Rýchlejšie, ale aj bezpečnejšie na kolesách v ústrety Jadranu

Aj tento rok až dve tretiny Slovákov smerujúcich do Chorvátska k "slovenskému moru" pocestujú po "vlastných". Teda presnejšie na kolesách svojich štvorkolesových tátošov. Mnohí už po niekoľký raz, ale budú aj takí, čo to skúsia prvýkrát. Obávať sa však nemusia.

30.06.2010 14:52 , aktualizované: 04.07.2010 11:00
diaľnica, cesta, auto, mýto Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Cestovanie autami bude tento rok rýchlejšie a bezpečnejšie,“ povedala pre Pravdu Nora Henterová, vedúca zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia pre Slovensko. V súvislosti s tým pripomenula, že Chorváti sprejazdnili obojsmerne oba tubusy diaľničných tunelov Sveti Rok a Mala kapela. „A tak niekoľkokilometrové zápchy, v ktorých turisti zo Slovenska trčali aj niekoľko hodín pri ceste do Splitu, sú filmom pre pamätníkov,“ povedala Nora Henterová. Ak však predsa hrozí nejaké zdržanie, tak vraj pri ceste späť v Záhrebe. Pri vstupe na diaľnicu známom ako Lučko. Aj tam sa dá však predísť časovej komplikácii, ak budete platiť nie v hotovosti, ale kreditnou kartou.

Prínosom je od minulého roka fungujúci diaľničný úsek Balaton-Kerestúr až po hraničný priechod s Chorvátskom Letenye-Goričan. Určite to vítajú predovšetkým naši turisti, ktorí sa k Jadranu vyberú od Košíc či Komárna, teda od Budapešti. Dovolenkári, ktorí sa vyberú cez Rakúsko a Slovinsko, urobia najlepšie, keď si na slovinskom úseku kúpia mesačnú diaľničnú známku za 30 eur. „Týždenná za 15 eur je nepoužiteľná pre našinca, pretože individuálne dovolenky trvajú aspoň desať dní a aj turnusy s cestovnými kanceláriami sa končia väčšinou po ôsmich dňoch,“ upozornila vedúca zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia pre Slovensko. Investícia do mesačnej známky sa oplatí, pretože za Mariborom, respektíve z rakúsko-slovinského hraničného priechodu Šentiľ sa dnes už dostanete po diaľnici až päť alebo šesť kilometrov pred hranicu s Chorvátskom. „Ušetríte veľa času a napokon ak sa budete chcieť presúvať aj počas dovolenky pri Jadrane rýchlejšie, tak sieť diaľnic je vám k dispozícii počas celého pobytu,“ radí Nora Henterová.

K moru zo západného Slovenska

Zo západného Slovenska je vhodné cestovať na Jadran cez Bratislavu, do ktorej vedie veľa rýchlych diaľničných úsekov. Oplatí sa to dokonca aj turistom zo stredného Slovenska – z okolia Žiaru nad Hronom, Zvolena či Banskej Bystrice. Z Bratislavy máte totiž jedinečnú možnosť, ako sa pri ceste do Chorvátska vyhnúť plateniu za diaľnice v Maďarsku, Rakúsku a Slovinsku. Do Maďarska vstúpite cez priechod Rajka a pokračujete na Mosonmagyaróvár, Szombathely až na hraničný priechod s Chorvátskom Letenye-Goričan. Úsek dlhý asi 210 km je síce plný obcí a rýchlostných obmedzení, ale ak cestujete v noci, dá sa zvládnuť za tri hodiny. Ak cestujete cez deň, nemá zmysel použiť maďarský úsek. V tomto prípade cestujte určite cez rakúsku diaľnicu na Viedeň, Graz a potom smerom na slovinský Maribor cez priechod Šentilj.

K moru zo stredu a východu Slovenska

Ak ste si zo stredného Slovenska nezvolili trasu cez Bratislavu, máte možnosť cestovať cez Maďarsko priechodom v Komárne alebo Šahách. Výhoda prvého je v tom, že sa vyhnete Budapešti, ktorá je cez deň preplnená. Z Komárna sa potom vydajte na Székesfehérvár a diaľnicou sa dostanete až na chorvátsky priechod Letenye-Goričan. Samozrejme, poplatku za maďarské diaľnice sa nevyhnete, rovnako ako turisti smerujúci od Košíc z priechodu Hraničná pri Hornáde – Tornyosnémethy.

debata chyba