Fiľakovský hrad sa otvoril turistom

Kedysi ho obliehali Turci, dnes turisti. Starý hrad vo Fiľakove z prvej polovice trinásteho storočia po zimnej uzávere opäť otvoril brány návštevníkom.

29.03.2017 13:00
Fiľakovo, Fiľakovský hrad Foto: ,
Fiľakovský hrad
debata

Od 16. marca sa opäť môžu prechádzať pomedzi staré hradby a ruiny a kochať sa okolitou prírodou a mestom pod ním. Môžu tiež navštíviť expozície v Bebekovej bašte hradu, ktorá je sídlom Hradného múzea.

V aktuálnej turistickej sezóne pripravilo Hradné múzeum celý rad noviniek. Jednou z nich je možnosť navštíviť expozície v Bebekovej bašte na prízemí a štyroch poschodiach bez sprievodcu, čo ešte vlani nebolo možné.

Riaditeľka múzea Viktória Tittonová to vysvetľuje tým, že v minulosti nie všetky vystavené predmety bývali chránené sklenenými vitrínkami a sklami a preto bol vstup do expozícií možný len so sprievodcom.

„Vlani sme však do Fondu umenia podali tri projekty a všetky boli úspešné. Z jedného z nich sme zakúpili spomínané vitríny a sklá, takže všetky vystavené predmety sú už chránené a preto si ich návštevníci môžu pozrieť aj bez sprievodcu,“ prezradila Tittonová.

Z troch projektov získalo múzeum spolu 10¤200 eur, čo mu umožnilo nielen kúpiť a inštalovať sklá a vitríny, ale aj rozšíriť a zmodernizovať stále expozície či reštaurovať olejomaľby. Návštevníci, ktorí do fiľakovského múzea zavítajú v tejto sezóne, sa tak podľa riaditeľky môžu tešiť na celý rad noviniek.

„Na prízemí máme paleontologickú expozíciu, ktorá je oproti minulosti rozšírená o nové zbierkové predmety. Predstavuje faunu a flóru pravekej krajiny a viac ako 20 miliónov rokov staré treťohorné pozostatky vyhynutých bezstavovcov a odtlačky rastlín z Fiľakova a okolia,“ poznamenala riaditeľka.

Na vyšších poschodiach je predstavená história hradu Fiľakovo a jeho okolia. Je spestrená o nálezy z archeologických výskumov posledného desaťročia. „Vystavené sú aj novo vypožičané nálezy z Archeologického múzea SNM z výskumu Dr. Jánosa Kalmára z Budapešti, ktoré predstavujú najkrajšie kúsky celého súboru,“ hovorí riaditeľka.

Lákadlom pre turistov je aj zrekonštruovaný hrob z Prše. Ide o avarský hrob v skutočnej veľkosti s pravou ľudskou kostrou. Múzeum prezentuje aj dobové oblečenie posledného hradného kapitána Štefana Koháryho II.

Nová služba bez sprievodcu prináša aj nový cenník. Dospelí zaplatia za prehliadku múzea bez sprievodcu tri eurá, deti a dôchodcovia 1,50 eura. Kto chce absolvovať prehliadku so sprievodcom a s výkladom, bude ho to stáť päť eur. Držitelia preukazov ŤZP platia polovičné vstupné.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Fiľakovo