Lyžiari dostanú štyri nové lanovky a najdlhšiu zjazdovku

Majitelia lyžiarskych stredísk si počas tohto roka pritiahli opasky, kríza pribrzdila ochotu bánk požičiavať na nové investície. Obnovu a zdokonaľovanie lyžiarskych areálov zachraňovali zväčša eurofondy. Lyžiari tak po napadnutí snehu budú môcť otestovať štyri nové lanovky, otvorí sa najdlhšia zjazdovka na Slovensku či nové lyžiarske stredisko v Banskej Štiavnici.

03.11.2009 16:28 , aktualizované: 04.11.2009 06:20
Bachledova dolina, Belianske Tatry Foto:
Trojsedačková lanovka v Bachledovej doline ponúka aj takýto krásny pohľad na Belianske Tatry.
debata

„Spolu sa do lanoviek, zasnežovania a ratrakov investovalo v tomto roku približne 22 miliónov eur (663 miliónov korún),“ povedal Miroslav Grešo, riaditeľ záujmového združenia Lavex.

Je to zhruba rovnaká suma ako vlani, z väčšej časti ju však tvoria peniaze z eurofondov, ktoré strediská dosiaľ nevyužívali. „Bez eurofondových peňazí by tento rok nepribudli takmer žiadne investície,“ doplnil Grešo.

Vlani sa obnovilo až päť či šesť stredísk a všetko zaplatili majitelia z vlastných vreciek či pôžičiek. Medzi tohtoročné najväčšie investície patrí nová osemmiestna kabínková lanovka v najväčšom slovenskom stredisku v Jasnej. Nahradí starú štvorkabínku, ktorá slúžila lyžiarom 25 rokov. Vyžiadala si približne 13 miliónov eur (392 miliónov korún).

Na Štrbskom Plese pribudne zase nová šesťsedačková lanovka a nová kontroverzná zjazdovka do Furkotskej doliny. Nové štvorsedačky spustia aj lyžiarske strediská v Bachledovej doline. Pri Banskej Bystrici na Králikoch budú otvorené i dve nové zjazdovky s dĺžkou 1,7 kilometra.

Tatranci sa konečne budú môcť pýšiť najdlhšou zjazdovkou na Slovensku z Lomnického sedla do Tatranskej Lomnice s dĺžkou päť a pol kilometra. „Už minulú sezónu sa lyžovalo na niektorých jej častiach, ale nešlo o celú trasu,“ doplnila Katarína Šarafínová, marketingová riaditeľka horských stredísk vo Vysokých a Nízkych Tatrách.

Kým vlani pribudlo niekoľko nových lyžiarskych stredísk, tento rok iba jedno. V Banskej Štiavnici po niekoľkoročných ťahaniciach otvoria areál Salamandra Resort s umelým zasnežovaním a štvorsedačkou. Pôjde o najjužnejšie položené lyžiarske stredisko na Slovensku.

Ešte viac ako technické inovácie lyžiarov zrejme poteší, že lyžovačka oproti vlaňajšku zlacnie. Ceny skipasov budú nižšie približne o 10 až 15 percent. Pobytové balíčky dokonca až o tretinu.

Majitelia a prevádzkovatelia stredísk sa totiž snažia prilákať lyžiarov do hôr a vyvarovať sa vlaňajšieho úbytku turistov. Minulú sezónu bolo na svahoch pre krízu a zavedenie eura až o štvrtinu menej ľudí. V tomto roku by chceli vlekári nepriaznivý trend zvrátiť a zlepšiť návštevnosť o 5 až 10 percent. „Predchádzajúcim rokom sa však sezóna nevyrovná,“ doplnil Grešo.

Čo pribudne v lyžiarskych strediskách:

Päť hviezdičiek

Park Snow Štrbské Pleso (Vysoké Tatry): Nová 6-sedačková lanovka na Solisko a nová 1,8 kilometra dlhá červená zjazdovka Furkotka. Obnovený zasnežovací systém na všetkých zjazdovkách.

Jasná – Chopok Sever (Nízke Tatry): Nová 8-miestna kabínková lanovka, ktorá nahradí starú 4-kabínku Otupné-Brhliská. Pribudne 2,4 km zasnežovaných trás.

Vrátna (Malá Fatra): Dobudované zasnežovanie na Poludňovom grúni vrátane prepojky na Paseky – celkom 0,5 km.

Tatranská Lomnica (Vysoké Tatry): Otvoria tu najdlhšiu zjazdovku na Slovensku – s dĺžkou 5,5 kilometra z Lomnického sedla do Tatranskej Lomnice.

Štyri hviezdičky

Jezersko-Bachledova (Belianske Tatry): Nová 830 metrov dlhá 4-sedačková lanovka a vynovená 3-sedačka. Stredisko má zasnežovanie už na všetkých zjazdovkách.

Kubínska hoľa (Oravská Magura): Bude mať umelý sneh. Stredisko vybudovalo nový 8 kilometrov dlhý zasnežovací systém – 35 diel pokryje dve tretiny zjazdoviek.

Roháče-Spálená (Západné Tatry): Stredisko zvýšilo kapacitu doteraz vždy preplneného parkoviska z 200 na 600 áut. Vybudovalo celkom novú výjazdovú cestu.

Tri a menej hviezdičiek

Martinské hole (Malá Fatra): Stredisko rozšírilo najdlhšiu zjazdovku Flochova a vybudovalo na nej zasnežovací systém.

Králiky (Kremnické vrchy): Pribudli dve nové zjazdovky v dĺžke 1 700 metrov, zasnežovanie na 70 % svahov (asi 3 km tratí) a nová štvorsedačka.

Salamandra resort (Štiavnické vrchy): Po niekoľkoročných ťahaniciach bude toto nové lyžiarske stredisko otvorené. Lyžiarom ponúkne 1 450 metrov dlhú zjazdovku s umelým zasnežovaním a 4-sedačkovou lanovkou.

debata chyba