Los Angeles – metropola západného pobrežia

Los Angeles je po New Yorku najväčším mestom v Spojených štátoch. Jeho charakter je však diametrálne odlišný, a to nielen čo sa týka počasia.

21.10.2009 14:20 , aktualizované: 22.10.2009 07:22
Los Angeles Foto:
Mesto anjelov - Los Angeles.
debata

 V New Yorku je v podstate všetko, čo treba pri niekoľkodňovej návšteve vidieť, priamo na Manhattane. Los Angeles je podstatne rozľahlejšie a podstatne horšou hromadnou dopravou. Metro funguje len na veľmi obmedzených tratiach a autobusy alebo nemajú presný trafikon, alebo ho nedodržiavajú. Najmä pri kratšej návšteve by ste sa mali zamyslieť nad prenajatím auta. Podstatne to zjednoduší vašu dopravu a ušetríte množstvo času. LA totiž ani zďaleka nie je iba o „downtown“, centre mesta, práve naopak.

Venice Beach má charakter

Medzi jednu z najsvojskejších častí mesta patrí Venice Beach. Milovníkom skupiny Doors je možno toto miesto povedomé, práve tu sa totiž začala písať jej história. Návštevu tejto štvrte si určite naplánujte počas dňa. Vtedy si najlepšie vychutnáte pláž, športovcov na slávnej Muscle Beach – posilňovni na pláži – ako aj rôzny tovar, ktorý ponúkajú stánky a plážoví „umelci“.

Venice beach Foto: Elena Zemková
Venice beach, Los Angeles Venice beach

Venice má s Benátkami spoločné nielen meno, ale aj kanály. Ich návštevu môžete nechať aj na podvečer či večer, romantická prechádzka za mesačného svitu vás určite očarí. Domy, ktoré sa v okolí kanálov nachádzajú upútajú, zabavia, a niekedy možno aj znechutia. Každý má svoj charakter a štýl, a niet sa čo čudovať, býva tu totiž mnoho umelecky založených ľudí.

Malomestská Santa Monica

V Santa Monice sú v podstate dve zaujímavé miesta. Ak máte radi nakupovanie, určite nevynechajte v Santa Monica takzvanú Promenade. Vybrať si môžete z klasických možností ako Sephora, Levis, H&M, Old Navy, GAP, Guess či Abercrombie and Fitch. Ceny tu samozrejme nie sú ako v outletoch, ale keď máte šťastie a je práve výpredaj, ceny sú často veľmi prijateľné. V Santa Monice si určite sadnite aj do niektorého z miestnych barov – či už na promenáde alebo na Main street. Chcete ušetriť nejaký dolár? Sledujte happy hours alebo happy days. Má ich takmer každý bar a neraz ponúkajú možnosť piť či jesť za polovicu. Radnica zároveň robí, najmä počas leta, rôzne kultúrne akcie zadarmo. Obľúbené boli napríklad štvrtkové večerné koncerty na móle (Santa Monica Pier), ktoré je druhým turisticky navštevovaným miestom v Santa Monice. Počas hudby množstvo ľudí piknikuje a popíja na pláži. Samozrejme, nie priamo z odhalenej fľaše. Nielen deti si tu môžu vychutnať aj jazdu na húsenkovej dráhe či ruskom kolese.

Hollywood a Hviezdy

Pri potulkách po Los Angeles určite nevynecháte ani návštevu Hollywoodu. Hoci dnes sa množstvo filmov vyrába mimo neho, ešte aj dnes ostáva synonymom showbiznisu. Pripravte sa však aj na množstvo žobrákov a iných podivných indivíduí. Hollywood, aspoň jeho centrum v okolí Chodníka slávy (Walk of Fame), určite nepatrí medzi najčistejšie časti mesta. Bolo by však hriechom byť v LA a nevyfotiť sa s hviezdou vášho obľúbeného herca, speváka či režiséra. V posledných mesiacoch púta na seba najviac pozornosti hviezda Michaela Jacksona, ktorá sa nachádza na hornom konci, v blízkosti Čínskeho divadla.

Hviezda Michaela Jacksona na chodníku slávy. Foto: Elena Zemková
Chodník slávy, Los Angeles Hviezda Michaela Jacksona na chodníku slávy.

Ďalšou atrakciou nie len pre deti je prehliadka štúdia Universal. Neznášate čakanie v radoch? Ak nemáte hlboko do vrecka za vyše sto dolárov si môžete kúpiť tzv. Front of Line Pass a ukázať ostatným čakajúcim chrbát. Klasické lístky stoja šesťdesiatdeväť dolárov, oplatí sa však sledovať akcie na webe. Kúpou cez internet môžete neraz získať výhody – napríklad dvojdňovú vstupenku za cenu jednodňovej.

V Hollywoode nájdete mnoho drahých reštaurácií, barov a samozrejme nočných klubov, spomeňme aspoň Les Deux, Sky Bar či Geisha House. Je len na vás, ktorý si vyberiete. Pripravte sa však na to, že sa v nich nemusí ani poriadne tancovať. V LA je totiž dôležitejšie dobre vyzerať ako sa potiť sa na parkete. Neraz ľudia vlastne len postávajú a jemne sa pohupujú do rytmu hudby.

Downtown LA neprekvapí

Na rozdiel od väčšiny miest, downtown alebo centrum LA nepatrí medzi naozaj vychytené štvrte. Práve tu sa nachádzajú aj naozaj nebezpečné časti mesta. Zatiaľ čo mnoho domácich sem nejde, ak naozaj nemusí, pre našinca môže byť moderná výšková architektúra pôsobivá. Ak si nájdete chvíľu času, pozrite si budovy University of South California (USC), ktoré sú veľmi pekne a do detailov prepracované. Neďaleko od jej kampusu sa nachádza California Science Center (Kalifornské vedecké centrum), ktoré dokáže zabaviť tak mladších ako aj starších návštevníkov.

Gettyho centrum versus Gettyho vila

Ak vás ruch mesta unavil a máte chuť si odpočinúť, máte na výber niekoľko miest. Predovšetkým je to Gettyho centrum alebo Gettyho vila. Gettyho centrum je moderné, postavené v kopci, obklopené prírodou. Ponúka nádherný výhľad a očarujúce exponáty. Je organizované úplne inak ako „klasické“ múzeá typu Louvre v Paríži či Metropolitné múzeum v New Yorku. Na stenách nevisí množstvo obrazov. Práve naopak. Vzdušnosťou a nepreplnenosťou sa zavďačí aj ľuďom, ktorí medzi oddaných milovníkov umenia nepatria.

Gettyho vila Foto: Elena Zemková
Gettyho vila, Los Angeles Gettyho vila

Hoci množstvo domácich uprednostňuje pred Gettyho centrom Gettyho vilu, Európania to asi vnímajú inak. Hoci je to pekná stavba s udržiavanými záhradami, chýba jej duch minulosti. Je to samozrejme prirodzené, veď nemá ani sto rokov. Jednoducho, nedýcha z nej história a tak v návštevníkovi môže ostať namiesto akejsi bázne skôr pocit, že je na návšteve v peknom dome. Ale to je všetko. Samozrejme Gettyho vila ponúka aj rôzne expozície, ktoré sú tou zaujímavejšou časťou. Veľkosťou priestorov a kvalitou výstavných plôch je však za Gettyho múzeom. Obe tieto múzeá sú zadarmo. Ak však prídete autom, musíte si pripraviť okolo 15 dolárov za parkovanie.

Dajte zabrať kondičke

Patríte medzi ľudí, ktorí sú zvedaví na život celebrít a zároveň si radi zašportujete? Príjemným cvičením môže byť pre vás jazda na vypožičanom bicykli a prieskum domov slávnych ľudí. Mapu s označením ich príbytkom si za pár dolárov kúpite od pouličných predajcov na Sunset Boulvarde v Beverly Hills a môžete začať. Obľúbenou aktivitou mnohých obyvateľov LA je aj hiking po okolitých kopcoch. Tie ponúkajú množstvo tratí pre zdatnejších aj menej zdatných chodcov. Prirodzene pláž poskytuje tiež veľa možností sa športovo vyžiť. Okrem plávania (pláže v okolí Santa Moniky či Venice však nie sú najčistejšie, preto sa radšej vyberte aspoň do Malibu) je to volejbal, basketbal či peddal tenis (niečo medzi squashom a tenisom). Mnoho ihrísk je zadarmo – napríklad na Venice Beach – a partnerov na hru si môžete nájsť v ich okolí.

Upokojte sa pri jazere Shrine

Zaujímavým, na oddych príjemným, miestom je jazero Shrine. Je situované na Sunset Boulvarde blízko Pacific Coast Highway. Toto jazero je zasvätené porozumeniu a tolerancii medzi jednotlivými náboženstvami. Nájdete tu symboly kresťanstva, židovstva, hinduizmu, islamu aj budhizmu. Ak si potrebujete utriediť myšlienky alebo si jednoducho oddýchnuť od okolitého sveta, jazero Shrine je tým pravým miestom. Vstup je zadarmo.

Pochutnajte si na mexickej kuchyni

V L.A. je obrovské množstvo príslušníkov hispánskej komunity a tak sa niet čo čudovať, že tu môžete ochutnať skvelú mexickú kuchyňu. Milovníci nachos, quesadillas či tacos si tu určite prídu na svoje. Určite si nenechajte ujsť ani jednu či dve margarity, ktoré zväčša podávajú s rôznymi príchuťami – klasickou, jahodovou či mangovou. Ak ju chcete bez soli, nezabudnite to obsluhe povedať, často sa automaticky servírujú s ňou.

debata chyba