Cesta do stredu zeme: V útrobách kopca Radhausberg sídli liečivá sila

Malý vláčik so žltými vagónmi a červenými plastovými sedadlami vyzerá v prvej chvíli ako detská atrakcia. Štvrťhodinu trvajúca cesta do vnútra vrchu cez uzulinkú dopravnú banskú chodbu u nováčika vzbudzuje úzkosť. Skalné steny sú doslova centimetre za oknami. Horúčka stúpa. A to doslova.

03.04.2017 07:00
Baňa, Gastein, Radhausberg, vláčik, liečenie,... Foto:
V maličkom vagóne sedíme v plavkách a županoch ôsmi, vždy dvaja a dvaja oproti sebe.
debata (7)

Len aby teraz nevypadla elektrina, vyslovujem polohlasom želanie vo chvíli, keď vo vlaku prechádzame cez skalné zovretie vrchu, ktorý sa nazýva Radhausberg. Ticho! Nič neprivolávaj! okríknu ma spolucestujúci, ktorým zjavne tiež nie je všetko jedno. Darmo, všetko je raz po prvýkrát.

A toto je náš krst – nie ohňom, ale teplým vzduchom v úzkom priestore. V maličkom vagóne sedíme v plavkách a županoch ôsmi, vždy dvaja a dvaja oproti sebe. Nad okienkami sú tabule s upozornením, že sa nemáme vykláňať.

Ani sa to nedá, pretože okienka sú z hľadiska bezpečnosti vyrobené tak, že púšťajú dovnútra teplý vzduch len cez úzku štrbinu. Skalná stena je len niekoľko centimetrov za ňou. Výhľad do okolitej krajiny nikto neočakáva. Vieme, kam ideme. Do útrob termálneho vrchu. Teplota stúpa.

Ozdravný plyn zo štrbín skál

Cesta vláčikom na miesto určenia trvá približne pätnásť minút. Banská štôlňa nazývaná stanica I, do ktorej mierime, je vzdialená od vstupu do banského tunela 1 888 metrov a je v nej 37 stupňov Celzia a 75 % vlhkosť vzduchu. Je to totiž terapeutická banská štôlňa a pobyt v nej má ozdravný efekt.

Vieme, kam ideme. Do útrob termálneho vrchu. Foto: MAX STEINBAUER
Baňa, Gastein, Radhausberg, vláčik, liečenie Vieme, kam ideme. Do útrob termálneho vrchu.

Okrem toho, že sme pod zemou, patrilo by sa napísať, kde sa vlastne nachádzame. V rakúskej spolkovej krajine Soľnohradsko, konkrétne v oblasti, ktorá sa nazýva Gastein. Slovo plyn a kameň (po nemecky „Gas“ a „Stein“) je aj v názve všetkých okolitých obcí: Dorfgastein, Bad Hofgastein, Badgastein. Salzburg je odtiaľto vzdialený približne sto kilometrov.

Toto je miesto známe tým, že odvšadiaľ, cez póry skál, štrbiny v zemi či pramene z nej vyvierajúce, preniká do vzduchu radón. Áno, radón, tento rádioaktívny plyn bez farby, chuti, zápachu. Najvýznamnejší prírodný zdroj radiačného ožiarenia človeka. Máme ho všade navôkol, a to, ako na nás pôsobí, závisí od jeho dávky. Je to ako s UV žiarením – môže liečiť a môže aj škodiť.

Keďže vláčikom robíme celý okruh jednotlivými stanicami, cítime, ako na jednotlivých úsekoch stúpa teplota a vlhkosť vzduchu. Každá z banských štôlní, ktoré tu volajú aj galérie, je v inej vzdialenosti od vstupu do tunela. Vlhkosť vzduchu stúpa vždy o 5 %.

Sedemročná Eli s mamou na ceste do útrob vrchu. Foto: Dávid Popovič
Baňa, Gastein, Radhausberg, vláčik, liečenie Sedemročná Eli s mamou na ceste do útrob vrchu.

V galérii číslo IV je stopercentná vlhkosť ovzdušia a najvyššia teplota 41,5 stupňa Celzia. Začiatočníci a turisti, ktorí chcú štôlne navštíviť len ako atrakciu, však musia ísť do prvej štôlne s najnižšou teplotou a koncentráciou vlhkosti v ovzduší. O tom, kto do podzemia môže a kto nie, rozhodujú lekári.

Vláčik zastavil. Vystupovaaať! Z vozňov sa šinú biele kúpeľné župany, šľapky na nohách, oranžové uteráky v rukách. Speleoterapia sa môže začať. Vlastne – už sa dávno začala, s prvým nádychom v tomto priestore.

Baníci našli viac ako zlato

Liečivú silu kopca Radhausberg, ktorého vrchol je vo výške 2 600 metrov nad morom, objavili baníci. V tom čase sa ich túžby upínali inam, už v 16. a 17. storočí sa tu hľadalo zlato a striebro. Namiesto zlata však našli čosi iné a omnoho cennejšie. Skala vnútri štôlní bola teplá, zohrievala vlhké ovzdušie.

Fyzická práca v tejto saune musela byť náročná. Lenže potiaci sa baníci po čase zistili, že kĺby a svaly ich prestali bolieť. Z titulu baníckej profesie mávajú mnohí dýchacie problémy – ich stav sa však zlepšil. Reumatické bolesti ustúpili a začali sa šíriť chýry o ozdravnom účinku gasteinských štôlní.

Sanitka, ktorá jazdí po koľajniciach. Foto: Dávid Popovič
Baňa, Gastein, Radhausberg, vláčik, liečenie Sanitka, ktorá jazdí po koľajniciach.

Vedecký výskum sa začal v roku 1946. Vedci konštatovali, že to nie je len teplo a vlhkosť, čo tu lieči ochorenia pohybového ústrojenstva, kožné a dýchacie problémy. Od 50. rokov mnohé štúdie a tisícky pacientov potvrdili pozitívny efekt radónovej terapie, pretože prvé terapeutické programy v týchto liečebných galériách sa začali už v roku 1952.

Teplo v štôlňach pochádza z termálnej vody, ktorej zdroj je v hĺbke niekoľko kilometrov pod zemským povrchom. Jej horúce výpary puklinami, škárami a tunelmi prenikajú do jaskýň umelo vysekaných do kameňa. Tu sú umiestnené ležadlá pre kúpeľných hostí. Spoločne s veľmi slabým radónovým žiarením dáva táto kombinácia prísľub zbavenia sa bolesti pohybového ústrojenstva na cca 9 mesiacov a zníženie dávok liekov na rok.

V prvej, najchladnejšej stanici je 80 lôžok, v ostatných kapacita kolíše od 20 do 36. Denne sa tu „otočí“ päť stoviek kúpeľných hostí. Vstup sem nie je lacný, ale rakúske a nemecké zdravotné poisťovne túto liečbu hradia.

K dispozícii sú aj vozne pre ležiacich pacientov. Foto: Dávid Popovič
Baňa, Gastein, Radhausberg, vláčik, liečenie K dispozícii sú aj vozne pre ležiacich pacientov.

Škoda, že naše nie. Ocenili by to pacienti s Bechterevovou chorobou, artritídami, artrózou, ale aj s ochoreniami kože. Z radónového žiarenia profitujú aj pacienti s dýchacími problémami. Pobyt sa odporúča pri problémoch v menopauze a na celkové posilnenie imunity organizmu.

Zdravotník musí byť v štôlňach vždy

„Ja som už roky nebola chorá,“ pripúšťa doktorka Paula Čípová, ktorá pochádza zo Zlína. Je jedným z troch kúpeľných lekárov, ktorí pracujú pre Centrum radónovej terapie Gasteinských štôlní. Už sedem rokov ordinuje v liečebnom dome na úpätí vrchu, ktorým sa do štôlní vchádza, v nadmorskej výške 1 270 metrov.

„Tieto štôlne sú prírodný úkaz, ktorý nenájdete nikde na svete. Zemské dosky sa zrazili a vznikla trhlina, ktorou para z obrovskej zásobárne termálnych prameňov stúpa nahor. Teplota v štôlňach je taká istá, ako má ľudské teplo počas horúčky – od 37 do 41,5 stupňa Celzia. Vieme, že zvýšená teplota počas akútneho ochorenia má svoje opodstatnenie, aktivuje obranné mechanizmy tela, aj preto sa po určitú hranicu nebezpečnú pre mozog a srdce nezráža liekmi. Vďaka nej sa efektívne vytvárajú isté protizápalové a protibolestivé látky. V týchto štôlňach dôjde k umelej horúčke bez toho, aby ste trpeli akútnym stavom. Už roky tu vidím pozitívnu spätnú väzbu od pacientov, mnohí sa sem vracajú.“

V maličkom vagóne sedíme v plavkách a županoch... Foto: Dávid Popovič
Baňa, Gastein, Radhausberg, vláčik, liečenie V maličkom vagóne sedíme v plavkách a županoch ôsmi, vždy dvaja a dvaja oproti sebe.

Jedna z najstarších pacientok má 94 rokov. Pani Margot Hanuschová tu absolvovala už 40 liečebných kúr. „Zdravotník musí byť v štôlňach vždy. Pre prípad akéhokoľvek problému je tam všetko vybavenie vrátane defibrilátora.“ Od doktorky Čípovej závisí, kto do štôlní môže a kto nie.

Niektorí sa aj hnevajú, ak ich nepustí, lenže ona je tá, kto nesie zodpovednosť. Pod zemou v úzkom priestore si nemôžu dovoliť riskovať klaustrofobický záchvat alebo problémy s krvným obehom. Na vláčiku je pre takéto prípady vyhradený aj špeciálny vozeň, akási sanitka. Ležiacich pacientov je možné prepravovať vo vozňoch s ležadlami.

„Jednoznačnými kontraindikáciami je okrem klaustrofóbie tehotenstvo, akútne ochorenie, zvýšená činnosť štítnej žľazy,“ vysvetľuje lekárka. „A onkopacient musí byť minimálne rok po liečbe.“

Takto sa oddychuje v liečebných štôlňach. Foto: MAX STEINBAUER, GASTEIN TOURISMUS
Baňa, Gastein, Radhausberg, vláčik, liečenie Takto sa oddychuje v liečebných štôlňach.

V štôlni I si v plavkách potichu líhame na ležadlá navŕtané do teplých skalných stien. Treba tu dodržiavať pokoj. Čochvíľa sa navôkol začne rozliehať chrápanie. Niektorí chlapi vedia zaspať v sekunde. Z reproduktorov sa rinie relaxačná hudba. Som rada, že priateľka so sebou zobrala fľašu minerálky. Smädí ma. Potím sa a dýcham ozdravné radónové výpary.

Zmáha ma únava, ale zaspať od vzrušenia neviem. Na záver polhodinovej terapie začne z vedľajšieho ležadla tíško pofňukávať kamarátkina 7-ročná dcérka Eli. Je to hraničný vek pre zvládnutie tohto pobytu v útrobách horúceho kopca. Ale vraj by sme sa čudovali, aké tu vedia byť najmä ťažko choré deti trpezlivé.

Vláčik doviezol naše rozhorúčené telá zas do reality. V šatniach sa prezliekame, odporúča sa niekoľko hodín neosprchovať. Vonku sa belie sneh a preslávené lyžiarske svahy. Kto by bol povedal, že pod ľadovou bielou pokrývkou skrývajú tunajšie hory také horúce srdce.

Malý vláčik so žltými vagónmi a červenými... Foto: MAX STEINBAUER, GASTEIN TOURISMUS
Baňa, Gastein, Radhausberg, vláčik, liečenie Malý vláčik so žltými vagónmi a červenými plastovými sedadlami vyzerá v prvej chvíli ako detská atrakcia.

Radón: Záleží na dávke

Radón je prírodný rádioaktívny plyn bez chuti a bez zápachu. Jeho zdrojom je rádium, kov, ktorý možno nájsť kdekoľvek v zemskej kôre. Radón sa vyskytuje v zemskej kôre aj vo vzduchu, kde sa jeho hladiny stále menia.

Všade, kde je množstvo skál obsahujúcich urán a zem je priepustná pre plyny, nájdeme vysoké hladiny radónu. Aj podzemný zdroj vody obkľúčený hojnosťou radónového plynu obsahuje radón. Všetci prijímame rádioaktívne prvky zo vzduchu a z jedla. V priemere sme vystavení prirodzenej radiácii okolo 2,4 mSv (milisievertov) roč­ne.

Vie sa, že vysoké dávky rádioaktivity môžu spôsobiť rakovinu. Tu však hovoríme o dávkach, ktoré sa používajú v radónovej kúpeľnej liečbe. Počas trojtýždňového liečebného programu ste vystavení dávke 1,8 mSv. Je to toľko ako dva röntgeny bedrových stavcov.

Táto nízka dávka radónu spolu s teplom a vlhkosťou podporuje aktiváciu orgánov a buniek a ich samoliečebné procesy.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #baňa #liečivé účinky