Barokový kaštieľ v Ladcoch už rok chátra

Rozľahlý barokový kaštieľ v Ladcoch je kultúrnou pamiatkou, aj keď teraz tak nevyzerá. Nedávno ho prepadli vlamači a pobrali, čo sa dalo. Zostali po nich vylámané dvere, porozbíjané okná a vnútrajšok ako po rabovačke. Dnes ešte nikto nevie povedať, čo s ním bude ďalej.

23.01.2010 16:03
Ladce kaštieľ
V kaštieli v Ladcoch bol internát a učebne pre budúcich záhradníkov, spomína Miroslav Sňahničan, zástupca riaditeľa Odborného učilišťa internátneho v Ladcoch.
debata

Trojkrídlový kaštieľ je majetkom rehoľnému rádu, Spoločnosti dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta. Michal Rosina, právny zástupca vincentiek, hovorí, že vlámanie oznámili polícii a tá prípad vyšetruje. V súčasnosti sa nevie vyjadriť, či vlastník kaštieľa plánuje jeho rekonštrukciu.

„Kaštieľ sa nevyužíva, je bez vykurovania. Vlani ho opustilo učilište a odvtedy rapídne chátra. Minulý týždeň sme sa dozvedeli, že došlo k vlámaniu do objektu a dosť rozsiahlemu znehodnoteniu. Na budúci týždeň sa stretneme so zástupcami vlastníka a dohodneme sa, ako kaštieľ zabezpečí pred ďalšími vlámaniami a ako bude postupovať obnova,“ povedala Mária Ružôňová z krajského pamiatkového úradu.

Ako ďalej Ružôňová dodala, pamiatkový úrad môže nariadiť vlastníkovi, aby zabezpečil kultúrnu pamiatku pred poškodzovaním a znehodnocovaním. Ak by tak neurobil, úrad môže pristúpiť k pokute.

Kaštieľ už toho veľa zažil. Najskôr bol rezidenciou rodiny Motešických, neskôr sa zmenil na kláštor. Od polovice 60. rokov minulého storočia až donedávna ho využívalo učilište, ktoré pripravuje mentálne postihnutú mládež na robotnícke povolania. Učilište tu malo internát a niektoré učebne. Vlani sa odtiaľto definitívne odsťahovalo, keď si postavilo vlastný internát. Odvtedy stavba chátra.

„Kaštieľ sme mali prenajatý od rehoľných sestier. Zo strany od školy je pamiatka uzavretá, ale z druhej strany je prístupná a očividne tam niekto chodí. Keď to naši údržbári kontrolovali, zistili, že tam nie sú radiátory. Ktosi povytrhával káble, pravdepodobne medené,“ hovorí Miroslav Sňahničan, zástupca riaditeľa Odborného učilišťa internátneho v Ladcoch.

Súčasťou kaštieľa bola aj kaplnka, v ktorej sa doteraz schádzajú obyvatelia Ladiec na bohoslužby. Pri pohľade na rozbitý kaštieľ len krútia hlavou.

„Areál je otvorený, môže si tam vojsť, kto chce a robiť si tam, čo chce. Nakukla som dovnútra, je to celé zdevastované. Nerozumiem, prečo sa s tým nič nerobí. Je to veľká škoda,“ myslí si Janette Janušková z Ladiec.

„Prekvapujeme ma, že takáto kultúrna pamiatka akoby nemala pána. Chátra neuveriteľnou rýchlosťou. Teraz sú to priestory otvorené pre bezdomovcov,“ dodal Peter Šedo.

debata chyba