Náš tip: Užite si vesmírne zážitky medzi hviezdami

Posledná zimná nedeľa je sviatkom všetkých astronómov, Deň hvezdární a planetárií. Pre hostí pripravili naozaj hviezdny program.

16.03.2018 07:00
hvezdáreň, teleskop Foto:
Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.
debata

Viete, že posledná nedeľa pred jarnou rovnodennosťou je práve teraz, 18. marca? A práve tento deň je Európskym dňom planetárií. V nedeľu 18. marca aj na Slovensku otvorí svoje brány verejnosti plejáda 18 hvezdární, planetárií a ostatných astronomických inštitúcií.

„V tento deň návštevníci môžu vidieť výber toho najzaujímavejšieho z astronomických programov, zažiť pútavé praktické ukážky, oboznámiť sa s odbornou prácou, aj so zaujímavosťami zo zákulisia astronómie a výskumu vesmíru,“ pozývajú slovenskí astronómovia. Ak vyjde počasie, odborníci budú hostí sprevádzať aj pri pozorovaní dennej a nočnej oblohy pomocou astronomickej techniky.

Čo zaujímavé astronómovia hosťom pripravili? Prednášky, astrorozprávky, hry, súťaže, výlet na Mars aj do celej slnečnej sústavy či fyzikálne pokusy. Ale najmä možnosť opýtať sa na hocičo v celom vesmíre!

V Košiciach sa program uskutoční už o deň skôr, v sobotu 17. marca a prinesie novinky z astronómie, prezentáciu slnečnej sústavy pre deti, astronomické rozprávky, aj pozorovanie Slnka aj objektov nočnej oblohy. Hvezdáreň a planetárium na Popradskej 86 má otvorené od 14. hodiny do 19. hodiny.

Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo stojí za prehliadku aj ako historická budova, ľudí však priláka najmä astronomické pozorovanie aj horizontálny slnečný spektrograf. Program v planetáriu sa začína o 13.30 hodine a deti si užijú aj interaktívne hry a pokusy.

V Krajskom osvetovom stredisku v Nitre budú nielen prednášky a pozorovanie oblohy, ale aj tvorivé dielne pre deti od 3 rokov, kde si môžu nakresliť alebo vyrobiť a odpáliť vlastnú raketu, stačí priniesť pollitrovú umelú fľašu.

Deň hvezdární v Nitre.
Deň hvezdární v Nitre.
+3Deň hvezdární v Nitre.

Majú tam modely slnečnej sústavy a planét a hostí oboznámia s mytológiou na oblohe, bude sa súťažiť o ceny, premietať astrofilmy a záujemcovia si môžu kúpiť ďalekohľady, meteority či modely rakiet. Poradia aj vášnivým astrofotografom.

V Banskej Bystrici sa najmenší zabavia v interaktívnom programe Vesmír na dlani, školákov čakajú čarovné fyzikálne pokusy a dozvedia sa, ako sa človek dostal k pozorovaniu oblohy. Samozrejme, v prípade pekného počasia môžu pozorovať Slnko a večernú oblohu.

V Žiari nad Hornom je hvezdáreň a planetárium pomenované po slávnom slovenskom astronómov Maximiliánovi Hellovi. Návštevníci uvidia planéty v 3D zobrazení a v simulovanom lete sa dostanú na obežnú dráhu Zeme. Najmenší sa budú hrať a súťažiť.

V Tekovskej hvezdárni v Leviciach pripravili od 16. hodiny program pre najmenších Vesmír hrou, od 17. do 18. hodiny program v digitálnom planetáriu a na záver pozorovanie oblohy.

Tajomstvá vesmíru odkryjú hvezdárne aj v ďalších slovenských mestách, program nájdete na stránke Slovenského zväzu astronómov szaa.org. Na väčšinu podujatí je vstup zadarmo, niekde je symbolické vstupné od 0,5 € do 2 €.

Kam za zábavou

Vynᚹanie Moreny. Foto: SITA, Miroslava Chabadová
Vynᚹnie Moreny, tradície, kroje, ľudové Vynᚹanie Moreny.

16. marca, piatok

  • Bratislava: Festival svetla, inštalácie spájajúce vedu, techniku, umenie a zábavu, aj 17. 3., od 18. h
  • Brezno: Deň ľudovej rozprávky, bude sa čítať, počúvať, tvoriť a objavovať hrdinov Dobšinských rozprávok, Mestská knižnica, 13. h
  • Chtelnica: Čo prezradia kosti, antropologická prednáška o výskume na území Slovenska, kaštieľ, 17. h, po prednáške sprístupnenie krypty rodu Erdödy a Pálffy
  • Levice: Turci, Levice na hraniciach Osmanskej ríše, prednáška, Rotunda na hrade, 19. h
  • Martin: Aká bola Veľká noc, vzdelávací program pre školy, Múzeum slovenskej dediny, aj 26. 3. a 27. 3.
  • Sereď: Ženy rodu Esterházyovcov, prednáška, Ms. úrad, 18. h
  • Starý Smokovec: Aaltova príroda: Úloha ľudovej tradície v japonskom a fínskom staviteľstve…, nová výstava Tatranskej galérie, Vila Flóra, do 10. 6.

17. marca, sobota

  • Bardejov: Jarný bazár
  • Bratislava: Grand bazár, Stará tržnica, 10. h – 15. h
  • Čičmany: Karneval na lyžiach
  • Košice: Deň hvezdární a planetárií – program, Slnečná sústava pre deti, astronomické rozprávky, novinky z astronómie, hviezdna obloha nad Košicami, pozorovanie Slnka a objektov nočnej oblohy, Hvezdáreň a planetárium, Popradská 86, 14. h – 19. h
  • Senec: Zóna bez peňazí, MsKS Labyrint, 9. h – 16. h

18. marca, nedeľa

  • Banská Bystrica: Biodiverzita a voda, hravá výstava, 3 D modely, tvorivé dielne na tému Voda je život, SSM – Tihányiovský kaštieľ, výstava do 29. 3.
  • Nitra: Deň hvezdárne, vesmírne zážitky v rámci Medzinárodného dňa hvezdární a planetárií, pozorovanie oblohy, prednášky, tvorivé dielne pre deti od 3 rokov, výstava, krajské osvetové stredisko, 16. h – 20. h
  • Svätý Anton: Chovateľská prehliadka poľovníckych trofejí, nová výstava, do 30. 3.

19. marca, pondelok

  • Liptovský Hrádok: Vyniesli sme Murienu zo vsi, program, rozprávanie o prastarých zvykoch, zdobenie letečka, symboly Veľkej noci, do 23. 3.

21. marca, streda

  • Modrý Kameň: Svetový deň bábkového divadla, komentované prehliadky Múzea bábkarských kultúr a hračiek, interaktívne bábkové predstavenie, workshopy, hrad, 9. h – 15. h
  • Ružomberok: Veľkonočné zvyky a tradície, ukážky ľudových remesiel (zdobenie vajíčok a perníkov, pletenie košíkov, plstenie, tkanie, paličkovanie, pletenie korbáčov, pečenie slaných oblátok, práca s drevom, drôtom, kožou, textilom, ozdobné predmety a dekorácie, aranžovanie kvetov a ikebán), rozprávanie o tradičných jarných zvykoch, ukážky veľkonočných zvykov, Liptovské múzeum, 9. h – 13. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #astronómia #hviezdy