne v tom čase Aljaška neprinášala žiadne zisky, Američania však vedeli o nerastnom bohatstve tohto územia (zlato a ropa), čo sa v budúcnosti aj preukázalo.

28.03.2017 07:00
Aljaška, psie záprahy, zima, sneh, Foto: ,
Psie záprahy na Aljaške.
debata (38)

Súčasný najväčší štát Spojených štátov kúpili USA od Ruska 30. marca 1867 za 7,2 milióna dolárov (teraz podľa prepočtov viac ako 120 miliónov USD), pričom len o niečo väčšie územie vtedajšej kolónie Louisiany (zahŕňa niekoľko štátov stredozápadu USA) kúpili v 1803 od Francúzska za 15 miliónov dolárov.

Vraj žiadny zisk

Aljašku, ktorej názov je prevzatý z aleutského slova Alyeska, čo znamená Veľká krajina, objavil v roku 1741 Vitus Jonassen Bering, dánsky moreplavec a bádateľ v ruských službách.

Rusi tam prvýkrát vkročili v polovici 18. storočia, o storočie neskôr ich tam však žilo len asi 800. Na Aljaške vyrástlo niekoľko ruských osád aj pravoslávnych kostolov, ktoré sa v niekoľkých miestach zachovali doteraz.

Aljaška. Slovák Juraj Kušnír s lososmi nerka v... Foto: Milan Čupka, Pravda
Aljaška, Juraj Kušnír, lososy Aljaška. Slovák Juraj Kušnír s lososmi nerka v prístave Copper River Seafoods. (Ilustračné foto.)

Kúpu Aljašky s rozlohou asi 1,5 milióna km2 dohodol vtedajší americký minister zahraničia William Seward (za vlády prezidenta Adrewa Johnsona). V roku 1866 sa dozvedel, že Rusi (vtedy v krajine vládol cár Alexander II.) by chceli Aljašku predať, pretože im neprinášala žiadny zisk.

Kto zaváha…

Rusi plánovali údajne Aljašku najprv ponúknuť Britom (susedným štátom bola britská kolónia Kanada), na ponuku ale reagovali Američania. Tí spočiatku ponúkali päť miliónov dolárov, nakoniec 2,2 milióna dolárov pridali.

Senát dohodu schválil 9. apríla 1867, Snemovňa reprezentantov až v júli 1868. Samotné odovzdanie územia prebehlo v aljašskom meste Sitka 18. októbra 1867. Do roku 1912 bola Aljaška dištriktom, potom teritóriom a od januára 1959 je 49. štátom USA.

Columbia Glacier na Aljaške Foto: SHUTTERSTOCK
Columbia Glacier, ľadovec, ľad, Aljaška, zima, mráz, kanoe, more, voda, čln, loďka, loď, Columbia Glacier na Aljaške

Po obchode sa v USA vtipkovalo, že sú to hriešne peniaze za takú „chladničku“ či „horu ľadu“, kritické hlasy ale čoskoro zmĺkli, keď zistili, že USA vlastne zaplatili Rusku za hektár územia zhruba štyri centy.

Rusi chceli obchod odvolať

Táto kúpa sa čoskoro ukázala byť pre USA najväčším ternom od kúpy Louisiany od Francúzska v 1803 ako z hľadiska hospodárskeho, tak strategického. Seward kúpil Aljašku jednak preto, že sa obával, že ju kúpia Briti, a jednak preto, že vedel o nerastnom bohatstve, možnostiach rybolovu a množstve lesov tohto územia.

Rusi mali neskôr mnohokrát tendencie zvrátiť tento obchod ako vynútený.

Mrože na Aljaške. Foto: SITA/AP
mrož, mrože, Aljaška, zvieratá, pláž Mrože na Aljaške.

Výhoda nákupu sa ukázala už o 20 rokov, v roku 1896, keď na Aljaške objavili prvé zlato. Na sever USA sa v čase „zlatej horúčky“ vydali státisíce dobrodruhov s vidinou ľahkého zisku. Len do prvej svetovej vojny sa tu vyťažilo zlato za viac ako bilión dolárov.

Zlaté aj čierne zlato

Aj dnes sa tu zlato nachádza, jeho ročná ťažba však nevynáša viac ako ropa vyťažená za jediný deň.

A práve veľké náleziská „čierneho zlata“ (prvý nález oznámili už v roku 1900) tvoria hlavnú časť aljašského bohatstva, aj keď o „ropnej horúčke“ sa dá hovoriť až po úspešnom vrte z júna 1968.

Veľryba a západ slnka v Sitke na Aľjaške. Foto: SITA/AP, JAMES POULSON
Aľjaška, veľryba, západ slnka Veľryba a západ slnka v Sitke na Aľjaške.

Aljaška získala v septembri 1969 za prenájom práv v ťažobnej oblasti takmer 900 000 miliónov dolárov. Začala sa výstavba transaljašského ropovodu, ktorý ústi v nezamŕzajúcom prístave Valdez. Prvý tanker s ropou odtiaľ odplával v auguste 1977.

Zaujímavosti o Aljaške:

  • Najväčší štát USA (teraz 1,7 milióna km2) v severovýchodnej časti Severnej Ameriky. Na východe susedí s Kanadou, zo západu a juhu tvoria jej hranicu Tichý oceán (8 900 km), na severe Severný ľadový oceán (1 706 km).
  • Od severu na juh meria 1 770 km, od východu na západ 3 200 km. K Aljaške patria aj Aleuty – 110 ostrovov v Tichom oceáne. Veľmi členité pobrežie má dĺžku okolo 70 000 kilometrov.
  • Má asi 738 000 obyvateľov (34 000 to bolo v 1880). Väčšina obyvateľov žije pri pobreží alebo v údolí riek. Okrem belochov sú tam Eskimáci, Aleuťania a Indiáni.
  • Hlavným mestom je Juneau (s asi 31 000 obyvateľmi), najväčším mestom Anchorage (má 290 000 obyva­teľov).
  • Na Aljaške sa ťaží zlato, meď, striebro a ďalšie kovy vrátane uránu. Sú tu výdatné náleziská ropy (v Prudhoe Bay na severnom pobreží) a zemného plynu, rozvinutý je rybársky priemysel. Významným zdrojom príjmov je tiež turistika.
  • S výnimkou malej časti územia tu zostáva priemerná teplota po väčšiu časť roka pod nulou. Vegetačné obdobie je iba 120 dní.
  • Okrem štátnej vlajky, pečate a hymny má Aljaška tiež svoju rybu – tou je chinook losos.
  • Asi na tretine územia (430 000 km2) sú rezervácie a chránené oblasti. Je tu aj 47 aktívnych sopiek a tri milióny jazier, lesy pokrývajú tretinu územia.
  • Na Aljaške je tiež najvyššia hora Severnej Ameriky, Denali (do roku 2015 sa nazývala Mount McKinley; je vysoká 6 194 metrov).
38 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Rusi #Aljaška #Američania